Ihmiset    |   ONNITTELEMME

Leivosten, lelujen ja pukujen tutkija

Bo Lönnqvist, 60

Tilaajille

Merkillinen mies on tuo kansatieteen professori Bo Lönnqvist , suomenruotsalaisuuden lahja Jyväskylälle.

Miten häntä voisi kuvata? Häntä ei voi verrata sipuliin, jota kyynelsilmin kerros kerrokselta kuoritaan kohti syvintä olemusta.

Ei!

Iloinen Lönnqvist kohtaa ihmisiä täydestä sydämestään. Hänellä on koko ajan kymmenen rautaa tulessa. Hän pursuaa arvoituksellista elinvoimaa, täyttää huonetilan värikkäästi, lempeästi, moniulotteisesti.

Kun hän kävelee

arvokkaasti punainen baskeri päässään ja punakirjava huivi kaulallaan yliopiston kampuksella tutuille nyökkäilen, hänestä ei uskoisi tulisuutta löytyvän lainkaan.

"Tiedekunnan kokouksissa minun juutalainen vereni kiehuu yli", Lönnqvist tunnustaa räväkän puolensa, mikä näkyy myös radion aamuhartauksien kritisoinnissa. Puhujat sepittelevät kaiken maailman tarinoita silloin, kun heidän pitäisi puhua päivän sanaa ja tulkita niitä opillisesti.

"Lisää älyllisyyttä aamuhartauksiin", vaatii itseään pakanaksi nimittävä Lönnqvist. Sitä hän myös ulkoisesti on, sillä hän ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan.

Sisäisesti asiat ovat toisin. Hän sanoo uskovansa itseään korkeampiin voimiin, tarkemmin sanottuna johdatukseen, jonka kautta niin monta asiaa on loksahtanut kohdalleen. Niitä ei voi nimittää sattumiksi.

Bo Lönnqvist

varttui aikuiseksi Vuosaaressa Nordsjön kartanon maisemissa. Hänen isänsä toimi Lohjan kalkkitehtaalla konttoristina ja äiti oli pankkivirkailija.

Lapsuuden perhettä vahvemmin häneen vaikutti isoäiti, joka oli repäissyt itsensä irti vanhasta talonpoikaisyhteisöstä, kouluttautunut kokiksi ja edennyt työurallaan ravintola Kämpin keittiöön.

Myös myöhemmin vahvat ja vanhat naiset ovat vaikuttaneet Lönnqvistiin. "He ovat niin tavoittamattomia ja siksi niin ihailtavia." Isoäiti kertoi

tyttärenpojalleen nykyisen pääkaupunkiseudun kartanoista huikeita juttuja: ihmissuhteista, rakennusten historiasta ja esineiden muodoista.

Niistä Lönnqvist hyötyi, kun hän 15-vuotiaasta lähtien osallistui Kansallismuseon perinnetiedon keruukilpailuihin ja pääsi palkinnoille. Kotiin tuli hopealusikoita ja kirjoja.

Tuosta ajasta myös kumpuavat hänen tutkimusaiheensa sivilisaatiosta, rituaaleista, pukeutumisesta, leikkikaluista, ruoka- ja tapakulttuureista.

"Ei tietysti suoraan, mutta varmaankin alitajuisesti", leivosten, lelujen ja kansallispukujen tuntija Lönnqvist täsmentää.

Lönnqvist kävi

1950-luvulla aikanaan vapaamielistä Kulosaaren ruotsinkielistä yhteiskoulua.

Vaikka ilmapiiri oli salliva, hän tunsi itsensä erilaiseksi.

Kerran tunnilla oppilaat punnittiin. Luokkatoverit haukkuivat, ettei pikku-Lönnqvistissä paina mikään muu kuin pää.

Onneksi opettaja oli hereillä ja kehui nuorukaisen käsiä, jotka olivat hänen ilonsa lähde.

Hän harrasti intohimoisesti piirtämistä ja maalaamista. Koulupäivän jälkeen hän saattoi lähteä yksin bussilla Helsingin keskustaan ja käydä katsomassa Auguste Renoirin, Albert Edelfeltin tai Helene Schjerfbeckin suuria näyttelyitä Ateneumissa.

"Tieteellistä työtä

voi verrata taiteeseen. Luovassa prosessissa pitää mennä asioiden sisään ennen kuin sieltä voi päästä ulos", professori Lönnqvist arvioi. Sellaisestahan tieteessä ja taiteessa on kyse.

"Enkä tarkoita pöytälaatikkotutkimusta, johon ei tarvita muuta kuin istumalihaksia!" Lönnqvist kirjoitti ylioppilaaksi 1960. Suomen henkistä ilmapiiriä ohjasivat silloin luterilainen työmoraali ja sotakorvauksista johtuva taloudellinen apeus. Korkeaa koulutusta ihannoitiin.

Ympäristön

vaikutuksesta Lönnqvististä ei tullut ammattitaiteilijaa. Hän opiskeli yliopistossa ruotsin kieltä ja historiaa tavoitteenaan päästä opettajaksi.

"Omituinen" vanhan ajan historian professori Erik Anthoni lähetti hänet kuitenkin suomalais-ugrilaisen kansatieteen puolelle, jossa ura lopulta urkeni professori Niilo Valosen, dosentti Toini-Inkeri Kaukosen ja filosofian tohtori Ragna Ahlbäckin ohjauksessa.

Johdatusta tai ei, Valonen ja Kaukonen olivat kymmenen vuotta aiemmin allekirjoittaneet kutsun Kansallismuseon keruukilpailuun.

Jyväskylän yliopistossa

Lönnqvist on toiminut vuodesta 1995 lähtien.

"Täällä olen kypsynyt. Minulla on harmoninen olo. Aloitin maalausharrastukseni pitkän tauon jälkeen", hän huokaa.

Virkansa vuoksi hän viettää kolmoiselämää. Jyväskylän kodissa hän omistautuu työlleen ja itselleen, Helsingissä vaimolleen ja lapsilleen. Ruotsinpyhtään kesämökillä Kullaan kartanon naapurissa hän nauttii historian havinasta kuin lapsuuden maisemissa.

Timo Siukonen

Bo Lönnqvist, 60 Bo Lönnqvist syntyi 29. syyskuuta 1941 Espoossa.

Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1966 ja väitteli tohtoriksi maalaisyhteisön pukumuodista Helsingin yliopistossa 1972.

Jyväskylän yliopiston etnologian professoriksi hänet nimitettiin 1995. Sitä ennen hän oli tutkijana Suomen Akatemiassa ja Helsingin yliopistossa 1973-94.

Lönnqvist sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1993 ja 1994, Vuoden tiedekirja -palkinnon 1993 sekä Jyväskylän yliopiston tiedonjulkistamispalkinnon 1993.

Lönnqvist on kirjoittanut parikymmentä kirjaa. Lisäksi hän on ollut Hufvudstadsbladetin kolumnisti vuodesta 1990.

Mahdolliset huomionosoitukset merkkipäivän johdosta : Keski-Suomen Rahasto "Bo Lönnqvist 60 v." Merita 104550-274310.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää