Ihmiset    |   Kuolleet

Elokuva- ja teatteriohjaaja Casper Wrede

Ihmisen ja historian ymmärtäjä

Tilaajille

Englannissa pitkään asunut ja työskennellyt suomenruotsalainen teatteri- ja elokuvaohjaaja Casper Wrede kuoli 69-vuotiaana Helsingissä 28. syyskuuta. Hän oli syntynyt Viipurissa 8. helmikuuta 1929.

Wrede kasvoi Suomessa, mutta lähti parikymmenvuotiaana nuorukaisena Lontooseen, Old Vicin oppilaskouluun ohjaajaoppilaaksi. Jo vuonna 1953 hän ohjasi Laurence Olivierin ensimmäisen tv-esiintymisen, joksi oli valittu Ibsenin John Gabriel Borkman.

Vuonna 1959 Wrede perusti kahden toverinsa kanssa 59 Theatre Company -seurueen Hammersmithin Lyric-teatteriin. Sen työn pohjalle kasvoi arvostettu ja maineikas Manchesterin The Royal Exchange Theatre Company, josta tuli Wreden tärkein työmaa ja voittojen näyttämö.

Casper Wrede toimi pitkään myös televisiossa ja ohjasi muutamia elokuvia. Yhdessä Ronald Harwoodin kanssa kirjoittamastaan näytelmästä Private Potter (Sotamies Potter) hän ohjasi 1960-luvulla samannimisen elokuvan, jonka pääosaa esitti nuori, lahjakas näyttelijä Tom Courtenay.

Courtenay oli pääosassa myös Wreden merkittävimmässä, neuvostoliittolaisen Nobel-kirjailijan Aleksandr Solzhenitsynin romaaniin Päivä Ivan Denisovitshin elämässä perustuvassa elokuvassa.

Wrede filmasi ankaran leirikuvauksen Norjassa ja elokuva valmistui 1970, keskelle vankileirien saaristoa käsitelleen kirjallisuuden aiheuttamaa kohua.

Wredelle itselleen Solzhenitsynin romaanissa oli tärkeätä, että kirjailija oli etsinyt kohteekseen mahdollisimman tavallisen mutta myös hyvän päivän ja pystynyt siten nousemaan korkealle oman katkeruutensa yläpuolelle. Hän mainitsi silloisessa haastattelussa myös, ettei hän olisi kyennyt tekemään aiheesta elokuvaa, ellei olisi kasvanut Suomessa ja kokenut täällä sekä sotaa että armeijaa.

Samassa aihepiirissä pysytellen Wrede muokkasi Osip Mandelstamin lesken Nadezhda Mandelstamin 1970-luvun alussa julkaistuista muistelmista Ihmisen toivo tärkeän teatteriesityksen, josta hän oli ilmeisen ylpeä itsekin.

Wreden nelikymmenvuotinen ystävä ja työtoveri Ronald Harwood on luonnehtinut häntä muistokirjoituksessa. Harwood poimii Wreden ominaisuuksista esiin työssä vaikuttaneen ankaruuden, mutta hän kirjoittaa myös henkevästä ja humaanista seuramiehestä, jonka harrastuksiin ja tietämyksen piiriin kuuluivat yhtä hyvin ruoka, viinit ja autot kuin luonto ilmiöineen.

Harwood luonnehtii Wredeä myös ihmisluonnon syvälliseksi tuntijaksi, jolla oli kyky ymmärtää historian ja yhteiskunnallisen tilanteen merkitys ihmisen elämässä.

HELENA YLÄNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää