Ihmiset

Syrjäseutujen tutkijalle tunnustus

Tilaajille

Raja-alueiden ja syrjäseutujen asiantuntija Heikki Eskelinen , 48, nimettiin perjantaina Turussa Vuoden tieteentekijäksi. Valinnan julkisti Tieteentekijöiden liitto Tiedemessuilla.

Palkittu itse ihmetteli sydämestään, miten raati saattoi löytää tiensä Joensuun yliopiston erillislaitokseen ja sen yhteiskunnalliseen osastoon, joka ei ajan hengen mukaisesti ole mikään kehittämisyksikkö, ei täydennyskoulutuslaitos, ei näkyvä osa virtaviivaista yliopistoa eikä edes palanen mitään hienoa tiedekuntaa.

Karjalan tutkimuslaitoksen tehtävänä on tunnistaa, miten Itä-Suomessa ja rajantakaisessa Karjalassa eletään, sekä millainen on alueen henkinen ja taloudellinen kehitys. Laitokseen kuuluvat myös ekologinen ja humanistinen osasto.

Isojen jännitteet

ruohonjuuritasolla Eskelinen sanoo kohtaavansa ruohonjuuritasolla Euroopan unionin ja Venäjän välisen jännitteen. Alue poikkeaa kaikista muista EU:n rajavaltioista.

Suomen takana ei sijaitse EU:n jäsenyyttä odottavaa valtio, kuten esimerkiksi Puola, Tshekki, Slovakia ja Unkari Keski-Euroopassa Saksan ja Itävallan naapureina, vaan rajussa murroksessa elävä suurvalta Venäjä.

EU on hyväksynyt Suomen aloitteesta käsitteen pohjoisesta ulottuvuudesta, mikä käytännössä tarkoittaa strategisesti ja luonnonvaroiltaan mittavaa Murmanskin aluetta. Etelämpänä taas sijaitsee Itämeren suuralue, jonka valtteja ovat kaupankäynti ja läpikulkuliikenne maitse ja meritse.

Näiden väliin jäävät pienenä plänttinä Suomen ja Venäjän köyhät Karjalat, joiden ainoa selviytymiskeino olisi rajan yli kulkeva sujuva yhteistyö, Euro-Karjala.

"Kuinka pitkälle yhteistyötä EU:ssa voidaan harjoittaa ja kuinka korkean rajan EU haluaa Venäjää vastaan rakentaa?", Eskelinen kysyy. Vastausta ei toistaiseksi ole muotoiltu ja harjoitettu politiikka on ollut hapuilevaa.

Mihin asti käytännön

yhteistyö liukuu?

Eskelisen mielestä EU:n on otettava kantaa isoon periaatteelliseen kysymykseen: mihin asti yhteistyökuvioita voidaan käytännön tasolla liu'uttaa?

Taloudelliset ja sosiaaliset erot ovat rajan eri puolilla niin suuret, että Eskelisen mielestä tarvittaisiin nykyistä syvällisempää sitoutumista tutkimukseen ja kehitystyöhön. Kokemukset ovat välillä olleet turhauttavia, eikä Venäjän kehitys näytä kulkevan myönteiseen suuntaan kovin nopeasti, mutta takaiskut eivät saisi lannistaa.

Virallisesti Karjaloiden EU-hankkeita hoitavat Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot Interreg- ja Tacis-ohjelmien kautta. Tutkijat yrittävät hankkia niille tietoa päätösten tueksi.

Eskelinen tuli Karjalan tutkimuslaitokseen vanhemmaksi tutkijaksi 1987, mutta on nyt virkavapaalla ja hoitaa johtajan tehtäviä opetusministeriön ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa Rajatutkimusverkosto-hankkeessa. Tavoitteena on luoda Joensuusta alan erityistiedon solmukohta, jollaisia Euroopassa on toistakymmentä.

Mahjong vaihtui

sulkapalloon Eskelinen syntyi Nurmeksessa 1950 ja kirjoitti ylioppilaaksi Lieksassa 1969, valmistui valtiotieteen kandidaatiksi Helsingissä 1973, teki lisensiaattityönsä Oulussa 1979 ja väitteli tohtoriksi Joensuussa 1985.

Lisäkokemusta hän hankki Brittein saarilla Readingin yliopistossa ja Helsingissä valtioneuvoston suunnitteluosastolla.

Opiskeluaikanaan Eskelinen innostui vanhasta kiinalaisesta mahjong-seurapelistä, jossa järjen käyttö ja sattuma luovat kiehtovan jännitteen; lopputulosta on vaikea ennakoida. Pelistrategian voi rakentaa vaihtelevasti joko varman päälle tai riskin otolle.

"Siitä muodostui opiskeluyhteisöömme oikein alakulttuuri," Eskelinen muistelee. "Mukana oli alun toista tusinaa pelaajaa. Tein aiheesta radio-ohjelmankin." Nykyisin hän käyttää vapaa-aikansa sulkapalloiluun, kesämökkeilyyn ja puolitoistavuotiaan Arvin hoitoon.

Kaikkien harrastusten yhteinen nimittäjä on halu tehdä välillä aivan jotain muuta päätyön vastapainoksi.

TIMO SIUKONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  3. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  4. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää