Ihmiset    |   PÄIVÄLEHTI. HELSINGIN SANOMAT 100 vuotta sitten

Päivälehti odotteli lakkautustaan

Tilaajille

33. viikko 1899

Yllättäen perjantaina 18. elokuuta 1899 Päivälehti täräytti lukijoilleen uutisen toimittaja Eero Erkon luona käyneestä kansanjoukosta, joka oli esittänyt kunniatervehdyksen lehden lakkautuksen johdosta.

Jo kesäkuun alussa oli huhuttu Päivälehden määräaikaisesta lakkauttamisesta. Silloin osanoton ilmaukset menivät hukkaan, mutta muutaman viikon kuluttua sensuurin tuomionnuija kolahti.

Vt. kenraalikuvernööri Šipovin allekirjoittaman virallisen tiedotuksen mukaan kolmen kuukauden rangaistus aiheutui "Tuomaksen" sunnuntaina 30. heinäkuuta ilmestyneestä pakinasta, jossa laskettiin leikkiä uusien yhdistysten perustamiskiellosta ilman hallitsijan erikoislupaa.

Päivälehden uutisen mukaan toimittaja Erkolle laulettiin ja huudettiin eläköötä.

Seremonioiden jälkeen Erkko astui Fabianinkatu 30:n balkongille ja kohdisti vastauspuheessaan kunnianosoitukset koko Suomen sanomalehdistölle tunnustukseksi sen vakaumuksellisesta työstä sortotoimenpiteitä vastaan.

Kaikinpuolisten eläköönhuutojen jälkeen laulajat suuntasivat Runebergin patsaalle jatkamaan. Siellä eläköönhuutoihin yhtyi paikalle kokoontunut tuhansien kaupunkilaisten lauma.

Tapahtumakuvauksen jälkeen Päivälehti jatkoi: "Päivälehden lakkautus astuu voimaan siitä päivästä, jona kirjallinen päätös meille jätetään. Se tapahtunee näinä päivinä.

Lehtemme avustajia ja kirjeenvaihtajia pyydämme toistaiseksi edelleen jatkamaan kanssamme ysteistyötä." Päivälehden toimitukselle lähetettiin sähkeiden, kirjeiden, ja kukkien lisäksi rahalahjoituksia.

Hotelli Kleineh

veti kulttuuriväkeä Vuosisadan vaihteessa lähes viisikymmenvuotias hotelli Kleineh oli hyvissä voimissa. Helsingin Pohjoisesplanadin ja Katariinankadun kulmassa, Seurahuoneen kainalossa, toimineessa hotellissa olivat aina viihtyneet kirjailijat, taiteilijat ja poliitikot.

Heinäkuun puolivälissä 1899 suomalaiset kulttuuripersoonat olivat luultavasti vielä kesälaitumilla, sillä Päivälehdessä julkaistun matkustajaluettelon mukaan Kleineh'ssa asuivat silloin lääket. toht. Perschunoff Räävelistä, hra Norrmén Tuuloisista, nti Grünnerwald Charlottenburgista, ruht. Schervaschidse Pietarista, yliopp. Schervaschi dse Pietarista, isännöit. Heyman Porista, hra Jalander Oulusta ja Hetling Moskovasta.

Saksalaissyntyinen Louis Kleineh osti uutta hotelliaan varten Tigerstedtin talon 1850. Sen tempun jälkeen hän hallitsi samaan aikaan Seurahuonetta, Kaivohuonetta ja Kleineh'a, jota jonkin aikaa pidettiin Helsingin hienoimpana hotellina.

Suurravintoloitsija menestyi myös taloudellisesti. Kun uteliaat suomalaiset epähienosti tiedustelivat liikeasioiden sujumista, hänellä oli tapana hieroa käsiään tyytyväisenä ja sanoa: "schönes Wetter, schönes Wetter".

Kun Kleineh 1874 kuoli, hotellin otti viideksi vuodeksi hoitoonsa hänen suomalainen leskensä Maria o.s. Forssell. Kolmen seuraavankin omistajan huomassa niin hotelli kuin erityisesti sen keittiökin säilyttivät maineensa. Hotellin loru loppui 1935, kun kaupunki osti hotellirakennuksen virastotaloksi.

Suomalaisuusliikkeen kannattajat pitivät aikoinaan Kleineh'a tukikohtanaan. Kansallisteatterin perustajan Kaarlo Bergbomin johdolla Kleinehssa kokoontui kirjallis-taiteellinen Arkadia-yhdistys.

Tarinan mukaan Bergbom oli pyytänyt erästä ylioppilasta lukemaan vastavalmistuneen käsikirjoituksensa herroille. Hotellin kulmahuoneessa odoteltiin tunti ja toinenkin, ennen kuin ylioppilas saapui. Nuorukainen oli kuitenkin esiintymiskelvottomassa kunnossa ja pyörähti kynnykseltä takaisin. Niin jäi Aleksis Kiveltä sillä kerralla hengentuotteensa esittely.

Frans Emil Sillanpää oli ihastunut hotellin dublettiin. Kirjailija kertoikin tehneensä kirjoittamisennätyksensä Kleineh'n hotellissa. Mukavasti majoittunut Sillanpää intoutui kirjoittamaan Nuorena nukkunut -romaaniaan viisitoista liuskaa vuorokaudessa.

Muunkinlaista kulttuurihistoriaa hotelli Kleineh'ssa tehtiin: siellä perustettiin 1861 purjehdusseura Nyländska Jaktklubben, jonka seuraavana vuonna järjestämästä purjehduskilpailusta kirjoitettiin lehteen Suomen ensimmäinen urheilukilpailuselostus. Neljä vuotta myöhemmin hotellissa pantiin pystyyn Helsingin ensimmäinen voimisteluseura, joka ei kuitenkaan viranomaisten epäluulojen takia koskaan päässyt käytännössä toimimaan.

Kyökin puolella kaikki ei ollut yhtä ruusuista. Presidentinlinnan keittäjänä toiminut Emma Ekström kertoi olleensa Kleineh'n keittiössä pikkupiikana 1880-luvulla. Silloin työpäivä oli alkanut klo 7 aamulla ja loppunut klo 3 yöllä. Pyörtyminen oli kuulemma ollut lähellä.

SESSA RAUTALIN Helsingin Sanomien Verkkoliitteessä on päivittäin uutisia sadan vuoden takaa osoitteessa http://www.helsinginsanomat.fi/klik/hs100/.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää