Ihmiset    |   50-vuotias

Kalastus ja tiede yllättävät

Tilaajille

Kun professori Raimo P. Hämäläinen kokee verkkojaan Helsingin Seurasaarenselällä, koskaan ei tiedä, mitä niihin on tarttunut. Verkot voivat vilistä kuhaa, ja silloin Hämäläisillä tarjoillaan herkullista kuhafileetä - tai sitten verkot nousevat tyhjinä.

"Kalastuksen pitäisi kuulua jokaisen kunnon tutkijan harrastuksiin", Hämäläinen innostuu. Hänestä tieteen tekeminen on hauskaa samasta syystä kuin kalastaminen: tulokset ovat aina yllätys.

Raimo Hämäläinen on Teknillisen korkeakoulun sovelletun matematiikan professori. Hän johtaa systeemianalyysin laboratoriota, jossa tutkitaan monimutkaisten järjestelmien mallintamista, optimointia ja päätöksenteon teoriaa.

Systeemianalyysin laboratoriossa on tutkittu niin lentokoneiden lentoratoja, sähkömarkkinoita, Päijänteen säännöstelyä kuin lintujen parinvalintaakin. Systeemi-insinööreistä on professorin näkökulmasta liiankin kova kysyntä työmarkkinoilla. Harva jää tutkijaksi korkeakoululle.

"Vaikka generalistikoulutusta välillä pidettiin vanhanaikaisena, systeemianalyysin etu on nimen omaan se, että sitä voi hyödyntää niin monella alalla", Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen aloitti tutkijanuransa mallintamalla ihmisen hengitystä ja on "edennyt vähitellen päähän". Hän on kehittänyt matemaattisia malleja ja tukijärjestelmiä, joiden avulla helpotetaan sopimusten ja päätösten tekoa. Tukijärjestelmiä on käytetty varsinkin useissa ympäristöön liittyvissä päätöksentekotilanteissa. Niihin kun liittyy yleensä useita osapuolia, joilla on erilaiset tavoitteet.

Hämäläisen mukaan päätöksentekoa kangistaa usein se, että eri osapuolten arvoja ei ole täsmällisesti määritelty. Moniarvoisessa tilanteessa hyvän käsite mutkistuu. Ei ole teoreettisestikaan yhtä oikeaa ratkaisua.

"Keskustelu menee helposti juupas-eipäs-tasolle. Jossain vaiheessa täytyy lopettaa tiedon kerääminen ja saada arvokeskustelu käyntiin." Tähän Hämäläisen ja muiden systeemitutkijoiden järjestelmät pyrkivät: on täsmennettävä erilaiset tavoitteet, saatava eri osapuolet puhumaan keskenään samasta asiasta. Internet on laajentanut mahdollisuuksia entisestään.

"Sen avulla yhteistä ongelmaa voidaan analysoida samanaikaisesti pitkin ja poikin maailmaa." Kansanedustajat kokeilivat Hämäläisen kehittämää päätöksenteon tukijärjestelmää uudesta ydinvoimalasta päätettäessä jo vuonna 1984. Se herätti myös arvostelua: insinöörit tulevat käpälöimään edustuksellista demokratiaa!

"Siitä ei kuitenkaan ole kyse", Hämäläinen korostaa.

"Menetelmän on vain tarkoitus helpottaa ongelmien jäsentämistä. Sitä ei koskaan pidä käyttää suoraviivaisesti, vaan vastuun on aina säilyttävä päättäjillä." Parhaiten järjestelmät palvelevatkin tarkoitustaan Hämäläisen mielestä silloin, kun käyttäjät tuntevat ne niin hyvin, että voivat heittää ne sivuun ja käyttää maalaisjärkeään.

Systeemianalyysi ja päätöksenteon teoria on varsin kaukana puhtaasta matematiikasta.

"Päätöksenteon teorian viehättävyys on siinä, että vaikka se perustuu matematiikkaan, niin mukana on tekijä, joka on mitä inhimillisin." Sovelluksia voikin helposti löytää vaikka arkisesta perhe-elämästä.

"Sieltä voisi kyllä saada hyviä haasteita neuvottelumalleille", kahden pojan isä naurahtaa.

Toisaalta systeemiteorian ja muunkin sovelletun matematiikan käytännönläheisyys on koitunut myös taakaksi. 1970-luvulla muotia oli kybernetiikka; nyt pitää puhua kaaosteoriasta.

"Tällä alalla esiintyy niin paljon viisastenkivisanoja. Koko ajan on täytynyt hillitä yli-innostusta." Kalastuksen ja muiden ulkoilmaharrastusten lisäksi Hämäläisellä on kiinnostuksen kohde, jota hän saa aina silloin tällöin selitellä. Hän on innokas harrastelijagrafologi: hän pitää ihmisten käsialojakin systeemeinä, jotka paljastavat jotain heidän luonteestaan.

"Täytyyhän olla jokin selitys sille, että eri ihmiset kirjoittavat eri tavalla." Arvaamattomat puolensa on tosin tälläkin tiedonhankinnan menetelmällä. Kun Raimo Hämäläinen seurusteli tulevan vaimonsa kanssa, hän pyysi tältä nähdäkseen käsialanäytteen.

"Sen perusteella ajattelin, että ei tästä tule mitään. Nyt me olemme olleet naimisissa yhdeksäntoista vuotta." MINNA NALBANTOGLU

Raimo P. Hämäläinen syntyi 7.

heinäkuuta 1948 Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Suomalaisesta yhteiskoulusta 1967 ja valmistui 1972 Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insin ööriksi teknillisen fysiikan matematiikkainsinöörilinjalta.

Vuonna 1977 hän väitteli tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa.

Hämäläinen on toiminut Suomen akatemian nuorempana tutkijana 1976-78, Kuopion korkeakoulun sovelletun matematiikan apulaisprofessorina 1978-79, Vaasan kauppakorkeakoulun talousmatematiikan professorina 1979-81 sekä vierailevana tutkijana Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä ja Los Angelesissa 1980-81, 1985-86 ja 1991-92.

Teknillisen korkeakoulun sovelletun matematiikan professorina Hämäläinen on toiminut vuodesta 1981 ja vuodesta 1984 systeemianalyysin laboratorion johtajana. Valtion teknisten tieteiden toimikunnan jäsen hän on ollut 1980-82 ja teknisten tieteiden akatemian jäsen vuodesta 1985.

Raimo Hämäläinen juhlii syntymäpäiväänsä vasta 50 vuoden ja 50 päivän ikäisenä 26. elokuuta Teknillisessä korkeakoulussa klo 14.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää