Ihmiset    |   TAPASIMME

Mestarit pelasivat ja pänttäsivät ahkerasti

Silja Törrösen ja Hanna-Kaisa Elosen

Tilaajille

Mitä ihmeitä ovat mylpyrä, täppi, pala, palikka, lohko ja sektori?

Ne ovat nimityksiä, joita lukiolaisten Trivial Pursuit -turnauksen osallistujat käyttivät tietokilpailupelin ympyränmuotoiseen pelinappulaan kerättävistä värikolmioista.

Turnauksessa kilpailtiin pareittain. Mestaruus meni joensuulaiselle Silja Törröselle, 17, ja kontiolahtelaiselle Hanna-Kaisa Eroselle, 18. He ovat Joensuun lyseon lukion toisen vuosikurssin opiskelijoita.

Tytöt lähtivät

kilpailuun kokeilumielellä. Ensin piti selviytyä voittajaksi omasta lukiosta, jossa jatkopaikasta kilpaili 12 paria.

Lukiolaisten liiton järjestämään turnaukseen osallistui 40 lukiota ympäri Suomen. Koulukarsintojen parhaat kutsuttiin aluekarsintoihin, ja niiden voittajat osallistuivat Helsingissä pidettyyn finaaliin.

"Kyllä jännitti!

Varsinkin kun huomasimme että muutkin osaavat vastata kaikkiin kysymyksiin", Silja kuvailee finaalitunnelmiaan.

Kolme paria neljästä pääsi finaalissa maaliin asti yhdellä ainoalla vuorolla. Kysymys, joka ratkaisi joensuulaistyttöjen voiton, kuului: "Missä sijaitsevat Kuusiston linnan rauniot?" Toiseksi tulleet pojat vastasivat Pietarsaari, kun oikea vastaus on Kaarina.

Törröselle ja Eroselle voitto tuli yllätyksenä. He olisivat olleet tyytyväisiä jo ilmaiseen Helsingin-matkaan. Palkinnoksi voitosta he pääsevät kuitenkin paljon kauemmas - New Yorkiin.

Loppukesällä tehtävällä reissulla on tarkoitus koluta läpi kaikki suurkaupungin nähtävyydet. Varsinkin ne, jotka löytyvät Trivial Pursuitin kysymyksistä.

Kisaan valmistauduttiin

pelaamalla ahkerasti Trivial Pursuitin Genus-painosta. Oikeita vastauksia piti myös suoranaisesti päntätä.

"Perheenjäsenet ja kaverit jaksoivat onneksi auttaa", Hanna-Kaisa Eronen kiittää.

Aihealueista Hanna-Kaisa Erosen heiniä olivat kirjallisuus ja taide, luonto ja tiede sekä urheilu ja vapaa-aika.

Silja Törröselle jäivät paremmin mieleen maantiedon, viihteen ja historian kysymykset.

Tiukassa syynissä

kysymyskorteista löytyi virheitäkin.

"Yhdessä kortissa kysytään, monellako kortilla canastaa pelataan. Tiedän että sitä pelataan kahdella pakalla, mutta vastauksessa lukee 56 korttia", Silja Törrönen sanoo.

Turnauksessa todellinen tieto ei olisi kuitenkaan auttanut. Oikeaksi vastaukseksi tulkitaan se, mitä pelikortissa lukee.

Neropateiksi näitä

nuoria naisia ei saa itseään tituleeraamaan, vaikka tietopankin tili kasvoikin huimasti mestaruuden myötä. Entä korreloiko tietokilpailumenestys koulumenestyksen kanssa?

"Ehkä vähän", tytöt kursailevat.

Silja Törrösen keskiarvo on yli yhdeksän, Hanna-Kaisa Erosen yli yhdeksän ja puoli. Molemmat pitävät laajojen kokonaisuuksien hallintaa yksityiskohtia tärkeämpänä.

Myönnettävä silti on, että pikkutiedolla on silloin tällöin mukava brassailla.

Nuoret naiset

eivät kuitenkaan pääse juuri nyt brassailemaan. Kukaan ei nimittäin suostu enää pelaamaan Trivial Pursuitia heidän kanssaan.

Laura Mäntynen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää