Ihmiset    |   ONNITTELEMME

Pääsihteeri auttoi Viron itsenäiseksi

Vaino Väljas, 70

Tilaajille

Viron lakkautetun kommunistisen puolueen viimeinen pääsihteeri Vaino Väljas syntyi puosun poikana Hiidenmaan saarella. Hänen monipolviseen uraansa vaikuttivat varsinkin sen loppupuolella suuresti kaksi nuoruudentuttavaa.

Väljas toimi

1956 kommunistisen nuorisoliiton Komsomolin 1. sihteerinä Virossa. Liittokokouksessa hän tapasi kaksi nuorisojohtajaa, Stavropolin piirikunnan Mihail Gorbatshovin ja Georgian Eduard Shevarnadzen. Stalin oli kuollut, vallitsi ns. Hrushtshevin suojasää ja kaikki kolme olivat uuden sukupolven edustajia.

"Tapasin Gorban viime tammikuussa Moskovassa," Väljas kertoo. "Muistelimme nuoruutta, menneitä aikoja ja myrskyisiä vaiheita, jotka johtivat Neuvostoliiton romahtamiseen." Väljas eteni

Viron neuvosto-organisaatiossa ideologiasihteeriksi. Valtaan Neuvostoliitossa oli tuolloin noussut Leonid Brezhnev, joka teki nopeasti suurvallassa kurinpalautuksen. Viroon lähetettiin suojasäätä tukahduttamaan Karl Vaino, joka otti Väljaksenkin hampaisiinsa.

Neuvostoromahduksen jälkeen arkistot avautuivat ja Väljas on saanut tietää, kuinka hänet paiskattiin Virosta menemään.

Viron kommunistisen

puolueen keskuskomitea oli lähettänyt Moskovaan kirjeen jonka sisältö oli suunnilleen seuraava: "Vaino Väljas ei voi jatkaa työtään, sillä hän on kansallismielinen ja nauttii tukea kansallisen älymystön ja nuorison parissa. Häntä voisi käyttää diplomaattisessa työssä jossakin Neuvostoliiton kannalta vähämerkityksellisessä maassa." Aluksi Väljas aiottiin

lähettää Brittiläiseen Guayanaan, jonka alle miljoonainen väestö koostui paljolti rangaistusvangeista ja heidän jälkeläisistään. Asiaan tarttui kuitenkin ulkoministeri Andrei Gromyko ja Väljas päätyi Venezuelaan vuonna 1980.

Kuusi vuotta vierähti. Venezuelassa ei paljon tapahtunut, mutta Neuvostoliitossa tapahtui.

Puolueen pääsihteeriksi nousi 1986 Gorbatshov ja ulkoministeriksi Shevarnadze. Yhteiskuntaa yritettiin uudistaa ja suhteita Yhdysvaltoihin haluttiin liennyttää. Amerikan silmissä Gorbatshovilla oli kaulassaan kolme myllynkiveä: Afganistan, Angola ja Nicaragua.

"Nicaraguan sisällissotaa on kuvattu siten, että siellä taistelivat sandinistit ja contrat. Tosiasiassa siellä taistelivat Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Niinpä minulle tuli käsky nopeasti siirtyä lähettilääksi Nicaraguaan ja tehtäväksi annettiin tutkia, olisiko siellä jollakin tavoin rauha saatavissa aikaan." Hänen kumppaninaan

rauhantunnusteluissa oli Yhdysvaltain suurlähettiläs Bill Lawers. Molemmat olivat läsnä, kun sandinistit ja contrat allekirjoittivat 1988 rauhansopimuksen Sapoan pienessä rajaseutukaupungissa.

Kun rauha oli koittanut, Väljas komennettiin Gorbatshovin puheille Moskovaan. Hänestä tehtiin Viron kommunistipuolueen 1. sihteeri eli käytännössä kaiken vallan haltija. Hän ja Viron kansallismieliset kommunistit panivatkin tuulemaan.

Kesällä 1988 pidettiin

Nkp:n 19. puoluekokous Moskovassa. Siellä virolaiset esittivät oman ohjelmansa, jossa oli paljon asiaa. Viron suvereniteetin lisääminen, taloudellinen itsenäisyys, viron kielen ja kulttuurin ensiarvoistaminen ja puolueen demokratisointi.

Ne olivat kovia vaatimuksia, kun otti huomioon, että Varsovan liitto oli vielä voimissaan, Berliinin muuri pystyssä eikä Neuvostoliiton romahduksesta osattu uneksiakaan. Toverit riehaantuivat ja Väljas olisi naulattu sirppiin ja vasaraan, ellei vanha ystävä Gorbatshov olisi tullut hätiin tyynnyttelemään puoluekokousta.

Saman vuoden lopulla

vaatimukset Virossa vain lisääntyivät, vaadittiin viron kieltä ainoaksi valtiolliseksi kieleksi, päätettiin lopettaa venäläisten muutto Viroon, vahvistettiin Viron kansalaisuus ja palautettiin symboliikka, liput ja vaakunat. Kyydittämiset ja muut kommunistien rikokset tuomittiin.

"Tänä päivänä näkee Viron kansa suvereeniutensa palauttamisen", sanoi Väljas tuolloin puheessaan.

Lumipallo oli lähtenyt vyörymään eikä sitä enää voitu pysäyttää. Viro itsenäistyi kymmenen vuotta sitten. Nyt peräti 79 prosenttia venäläisistä ikävöi entistä Neuvostoliittoa ja suuri osa heistä on sitä mieltä, että "superriikin" romuttaminen alkoi Virosta ja toisista Baltian maista.

Vaino Väljas elää

Tallinnassa tavallisessa kerrostaloasunnossa. Kesät menevät mökillä Lahemaalla. Ei mitään luksusta näkyvillä.

"Näkevätpähän ihmiset ainakin, että en valtiolta varastanut", Väljas virnuilee hiidenmaalaisella huumorillaan.

Häneltä sen sijaan on varastettu. Väljas on intohimoinen kalamies ja vuosien varrella kertyi komea kokoelma viehekalastusvehkeitä. Lahemaan mökille murtautuneet vorot veivät ne mukanaan, mikä harmittaa ankarasti.

Väljaksen vaimo Mai on viron kielen filologi. Pariskunnalla on kaksi lasta ja kolme lastenlasta.

Väljas teki

elämäntyönsä neuvostovaltiossa, mutta siitä huolimatta Virosta on vaikea löytää ketään, joka sanoisi hänestä pahaa sanaa. Politiikassa hän ei ole halunnut suosiotaan realisoida.

"Poistuin, kun Viro itsenäistyi. Minä olen työni tehnyt." Jorma Rotko

Vaino Väljas syntyi Hiidenmaalla Emmasten kunnassa 28. maaliskuuta 1931. Hän valmistui Tarton yliopistosta pääaineenaan historia. Vuosina 1951-61 Väljas toimi erilaisissa kommunistisen nuorisoliikkeen tehtävissä , viimeksi nuorisoliiton keskuskomitean ensimmäisenä sihteerinä.

Väljas oli 1961-71 Viron kommunistisen puolueen Tallinnan kaupunkikomitean ensimmäinen sihteeri, 1971-80 Viron kommunistisen puolueen keskuskomitean sihteeri toimialanaan ideologinen työ. Vuonna 1980 hänet nimitettiin Neuvostoliiton suurlähettilääksi Venezuelaan ja vuosiksi 1986-88 Nicaraguaan.

Vuonna 1988 Väljas valittiin Viron kommunistisen puolueen pääsihteeriksi, jona hän toimi puolueen hajottamiseen saakka 1990. Väljas oli 1990-92 Viron korkeimman neuvoston eli parlamentin jäsen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  10. 10

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää