Ihmiset    |   60-vuotias

Eurooppalaisuus sydämen asiana

Tilaajille

"Taiteilija Jumalan armosta. Individualisti. Hienostunut käytös. Ainekirjoittaja. Pianisti . . . Kielimies. Osaa ulkoa maailmankartan. Kaunosielu. Keljumainen kaveri, kun hänestä ei tahdo keksiä mitään vikoja!" Norssin 8A:n kronikoitsijan keväällä 1956 piirtämä kuva abiturientti Erkki Toivasesta tuntuu hyvin erkkitoivasmaiselta.

Toivanen poseeraa tutulla paikalla Lontoossa Parlamenttitalon puistossa Ylähuoneen torni taustanaan. Helteestä huolimatta hän on huoliteltu kuten aina: ruskeaan sävytetty asu on tarkkaan mietitty salkkua ja sateenvarjoa myöten.

Toivanen on juuri palannut Helsingistä Maamme-laulun 150-vuotisjuhlista. Tämäntyyppisiä tilaisuuksia hänelle on viime vuosina siunaantunut runsaasti. Onko hänestä tullut jonkinlainen Suomen virallinen juontaja, sinivalkoinen ääni?

Toivanen kavahtaa ajatusta: "Suurissa kansallisissa tilaisuuksissa tarvitaan ihmistä, jolla on ammattirutiinia hoitaa tehtävä. Jostain syystä nuoremmat eivät uskalla lähteä remmiin, ja siksi kai minuun on turvauduttu. Siksi katsojat ja kuulijat helposti mieltävät minut näihin yhteyksiin: selostamaan milloin minkin suurmiehen hautajaisia tai häitä." Toisaalta: eikö Erkki Toivanen jos kukaan ole televisiosukupolven suomalaisille se ensimmäinen eurooppalainen; mies joka on kolmen vuosikymmenen ajan liikkunut sujuvasti ja sulavasti Lontoossa ja Pariisissa kertomassa meille, miten Euroopan keskuksissa eletään ja ajatellaan . . .

Toivanen menee mietteliääksi. "Tuo on kieltämättä hauska kuulla", hän tunnustaa.

Hän muistelee, miten 60-luvulla Keski-Euroopassa opiskellessaan tunsi olonsa ulkopuoliseksi, kun opiskelukaverit olivat menossa Euroopan yhteisöjen palvelukseen.

"Minusta tuntui aina siltä, että kerran vielä tulee se aika, jolloin Suomikin on mukana tässä yhdentymisessä. Ja jos olen voinut olla mukana toteuttamassa sitä, niin hyvä on. Se on ollut minulle alun pitäen sydämen asia." "Aatteen eurooppalaisena" Erkki Toivasta harmittaa, että kehitys EU:ssa on menossa väärään suuntaan: luodaan Euroopan keskuspankin kaltaisia instituutioita, jotka ovat demokraattisen valvonnan ulkopuolella.

"Kuvitellaan, että Euroopalle luotaisiin uutta identiteettiä delegoimalla valtaa demokraattisesti valituilta hallituksilta ammattimaiselle byrokratialle. Se ei pidä paikkaansa. Se aiheuttaa tyhjiön." Tyhjiötä on eri puolilla Eurooppaa ilmaantunut täyttämään kiihkokansallisia ja muukalaisvihamielisiä populistisia liikkeitä, joiden kannattajat tuntevat menettäneensä demokraattiset vaikutusmahdollisuutensa.

"Se ei ole se Eurooppa, jota minä olin 60-luvulla mielessäni synnyttämässä", sanoo Toivanen ja lainaa brittipoliitikko Tony Benniä: "Demokratiaa ei ole se, että me valitsemme hallituksen, vaan se, että me äänestämme sen pois vallasta." "Nämä instituutiot eivät voi olla demokraattisia, ennen kuin kansalaisten unioni on syntynyt niiden sisälle. Vasta sen jälkeen voidaan nähdä seuraava vaihe yhdentymisessä, joka tekisi tästä mielekkään Euroopan." Tällaista kansalaisten unionia ei voi synnyttää direktiiveillä. "Se syntyy uuden sukupolven kautta, joka ei ole kokenut sotia eikä miehityksiä, vaan on voinut elää yhdessä rauhassa ja nauttia toistensa seurasta, interrailata ja solmia ystävyyssuhteita." Tämä polvi on sitä paitsi löytänyt yhteisen kielen, nuorisokulttuurin, joka on englanninkielinen. "Se on hyvin tärkeä yhdistävä tekijä, sanovat ranskalaiset siitä mitä tahansa", Toivanen virnuilee.

Vaikka Toivanen ehtii olla monessa mukana, hän ei kuitenkaan ole työnarkomaani ja saattaa kotonaan vaihtaa jopa farkut ja t-paidan ylleen.

Vapaa-aikanaan Toivanen kuuntelee musiikkia, käy konserteissa, oopperassa ja teatterissa sekä lukee kirjoja.

"Loma on minulle pyhää aikaa. Sen olen jo yli 20 vuoden ajan viettänyt Karibialla, en ylellisyydessä vaan hyvien kirjojen parissa." Toivanen on nyt asettunut asumaan Lontooseen; mutta missä kosmopoliitti tuntee olevansa kotona?

"Lontoon tunnen ehkä parhaiten enkä minä tähän kaupunkiin ja sen antiin koskaan väsy. Koti on tietysti Suomi, mutta myös Pariisi sanan toisessa merkityksessä." "Siitähän Euroopassa on kysymys: Euroopan unionin tulisi olla koti kaikille kansalaisilleen. Heidän tulisi tuntea ja tietää olevansa kotona missä tahansa he asuvatkin ja miten tahansa he äänestävätkin, kuten Churchill aikoinaan sanoi." JUHA SAINIO Erkki Toivanen syntyi 18. toukokuuta 1938 Kuopiossa ja valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 1962. Hän oli 1961-63 Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön palveluksessa ja siirtyi sen jälkeen "toisen vieraan vallan" palvelukseen Lontooseen BBC:n suomenkielisen osaston toimittajaksi.

Erkki Toivanen palasi Suomeen 1969 Yleisradioon ja televisioon, mutta jo kolmen vuoden kuluttua Lontoo kutsui jälleen: Toivasesta tuli 1972 kymmeneksi vuodeksi Ylen Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Vuonna 1982 Toivanen siirtyi Kanaalin toiselle puolelle Ylen Pariisin-kirjeenvaihtajaksi. 1987 hänestä tuli yhtiön Euroopan asioiden erikoistoimittaja.

Vuoden 1995 alusta Erkki Toivanen on ollut Ylen uutistoimitusten erikoiskirjeenvaihtaja, jonka toimialueena ovat EU-maat, erityisesti Britannia ja Ranska.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää