Ihmiset    |   KUOLLEET

Taitava organisaattori nykyaikaisti radion musiikin

Musiikkipäällikkö Kai Maasalo

Tilaajille

Suomen musiikkielämän tärkeä vaikuttaja, musiikkipäällikkö ja -kirjailija Kai Maasalo kuoli 18. elokuuta lyhytaikaiseen, vaikeaan sairauteen Helsingin Terhokodissa 77-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 4. marraskuuta 1922.

Kai Maasalo teki keskeisen elämäntyönsä Yleisradiossa, aluksi apulaismusiikkipäällikkönä 1946-56 ja musiikkipäällikkönä 1956-76.

Tuona aikana radion klassisen musiikin ohjelmatoiminta astui pitkin ja päättäväisin askelin nykyaikaan. Radio otti oman paikkansa maan musiikkielämässä aktiivisena ja määrätietoisena toimijana, joka ei tyytynyt pelkästään välittämään musiikkia kuuntelijoilleen, vaan joka myös tuotti, teki itse ja vaikutti.

Kai Maasalo oli tämän työn tärkein arkkitehti.

Hänen työpanoksensa tuntui kaikilla musiikin alueilla. Menneiden vuosisatojen suomalainen musiikki, uusi musiikki, Yleisradion konserttitoiminta, maakuntien musiikin esittely, kamarimusiikki ja lasten musiikki kuuluivat hänen kiinnostuksensa kohteisiin.

Hänen aikanaan perustettiin Radion kamarikuoro, Radion nykymusiikkiyhtye, Radion lapsi- ja nuorisokuorot sekä Sinfoniakuoro.

Kai Maasalo uppoutui 1950-luvulla määrätietoisesti laajentamaan Radion sinfoniaorkesteria ja parantamaan sen työskentelyn edellytyksiä. Musiikkimaailman suuret nimet Igor Stravinskysta Gennadi Rozdestsvenskiin - kymmenistä vain kaksi mainitakseni - vierailivat Radion sinfoniaorkesterin solisteina ja johtajina. Myös orkesterin kansainväliset kiertueet alkoivat hänen kaudellaan.

Suomalaisten taiteilijoiden esityksiä ryhdyttiin tallentamaan ns. kantanauhoille 1954 alkaen. Vuosikymmenten varrella niistä on karttunut mittaamattoman arvokas esittävän musiikkimme arkisto, jonka aarteet soivat Yleisradiossa päivättäin.

Kiintymys aikamme musiikkiin teki Kai Maasalosta suomalaisen uuden musiikin kummisedän. Hänen suojeluksessaan Bengt Johansson loi ensimmäisen suomalaisen elektronisen teoksen 1960. Yleisradion Musica nova -konsertit olivat Helsingin biennaalin edeltäjiä, ja niissä vierailivat ajan keskeiset säveltäjät Stockhausenista Luigi Nonoon, John Cageen, Pendereckiin, Berioon ja Messiaeniin.

Jo 1967 Maasalo ja Yleisradio esittelivät Musica novan puitteissa tietokonemusiikin mahdollisuuksia. Yleisradion tilaussävellyksinä syntyi kymmeniä suomalaisen musiikin nykyisiä merkkiteoksia.

Taitava organisaattori oli myös henkevä radiopersoona. Hänen 1950-luvun suurtyönsä oli Sinfonian tarina, joka ilmestyi sittemmin myös kirjana. Suomalaisen luovan musiikin historiaa hän esitteli kaksiosaisessa teoksessaan Suomalaisia sävellyksiä.

Radion sinfoniaorkesterin 50-vuotishistoriikki sekä Mozartin pianokonserttojen esittely olivat Kai Maasalon muita kirjoja, joista viimeiseksi jäi hänen isänsä Armas Maasalon elämäkerta vuodelta 1998.

Työ- ja ystäväpiirissä Kai Maasalo oli todellinen herrasmies, hieman muodollinen, mutta lähemmin tutustuttaessa sydämellinen ja huumorintajuinen.

Hänen työnsä merkitystä ei ole toistaiseksi tuotu esiin kaikessa sen ansaitsemassa laajuudessa. Hänellä oli hallussaan erinomainen väline, radio, mutta hänellä oli myös taitoa ja sydäntä käyttää sitä parhaalla mahdollisella tavalla, ihmisen ja musiikin hyväksi.

Paavo Helistö

Kirjoittaja on Kai Maasalon

pitkäaikainen työtoveri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa, ottelu käynnissä

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää