Ihmiset    |   ONNITTELEMME, 60

Kansliapäällikkö innostuu liikenteestä

Juhani Korpela, 60

Tilaajille

Ministerit menevät ja tulevat, mutta virkamies pysyy vuodesta toiseen tehtävissään. Tätä jännitettä kuvataan hyvin brittiläisessä televisiosarjassa Kyllä, Herra Ministeri, jossa kansliapäällikkö hoitaa mielensä mukaan ministeriön asioita. Mikäli ministeri yrittää joskus vetää omaa linjaansa, kansliapäällikkö pistää hienovaraisesti ministerin ruotuun.

Liikenne- ja viestintäministeriön pitkäaikaista kansliapäällikköä Juhani Korpelaa on joskus luonnehdittu suomalaisbyrokratian vastineeksi brittisarjan kansliapäällikölle.

Hän on hoitanut kansliapäällikön tehtäviä vuodesta 1985, jona aikana hän on ehtinyt palvella kymmenen eri ministerin alaisuudessa. Ennen liikenneministeriötä hän työskenteli valtiovarainministeriön budjettipäällikkönä.

"Minulla on ollut

onni työskennellä monen ahkeran ministerin kanssa", Korpela muotoilee. Erityisesti hän nostaa esille ministeri Raimo Vistbackan.

"Hänellä oli aina pöydällään näin korkea paperipino, ja hän luki kaikki paperit säntillisesti läpi", Korpela muistelee ja simuloi paperipinon korkeutta levittämällä kätensä äärimmilleen.

Puoluekannaltaan sitoutumattomasta Korpelasta ei saa irti poikkipuolista sanaa entisistä ministereistä.

"Eri ministereillä on ollut erilaisia kiinnostuksen kohteita", hän tyytyy sanomaan. Hänen mukaansa uudella ministerillä menee yleensä "noin vuosi" tehtävien oppimiseen.

Vaihtelua kansliapäällikön

elämään on tuonut myös ministeriön muodonmuutos.

"Liikenneministeriön sektorissa on tehty viime vuosikymmeninä suurimmat rakennemuutokset, mitä missään muualla valtionhallinnon sektorissa." "Olemme muuttaneet vanhat keskusvirastot liikelaitoksiksi ja osakeyhtiöiksi. Osa on yksityistetty, kilpailua on avattu", Juhani Korpela sanoo.

"Siihen aikaan kun tulin tähän hommaan, niin tällä sektorilla oli yli 90000 virkamiestä. Nyt enää alle kymmenentuhatta." Hommia riittää

myös jatkossa. Ministeriössä pohditaan muodikkaita aiheita, kuten tietoyhteiskunnan ja telekommunikaation kehitystä, tietoturvaa, sähköistä kaupankäyntiä ja E-Europe-hanketta.

Silti Korpela tuntuu innostuvan enemmän, kun ryhdytään puhumaan perinteisestä liikennepolitiikasta.

Korpela korostaa, että jos määräraharaameja ei laajenneta, niin "kaupunkiliikenne vähitellen ruuhkaantuu suurimmissa kaupungeissa, rataverkon kapasiteetti muodostuu eräillä yhteyksillä niukaksi ja yksityisen tieverkon kunto laskee".

"Lisäksi liikenneturvallisuus ja ympäristöasiat ovat tärkeitä painopistealueita", Korpela sanoo.

Vaikka Korpela

puhuu ympäripyöreän kohteliaasti poliitikoista, niin kommentteihin tulee särmää, kun häneltä kysyy mielipidettä Kymijoen ja Mäntyharjun kanavia ajavasta eduskunnan "kanavapuolueesta".

"Minulla on valtiovarainministeriön ajoilta verissäni se, että valtion rahoja ei pidä käyttää sellaisiin hankkeisiin, joiden taloudellinen kannattavuus on kyseenalainen", Korpela sanoo.

"Onkin mielenkiintoinen asia yhteiskunnan kannalta, että noin suuri osa poliitikoista on valmis käyttämään rahaa totaalisen kannattamattomiin hankkeisiin." "Tässä herää kysymys, että onko tämä nykyinen poliittinen järjestelmä paras valitsemaan, mitkä ovat toteutettavat liikennehankkeet, jos tarkoituksena on toimia taloudellisten realiteettien pohjalta." "Ymmärrän kyllä,

että kanava-asia on lähinnä paikallispolitiikkaa, jota ei pitäisi niin vakavasti ottaa", Korpela huokaa ja palautuu kivikasvoiseksi kansliapäälliköksi.

Marko Junkkari

Juhani Korpela on syntynyt 20. marraskuuta 1940 Helsingissä. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tehtaanpuiston yhteiskoulusta 1959 ja valmistui valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta 1965.

Korpela oli valtion tietokonekeskuksen suunnittelija ja jaostopäällikkö 1964-67.

Valtiovarainministeriössä hän työskenteli 1967-70 budjettisihteerinä, 1970-71 finanssipoliittisen toimiston päällikkönä ja vt. osastopäällikkönä. Vuodesta 1972 hän toimi ministeriön budjettipäällikkönä.

Liikenneministeriön kansliapäälliköksi Korpela siirtyi 1985.

Luottamustoimista keskeinen on Saimaan kanavan Suomen valtuutetun tehtävä, jota Korpela on hoitanut vuodesta 1986.

Korpelalla on syntymäpäivävastaanotto maanantaina 20. marraskuuta kello 15-18 liikenne- ja viestintäministeriössä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää