Ihmiset    |   Kuolleet

Yliagronomi Aimo Kaivola

Juurikassokeriteollisuuden pioneerityön tekijä

Tilaajille

Juurikassokerituotannossa yli 30 vuotta työtä tehnyt yliagronomi Aimo Kaivola kuoli kotonaan Janakkalassa 30. syyskuuta 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt Lammilla 14. joulukuuta 1922.

Sotaan osallistuminen rintamajoukoissa keskeytti Aimo Kaivolan koulunkäynnin, ja hän kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta 1945. Agronomin ja maatalous- ja metsätieteiden kandidaatin tutkinnon hän suoritti 1949 Helsingin yliopistossa.

Hän työskenteli lyhyen aikaa Jokioisten Siemenkeskuksen v.s. johtajana ja ryhtyi sitten Maatalouden koetoiminnan tiedottajaksi. Tämä työ antoi pohjan hänen tulevalle elämäntyölleen juurikassokeriteollisuuden tehtävissä, joihin hän siirtyi 1951.

Turengin Sokeritehdas Oy:n palveluksessa Aimo Kaivola toimi tutkimusagronomina ja maatalousosaston johtajana sekä vuosina 1979-80 toimitusjohtajana.

Kun yhtiö fuusioitiin Suomen Sokeri Osakeyhtiöön Kaivola toimi Turengin tehtaan paikallisjohtajana vuoden 1982 lopulla tapahtuneeseen eläkkeelle siirtymiseen saakka.

Työ juurikassokeriteollisuudessa oli vielä 1950-luvulla pioneerityötä. Sokeri oli viimeisenä elintarvikkeena vapautunut säännöstelystä, joten tarve sokerin tuotannon kasvattamiseen oli suuri. Rakennettiin uusia tehtaita ja ennen kaikkea oli tehtävä työtä raaka-aineen tuotannon lisäämiseksi. Sokerijuurikas oli silloiselle maatalouden tuotantotasolle vaativa kasvi.

Aimo Kaivolan vaativana tehtävänä oli panna alkuun sokerijuurikkaan viljelyn koetoimintaa ja tiedottaa viljelijöille kasvin antamista mahdollisuuksista. Tätä tehtävää palveli hänen johdollaan ja toimittamanaan 1951 perustettu Juurikas-lehti, joka toimi myöhemmin esikuvana muille vastaaville julkaisuille.

Lähes sokeriuransa ensi vuosista lähtien Kaivolan tehtävät laajenivat yhtiön hallinnolliselle puolelle. Hän toimi pitkään muun muassa johtokunnan ja hallintoneuvoston sihteerinä. Ansioistaan hän sai 1982 yliagronomin arvon.

Työnsä ohessa Aimo Kaivola toimi pitkään monissa luottamustehtävissä muun muassa Janakkalan kunnassa ja seurakunnassa sekä Kanta-Hämeen seutukaavaliitossa.

Hänen läheisin harrastuksensa oli musiikki. Opiskeluakana hän opiskeli myös yksinlaulua ja lauloi Ylioppilaskunnan laulajissa sekä jatkoi harrastustaan myöhemmin Hämeenlinnan mieskuorossa.

SEPPO KLEEMOLA

Kirjoittaja ja Aimo Kaivola olivat pitkäaikaisia työtovereita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää