Ihmiset    |   ONNITTELEMME

Taiteilija on perso koreudelle

Olli Viiri, 60

Tilaajille

"Heti koulupäivän jälkeen perjantaisin tulen tänne. Kaupunkiin lähteminen on vuosi vuodelta käynyt yhä vastenmielisemmäksi. Tulevaisuudessa teen sen harvemmin", Olli Viiri ennustaa. Tamperelaistaiteilijan mieli palaa aina vain omalle tontille Vampulaan.

Kevättyöt

puutarhassa ovat alkamassa. Routa jarruttaa aloitusta, mutta sormet syyhyävät multaan.

Jokaisella ikkunalla on rivi taimipurkkeja. Hyötykasvejako?

"Ei, kukkia ja koristekasveja, korian tähdenhän minä", vastaa taiteilija, jolta pohjoisen murre ei ole karissut.

Rovaniemellä syntyneelle taiteilijalle kaksi asiaa on ollut selviää lapsesta alkaen.

"Kuvia teen ja pohjoiseen en jää, kun siellä on aina niin kylmä." Viiri aikoi kuluttaa koulunpenkkiä Rovaniemellä vain keskikoulun verran. Lukioon hän kuitenkin meni suvun painostuksesta.

"Luokkajako oli

jo tehty, rehtori lupasi ottaa kouluun, mutta määräsi kielilinjalle. Siellä olin sitten ainoa tyttöjen seassa." Kuvantekijöiden sukuun syntyneelle ei tullut vaikeuksia ammatin valinnassa.

Taideteollisessa korkeakoulussa Olli Viiri opiskeli kuvaamataidon opettajaksi. Sitä hän ei sure lainkaan, että noina vuosina opettajakoulutus oli puhdas taiteilijakoulutus.

"Ensi kertaa jouduin tekemisiin opettamisen kanssa, kun tulin auskultoimaan ja sain ohjaavalta opettajalta tuntisuunnitelmat eteeni." Miehen elämä

on kutoutunut kahdesta tasavahavasta säikeestä. Taiteilijan työn rinnalla on kulunut 31 vuotta kuvaamataidon opettajana.

"On se aika mahdotonta opettaa ja maalata yhtä aikaa. Vuosikymmenten saatossa työt ovat rytmittyneet lomien mukaan. Alitajunta ei nuku. Talvisaikaan suunnittelen tekemisiäni ja lomilla toteutan suunnitelmani. Viimeiset vuodet ovat niukentaneet kuvantekoa. Ei sitä jaksa." Viiri sanoo viihtyneensä koulussa.

"Jotenkin tykkään murrosikäisistä. Hankalimpiin oppilaisiin tutustuu parhaiten." Näyttelyluettelo

herättää kunnioitusta. Viirin voisi sanoa tehneen kaikkea muuta paitsi metallikoruja. Ensimmäiseksi tulivat kollaasit. Grafiikan kaudella erityisesti linopiirustukset luontuivat. Viiri halusi näyttää, että linoleikkauskin voi olla hyvää taidetta. Temperamaalaus lumosi miehen, öljystä ja kankaista puhumattakaan.

"Olen käyttänyt pohjana kuivaa puuta; puun syyt ja oksat ovat kiinnostavia." "Maalaaminen on ollut pääasia, mutta nyt grafiikka on alkanut taas kiinnostaa. Olen käsityöläinen, teen kaiken itse vedoksia myöten." "Humanismi,

se että kaikilla on hyvä olla, on minun elämänohjeeni. Maailman menoa saa kritisoida ja pitääkin, mutta sekin on tehtävä kauniisti." Viiri sanoo siitä huolimatta lähtevänsä hyvillä mielin eläkkeelle. Hän ei vielä ole ajatellut, mitä sitten tekee.

"Sattumat saavat ohjata, niin kuin ne ovat ohjanneet ennenkin." Musta ja vaalea mopsityttö, Selma ja Telma, kieppuvat Olli Viirin ympärillä.

"Korvapuustin tuoksu

houkuttaa. Jos et työnnä jalkojasi pöydän alle, Selma hyppää syliin. Mopsit kuuluvat tänne. Kun edellinen kuoli, kahden päivän päästä tuli Selma ja viikon sisällä Telma." Vampulan maatalo on kolmikon paratiisi. Se on sattuman satoa.

"Pariskunta näki televisiosta minusta ohjelman, soitti ja pyysi maalaamaan lehmästään muotokuvan. Kehotin miettimään pari viikkoa. Onhan se kallista tilata maalari lehmän kuvaa tekemään. Pariskunta soitti ja tilasi kuvan ja minä tulin." Hän matkusti Vampulaan, maalasi tilan 20-vuotiaan kantalehmän ja ystävystyi isäntäväen kanssa.

"Kyselin, josko

minulle löytyisi jokin kesäpaikka, missä maalata. Sehän löytyi. Isäntäväkeni oli saanut tyhjilleen jääneen tilan rakennukset vuokramaiden mukana. Saattelivat minut tuonne kuusen juurelle ja jättivät siihen." "Kun tulin pihaan, tiesin tulleeni kotiin." Olli Viiri osti talon. Siitä on 20 vuotta.

Eeva Palm

Olli Viiri syntyi Rovaniemellä 3. toukokuuta 1941, kirjoitti ylioppilaaksi kotikaupungissaan ja asetti siellä töitään ensi kerran näytteille 1962.

Viiri valmistui kuvaamataidon opettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksesta 1967. Hänellä on ollut monia yksityisnäyttelyitä Suomessa , Ranskassa ja Unkarissa.

Viiri on osallistunut moniin kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin. Hänen töitään on Suomen ja Japanin valtioiden sekä useiden kaupunkien ja yksityisten kokoelmissa eri puolilla maailmaa.

Merkkipäivänään Viiri on matkoilla.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää