Ihmiset    |   Väitökset

Magia teki naisesta toimijan

Tilaajille

Kalifornialaissyntyinen folkloristi Laura Stark-Arola, 32, on amerikkalaisella tavalla vilkas ja puhelias nainen, mikä ei estä häntä viihtymästä vuositolkulla Helsingin hiljaisissa arkistoissa.

Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanrunousarkistossakin meni kuusi vuotta penkoessa esiin kaikki naisten magiaan liittyvä aineisto: runot, loitsut, uskomukset ja kertomukset.

18-vuotiaana vaihto-oppilaana Suomeen ihastunut ja 1992 tänne vakituisesti jäänyt Stark-Arola teki väitöskirjansa suomalaisesta magiasta: viime vuosisatojen naisten omista riiteistä, jotka liittyivät niin parinhakuun, lastenkasvatukseen ja anoppilassa pärjäämiseen kuin karjanhoitoon ja omaisuuden suojelemiseenkin.

Stark-Arola selvitti magian avulla, miten 1800-luvun suomalainen nainen koki elämänsä. Hänen käyttämänä aineisto on kerätty talteen vuosina 1816-1966. Lukumääräisesti eniten runoja ja loitsuja löytyi lemmennostosta, rakkausmagiasta ja karjansuojelusta.

Lemmennostoon eli viehätysvoiman ja naimaonnen lisäämiseen ryhdyttiin saunottamalla ja loitsuamalla, ellei neidolle ilmaantunut kosijoita. Tätä ja muutamia muitakin rituaaleja harrastettiin paikoitellen vielä 1930-luvulla.

Kalmanmultaa

kahvikuppiin Melkein aina rituaaliehin kuuluikin sekä tekeminen että sanominen. Miehensä pieksäntään kyllästynyt nainen otti piiskan, poltti sen ja lausui, että niin kuin tämä piiska palaa, niin palakoon käsi joka nousee minua vastaan.

Pelkkä tekeminen riitti esimerkiksi rakkaustaikuuden eräässä muodossa: neito laittoi kuukautisvertaan sulhasekseen toivomansa pojan kahvikuppiin. Tämän uskottiin saavan pojan lemmenkipeäksi tytön perään.

Kahvikupilliseen liittyi myös vastahankaisen anoppikokelaan taika: ripauksen kalmanmultaa hautausmaalta kahvin seassa uskottiin tekevän tytön hulluksi, jolloin naimakauppa peruuntuisi.

Mielenkiintoinen on riitti, jonka uskottiin siirtävän kuukautiset miehelle, kertoo Stark-Arola.

"Naisella ei tuohon aikaan ollut kuukautissiteitä, vaan veri valui pitkään aluspaitaan. Jos mies pilkkasi verisiä paitoja pyykkikorissa, naisella oli oikeus lyödä paidalla miestä ja loitsuta, että puolet tulee sinulle. Liikkui kertomuksia, että tuossakin kylässä on joku mies, jolla on kuukautiset." Avioliitto hedelmällisyyttä tärkeämpi

Tutkimusta tehdessään Stark-Arola yllättyi siitä, että naismagia ei kovin paljon käsittele hedelmällisyyteen, synnyttämiseen ja äitiyteen liittyviä asioita. Enempi magia keskittyy naisen ja miehen suhteeseen, sen saamiseen ja sen onnistumiseen. Lapset kasvatettiin siinä sivussa, ja niitä syntyi tuohon aikaan muutenkin enemmän kuin perheissä toivottiin.

Lapista haluttiin kuitenkin kunnon ihmisiä. Kylvetettävälle lapselle saatettiin lukea loitsua, jonka uskottiin pitävän hänet aikuisena kotona pois kyliltä naisten tai miesten perässä juoksemasta.

"Ennen viime vuosikymmentä naisten magiaa pidettiin folkloristien parissa merkitykseltään vähäisenä. Olen yrittänyt osoittaa, että siinä kuitenkin ilmenevät naisten omat intressit, omat huolet ja kaikki, mikä oli naisille tärkeää. Tiedetään aika vähän siitä, mitä naiset itse halusivat, toivoivat ja ajattelivat. Magia kertoo jotain siitä," Stark-Arola sanoo.

"Kun naisten elämää lähestytään naisten omasta perspektiivistä, nähdään, että naiset eivät kokeneet itseään alistetuiksi, vaan esimerkiksi magian kautta talonpoikaisnaiset ilmaisivat olevansa aktiivisia yhteiskunnassa toimijoita." SUSANNA PAKKANEN

Filosofian lisensiaatti Laura Stark-Arola väitteli Helsingin yliopistossa eilen perjantaina aiheesta "Magic, Body and Social Order: the Construction of Gender Through Women's Private Rituals in Traditional Finland". Vastaväittäjänä toimi professori Aili Nenola Helsingin yliopistosta.

Kasvatustieteiden maisteri Jin He väittelee tänään lauantainaHelsingin yliopistossa aiheesta "Narrative, Visual Model and Dragon Culture. A Narrative Analysis of Value Presentation in Two Movies Preferred by Chinese Adolescents". Tutkimus kuuluu mediakasvatuksen alaan. Vastaväittäjät ovat professori Tapio Varis Tampereen yliopistosta ja professori Juha Vermasvuori Helsingin yliopistosta.

Lääketieteen lisensiaatti, erikoisläääri Merja Hallikainen , 40, väittelee Kuopion yliopistossa lauantaina neurologiasta. Väitöskirjan aihe on "Ikääntymiseen liittyvä muistihäiriö ja apolipoproteiini E. Väestöpohjainen kliininen, neuropsykologinen, neurofysiologinen ja kuvantamistutkimus". Vastaväittäjä on dosentti Timo Erkinjuntti Helsingin yliopistosta.

Filosofian lisensiaatti Ari Hämäläinen, 38, väittelee Helsingin yliopistossa fysiikasta. Tutkimuksen nimi on "Avoin tietokonepohjainen mittausjärjestelmä hahmottavaan kokeellisuuteen".

Vastaväittäjä on professori Daniel L. MacIsaac Pohjois-Arizonan yliopistosta Yhdysvalloista.

Lääketieteen kandidaatti Tuomas Klockars , 27, väittelee Helsingin yliopistossa lauantaina lääketieteellisen genetiikan aiheesta "CLN5-geenin paikkaan perustuva eristys".

Vastaväittäjä on professori Karl Tryggvason Karolinska institutetista Tukholmasta.

Filosofian lisensiaatti Marko Lehti , 33, väittelee tutkimuksellaan Itämeren liitosta osana uutta Eurooppaa Turun yliopistossa lauantaina.

Vastaväittäjinä ovat professorit Aivars Stranga Riian yliopistosta ja Jorma Kalela Turun yliopistosta.

Diplomi-insinööri, sijoituspäällikkö Annareetta Lumme, 31, esittää Teknillisessä korkeakoulussa lauantaina tarkastettavassa väitöskirjassaan mallin valintaympäristön vaikutuksista yrityksen menestysodotuksiin yhdessä yrityksen sisäisten tekijöiden kanssa. Vastaväittäjänä toimii professori Ian C. MacMillan Pennsylvanian yliopistosta Yhdysvalloista.

Filosofian maisteri Pekka Malmin, 42, väitöskirja "Tutkimuksia diffuusiosta kiinteässä vedyssä" tarkastetaan Turun yliopistossa lauantaina. Vastaväittäjänä toimii professori Eugene B. Gordon Moskovasta.

Lääkäri Tatiana Nosova , 36, tutki alkoholin palamista paksusuolen bakteerien välityksellä lääketieteen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan, joka tarkastetaan Helsingin yliopistossa lauantaina. Väittelijä on suorittanut lääkärin tutkinnon Saratovin yliopistossa, Venäjällä 1986. Vastaväittäjänä on dosentti Risto Roine Zürichin yliopistosta Sveitsistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää