Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT 50 vuotta sitten

Suomalainen pakolaisalus Miamiin

Pakenivat "kommunistihallintoa"

Tilaajille

Keskiviikkona 15. 6. 1949

Suomalainen pakolaisalus Miamiin Pakenivat "kommunistihallintoa" (Hels. San. kirjeenvaihtajalta Miami, 14. 6. (UP) Yhdeksän suomalaista, näiden joukossa kaksi, jotka saanevat luvan jäädä Yhdysvaltoihin, koska heille syntyi poikalapsi Yhdysvaltain alueella, suunnittelevat tiistaina vetoamista Washingtoniin saadakseen turvaa "kommunistihallinnolta", jota he olivat paenneet hennossa, kaksimastoisessa aluksessa. He saapuivat Miamiin maanantaina ilman viisumia purjehdittuaan pahassa myrskyssä Suomesta.

Suomalaiset ilmoittivat siirtolaisviranomaisille odottavansa vetoomuksensa tulosta Ellis Islandilla 37 balttilaisen pakolaisen kanssa, jotka laskivat maihin viime tammikuussa.

Kahdeksan suomalaista sanoi jättäneensä kotinsa paetakseen vainoa, mutta heidän lukumääränsä oli kasvanut sinisilmäisellä pojalla, joka yhdeksän viikkoa sitten syntyi Erkki ja Eila Männynvälille(?) Virginia-saarilla.

Pojan vanhempia ei voida karkoittaa, jos he vaativat saavansa jäädä, koska poika on syntyessään Yhdysvaltain alueella saanut ilman muuta Yhdysvaltain kansalaisoikeudet. Erikoiskokous on kutsuttu päättämään pakolaisten oikeudesta jäädä maahan, mutta siirtolaisviranomaiset ilmoittavat, että heidät karkoitettaneen, koska he olivat saapuneet maahan ilman viisumia.

Useat maat tarvitsevat

ulkomaista työvoimaa Genève, 14. 6. (STT-Reuter) Kansainvälinen työtoimisto ilmoitti maanantaina, että seitsemän sen jäsenvaltiota on ilmoittanut ennen vuoden päättymistä voivansa ottaa vastaan 200.000 ulkomaista työntekijää.

Iso-Britannia sanoo tarvitsevansa vuoden kuluessa vielä 13.000 ulkomaalaista. Suurin työvoiman kysyjä on Ranska, joka tarvitsee 115.000 ulkomaalaista, niistä 85.000 pitemmäksi ajaksi. Sveitsi vastaanottaa 35.000, Belgia 9.000 ja Ruotsi 1.600 työläistä.

Euroopan ulkopuolella Kanada tarvitsee eniten ulkomaista työvoimaa. Se ilmoittaa voivansa sijoittaa vielä 125.000 työläistä. Uusi Seelanti tyytyy 1.100 työläiseen.

Hitlerin huvipursi

ostettu Amerikkaan New York, 14. 6. (STT-Reuter) Amerikkalainen teollisuusmies George Arrida on Englannin amiraliteetilta ostanut Hitlerin huvipurren, joka nyt on matkalla Gibraltarista New Yorkiin, minne se saapuu keskiviikkona.

Hitler sai tämän huvipurren aikanaan lahjaksi "Saksan kansalta" ja se maksoi 4 milj. dollaria.

Se on otaksuttavasti maailman suurin ja upein yksityinen huvipursi. Uusi omistaja on antanut sille nimen Grille.

Mekaaniset aivot

yhä paremmiksi Lontoo, 14. 6. (STT-Reuter) Timesille lähettämässään kirjelmässä matematiikan professori Neuman ilmoittaa, Manchesterissa parhaillaan pannaan kokoon "mekaanisia aivoja", jotka ovat lähes 20 kertaa paremmat kuin aikaisemmat.

Tämän kokeen avulla voidaan ratkaista tehtäviä, joita käytännöllisesti on mahdoton paperilla ratkaista. Kone on harvinaisen monipuolinen automaattinen laskukone, jonka tapaisia jo on ollut käytössä sekä Iso-Britanniassa että Yhdysvalloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää