Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT 50 vuotta sitten

Uusi suurhyökkäys Masanin luona

lauantaina 9. syyskuuta 1950

Tilaajille

Taegu valmistuu

katutaisteluihin Kenraali MacArthurin päämaja, 8. 9. (STT-Reuter) Pohjoiskorealaisten hyökkäyksen painopiste on jälleen siirtynyt - tällä kertaa etelärannikolle, missä on alkanut voimakas hyökkäys Masanin tärkeätä satamakaupunkia vastaan. Voimakas painostus jatkuu myös itärintamalla, ja vakavan uhan alaisessa Taegussa valmistaudutaan katutaistelujen varalta.

Itärannikolla YK:n joukot ovat käyttäneet hyväkseen taistelutaukoa tukkiakseen ne aukot linjoissaan, jotka syntyivät Pohangin laivaussataman toiseen valtaukseen johtaneen pohjoiskorealaisten vaarallisen hyökkäyksen aikana, joka voitiin pysäyttää vasta Kjongjun ja Jongtshonin tärkeiden solmukohtien luona. Muuan 8. armeijan edustaja sanoi perjantaina, että vihollisen hyökkäysvoima näyttää nyt kuluneen loppuun. Punaiset kohtasivat ankaria vastaiskuja, missä he sitten yrittivätkin edetä, ja tällä hetkellä he eivät kaikesta päättäen pysty tekemään mitään uutta suurhyökkäystä.

NL:n 45. ja 46. veto

jo luvassa "Loukkaava raportti"

aiotaan estää

Lake Success, 8. 9. (UP) Neuvostoliiton edustaja Jacob Malik uhkasi käyttää veto-oikeutta 45 ja 46 kerran estääkseen turvallisuusneuvoston yleiskokoukselle esitettävän vuotuisen raportin esittämisen "Neuvostoliittoa loukkaavassa muodossa".

Suljetussa istunnossaan neuvosto hylkäsi koeäänestyksessä Neuvostoliiton esityksen, että vuotuisesta raportista jätettäisiin pois selostus tammikuun 13 - heinäkuun 15 tapahtuneesta toiminnasta. Malik selitti tänä aikana tehtyjen päätöksien olevan laittomia, koska Neuvostoliitto oli sinä aikana ollut poissa turvallisuusneuvostosta.

Vaikka turvallisuusneuvosto on sitä mieltä, että raportti on ainoastaan menettelytapakysymys eikä siis veto-oikeuden kohde, Malik voinee käyttää kaksoisvetoa estääkseen sen hyväksymisen.

Kuningas Kustaa

ei virkistynyt lomalla Tukholma, 8. 9. (H.) 92-vuotias kuningas Kustaa näytti huomiota herättävän väsyneeltä ja kalpealta palatessaan aikaisin perjantai-aamuna pääkaupunkiin kesälaitumeltaan Sollidenin linnasta Öölannista.

Hän vilkutti väsähtäneesti asemalle kerääntyneelle ihmisjoukolle seuralaistensa auttaessa hänet junasta ja nostaessa odottavaan autoon, jolla hänet vietiin suoraan Drottningholmin linnaan.

Siellä odottivat hallituksen jäsenet, ja heti kuninkaan saavuttua pidettiin hallituksen täysistunto, joka kesti puolisen tuntia.

On aivan ilmeistä, että kuninkaan terveydentila on viime kuukausina vakavasti huonontunut.

Hän ei, kuten ennen, ole vahvistunut kesälomallaan, vaan päinvastoin näyttää rasittuneemmalta.

Tupakanpoltto sallittu

Koululaiset

saavat polttaa

koulualueen

ulkopuolella

Pitkällinen kiistakysymys koululaisten tupakanpoltosta on nyt saanut ratkaisunsa tasavallan presidentin annettua asetuksen koulujärjestyksen osittaisesta muuttamisesta. Asetuksen mukaan on tupakanpoltto kielletty vain koulussa, sen käyttämillä alueilla sekä koulun järjestämissä tilaisuuksissa.

Aikaisemmin koulujärjestyksen mukaan oli tupakanpoltto koululaisilta täydellisesti kielletty, myös kotona.

Vuodelta 1872 peräisin olevan koulujärjestyksemme 35 pykälässä sanottiin nimenomaan: "Kaikki raha- tai rahan arvoa koskevat pelit, niin myös tupakin poltto ja muut nuorisolle sopimattomat askaroitsemiset olkoot kovasti kielletyt".

Asia tuli ajankohtaiseksi jo joulukuussa 1948, jolloin opettajaneuvoston oppikoulujaosto otti kokouksessaan esille koulujärjestyksen osittaisen muuttamisen tupakanpolton kohdalta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää