Ihmiset    |   TAPASIMME

Asiatyttö eteni kunniakonsuliksi

Monika Wikeström-Aaltosen

Tilaajille

Toimitusjohtaja Monika Wikeström-Aaltonen esittelee turkulaisessa huolintayhtiössä arvokkaan näköistä paperia.

Paperissa lukee korukirjaimin Carta Patente, siinä on Portugalin valtion sinetti ja allekirjoittaja on maan presidentti.

Paperi todistaa, että Wikeström-Aaltonen on nimetty Portugalin kunniakonsuliksi toimialueena Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa. Kunniakonsuli jakaa tietoa, auttaa ja edustaa. Työstä ei makseta palkkaa, mutta kantajalle se tuo statusta.

"Tämä on mieletön kunnia", 30-vuotias Wikeström-Aaltonen myöntää.

Hän on nuorin

naiskunniakonsuli Suomessa. Miten kaikki oikein sai alkunsa? Ehkä Monika rakastaa Portugalia tulisesti?

Ei-ei. Aviomies on supisuomalainen kilpa-ajaja Tino Aaltonen, Monikan paras ystävä sen sijaan on naimisissa portugalilaisen kanssa. Hän on matkustanut maahan viisi kuusi kertaa. Monia muita kieliä hän osaa , mutta portugalia vasta opiskelee.

"Portugali on fantastinen maa, ihmiset ovat mukavia, portviinit ihania, historia mahtava, taide fantastista", Wikeström-Aaltonen luettelee. Hän kehuu myös portugalilaisia lustiano-hevosia.

"Toinen hevoseni on puoliksi andalusialainen, puoliksi lustiano. Ne kantavat itseään ryhdikkäästi", Wikeström-Aaltonen sanoo.

Konsulin tarina

alkaakin paremmin siitä, kun edellinen Portugalin kunniakonsuli luopui tehtävästä, ja Monika matkusti suurlähetystöön Helsinkiin haastateltavaksi. Oli vuosi 1997.

"Konsuliksi kutsutaan. Siihen ei voi hakea", Wikeström-Aaltonen huomauttaa.

Diplomaatit valitsivat kunniatehtävään Wikeström-Aaltosen. Nimityksen virallistaminen vei usean vuoden, ja vasta tämän vuoden lokakuussa Monika sai pitää kutsuvieraille juhlat.

Samalla laitatettiin

virasta kertova plakaatti yhtiön ulkoseinään. Seinällä oli entuudestaan toinen vastaavanlainen kyltti.

"Konsulin pitää olla kansainvälinen ihminen. Tärkeää on, että taustalla on kansainvälinen yritys, sillä tässä edistetään myös kauppaa", Wikeström-Aaltonen sanoo.

Taustat olivatkin kunnossa. Wikeström-Aaltonen on toimitusjohtaja 150-vuotiaassa huolinta- ja kuljetusyhtiössä, Oy Wikeström-Krogius Ab:ssa.

Työntekijöitä yhtiössä on yli 30. Monika on omistajasukua seitsemännessä polvessa.

Yhtiön eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja, Monikan isä Torbjörn , on myös kunniakonsuli.

Matka konsuliksi

taisikin alkaa jo silloin, kun Monika 13-vuotiaana aloitti polkupyörälähettinä sukunsa yhtiössä.

"Ei konsulius mene suvussa, mutta tietenkin sillä oli merkitystä, että isä on Espanjan konsuli. Ja isän serkku on ollut aiemmin Portugalin konsuli, ja isoisän isoisä taisi olla Saksan konsuli", Wikeström-Aaltonen sanoo.

Nyt Monika Wikeström-Aaltonen on ainoa nainen turkulaisten kunniakonsulien pienessä joukossa. Kunniakonsuleita on yhteensä 20, ja lista pursuaa tunnettuja turkulaisia.

Konsulin titteliä

käyttävät muun muassa Benito Casagrande, Mikko Ketonen, Urpo Kivikari, Pekka Niemi, Rauno Puolimatka ja Jukka Vihanto.

Tuoreen kunniakonsulin ei tarvitse mennä itseään muille konsuleille esittelemään.

"Tunnen heidät jo. Olen kuitenkin isän tyttö, ja hän on ollut mukana pitkään Turun liike-elämässä", Wikeström-Aaltonen sanoo.

Veli-Pekka Lehtonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää