Ihmiset    |   50-vuotias

Maalaaminen on ihana olotila

Tilaajille

Taiteilijan toivomuksesta haastattelu tehdään ateljeessa. Kruununhakaan kotiutuneen taidemaalari Marika Mäkelän työhuoneessa onkin kulturelli ilmapiiri.

Staflialla olevan taulun on maalannut muusikko Andy McCoy, ja suuresta ikkunasta näkyy pihapiiri, jossa Jörn Donner on tehnyt töitä omassa kaupunkilaismökissään.

Mäkelä seisoo ikkunan edessä ja poseeraa kuvaajalle valkoisessa takissaan.

Syntymäpäiväjuttua synnytetään melkein tyhjässä ateljeessa. Mäkelällä ei ole nyt maalauksia tekeillä.

Viimeisimpiin töihin kuuluva kolmiosainen seinämaalaus on jo lähtenyt tilaajalle, Gävleen rakenteilla olevaan konserttisaliin. Marika Mäkelä on yksi niitä keskipolven suomalaistaiteilijoita, joiden työtä Ruotsissa arvostetaan.

Taiteilija valmistautuu 50-vuotispäiväänsä, jonka viettämisestä hän päätti vasta pari päivää sitten.

Ikäänsä hän on miettinyt siksikin, että joukko vuonna 1947 syntyneitä kulttuurialan ihmisiä pyysi häntäkin muistelemaan elämänsä merkkihetkiä maailmanhistorian suurten tapahtumien valossa. Mäkelä kieltäytyi.

"Minulle ei selvinnyt, minkä takia edustaisin suurta ikäluokkaa", hän toteaa. Muutama vuosi sitten pienen tytön synnyttänyt taiteilija ei tunne kutsumusta muisteloihin.

"Minulle ei oikein löydy viiteryhmää. Jos ei olisi nelivuotiasta Laura-tytärtä, olisin ehkä erilainen. Nyt kaikenlainen tiukkuus on poissa." Omaa viiteryhmää voisivat olla muut päiväkodista lapsiaan hakevat vanhemmat, mutta he taas ovat yleensä niin kovin nuoria. Vanhempi Mäkelän lapsista on jo armeijassa.

Hänellä on kuitenkin yhteenkuuluvuus siihen maalaripolveen, joka opiskeli hänen kanssaan Suomen taideakatemian koulussa.

Nämä 1970-luvun alun taideopiskelijat ovat nykyisin Suomen taiteen keskeisiä nimiä: Marjatta Tapiola ja Leena Luostarinen, mutta myös Jukka Mäkelä, Jarmo Mäkilä tai Martti Aiha.

"He ovat minulle edelleenkin totta. Muu osa nuoruudestani on pyyhkiytynyt pois. Mutta toisaalta etenkin meidät naiset aina ryhmitellään keinotekoisesti ja luetellaan yhtenä litaniana, vaikka me kaikki olemme omia persooniamme", hän tähdentää.

"Se pitää paikkansa, että olimme ensimmäistä sukupolvea, jota media alkoi seurata. Meitä edeltävät taiteilijat kertoivat kyllä kärkkäästi, mitä taiteilija ei voi eikä saa tehdä." Monissa haastatteluissa sittemmin parkkiintunut Marika Mäkelä on ollut ns. menestynyt taiteilija. Hän tietää julkisuudessa puhumisen nurjatkin puolet.

"Jokaisen lehtijutun kohdalla joutuu pohtimaan sitä, mihin on lähtenyt mukaan." Joitakin juttuja hän tuntuu katuvan, etenkin niitä joita tehtiin nuoremman lapsen syntymän jälkeen. "Uusi elämäntilanne teki minut niin onnelliseksi, että suhtauduin julkisuuteen vähän naiivisti", hän sanoo.

Mäkelä ei kaihda puhumasta kaikkein tärkeimmästä, maalaamisesta. Silti hän tietää, että maalauksen sanallinen selittäminen jää helposti vajavaiseksi maalaamisen itsensä rinnalla.

Hän täsmentää, että "puhtaaseen maalaamiseen liittyvät asiat kiinnostavat edelleenkin eniten".

"Maalaaminen on ihana olotila. Kun siihen pääsee, en tiedä mitä muuta voisin tehdä." Maalari pyrkii kaiken aikaa siihen, että pääsee maalaamaan. Sen sijaan taidetta hän ei ole enää jaksanut seurata.

"Suorastaan vältän sitä. Minusta on tullut satunnainen kulkija ja menen näyttelyihin vain henkilökohtaisista syistä." "Olen väsynyt taiteen kokemiseen. Siitä huolimatta jokainen harvoista näyttelykäynneistäni on ollut antoisa." Marika Mäkelä on vaikuttanut taide-elämään vuodesta 1973. "Kun läsnäoloni oli niin vahvaa, toivottavasti nykyinen poissaoloni on sitä myös", hän sanoo.

Viime vuosikymmenellä hän näkyi niin vahvasti, että oli yksi harvoista, jonka töitä lanseerattiin hyvin tietoisesti ulkomaille. Siihen liittyvät myös hänen uransa parhaat hetket.

"Oli tärkeää, kun työni lähtivät Eurooppaan ja sain palautetta." Se liittyy hänen hyvään tuuriinsa. "Olen tavannut taideihmisiä, jotka ovat osanneet lukea töitäni ja löytäneet kanavan niihin. Se on lämmittänyt mieltä." "Maalaaminen on yksinäistä työtä. Siksi on hienoa, kun näyttelyt onnistuvat." MARJA-TERTTU KIVIRINTA

50-vuotias

1980-luvulla Mäkelä oli yksi Galleria Krista Mikkolan tähtiä, jonka maalauksia esiteltiin paljon myös ulkomailla. Tärkeimpiä tapauksia oli Baselin taidehallin näyttely 1988, kun Mäkelän maalaukset olivat esillä yhdessä kuvanveistäjä Stephan Balkenholin puutöiden ja näyttelijä Dennis Hopperin valokuvien kanssa.

Mäkelän töitä on lukuisissa koti- ja ulkomaisissa kokoelmissa. Uusin teos on Gävlen konserttitaloon tilattu seinämaalaus.

Marika Mäkelä juhlii syntymäpäivää tänään kello 17 alkaen. Juhlapaikka on Ravintola Suola ja Pippuri, Snellmaninkatu 17.

MILLA VON KONOW

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää