Ihmiset    |   TAPASIMME

Kainalosauva ei häiritse ohjaajaa

Catherine Kaseketin

Tilaajille

Sambialainen elokuvantekijä Musola Catherine Kaseketi , 35, pursuaa elämää ja energiaa, eikä välitä paljoakaan siitä, että Sambiassa hänen peräänsä huudellaan: "Kuollut! Bakufa!" "Kuollut" on siellä vammaisen haukkumanimi. Kovin kaukana eivät ole hänen kotimaassaan nekään ajat, kun viallisena syntynyt lapsi heitettiin jokeen tai sontakuoppaan, Kaseketi kertoo.

Häntä oikeastaan ärsyttää, että hän alkaa olla jo niin tunnettu että kelpaa, vaikka käveleekin kainalosauvan varassa - kun muut vammaiset ovat yhä arvottomia.

Kaseketi syntyi

terveenä, taide verissään. "Lapsesta saakka unelmani oli tulla hyväksi näyttelijäksi, tehdä elokuvia", hän kertoo.

Afrikkalaiselle yhdeksänlapsisen perheen toiseksi nuorimmalle tytölle se ei ollut helppoa.

Kaksi lapsista kuoli. Musola tai länsimaalaisittain Catherine sairastui viisivuotiaana ripuliin. Äiti vei hänet sairaalaan, jossa sairaanhoito-oppilas pisti lääkkeen tytön pakaraan, mutta se osui hermoon. "Kotiin tultua en pystynyt enää kävelemään", hän selittää.

Noitatohtoreista ei ollut apua. Onneksi serkku oli korkeassa virassa oleva lääkäri ja pikku-Musola leikattiin sairaalassa. Sen jälkeen hän pystyi kävelemään, vaikka ontui.

Perheen isä oli ammatiltaan opettaja. Hän kiersi opettamassa rakentamista eri puolilla maata olevissa oppilaitoksissa, ja perhe muutti mukana.

Sambia tuli tutuksi. Yli kaksi kertaa Suomen kokoisessa, kymmenen miljoonan asukkaan maassa puhutaan 73 kieltä. Kaseketi osaa niistä monia. Englanti on Sambian virallinen kieli, bemballa selviää lähes kaikkialla pohjoisessa ja njandžalla maan eteläosassa.

Musola oli

kahdeksan, kun hänen vanhempansa erosivat. Koska isä asui lähempänä koulua, tyttö liitettiin isän perheeseen. Tai niin hän luuli.

Sitten astui kuvaan paha äitipuoli. Musolasta tuli palvelija, jolla teetettiin raskaita töitä kipeistä jaloista huolimatta. Kouluun oli neljän kilometrin kävely. Lomilla hän kuokki ja kitki puutarhassa tai pelloilla.

"Vaikka olin arvossapidetyn luennoitsijan lapsi, kuljin rääsyissä - joskus karkasin puistoon itkemään." "Mutta jos ihmisellä on unelma ja päättäväisyyttä ja hän keskittää voimansa, kaikki on mahdollista", Kaseketi sanoo.

Hän oli kirjoittanut ensimmäisen runonsa kahdeksan vanhana ja näytellyt ja laulanut ensin pyhäkoulussa, sitten koulussa.

Tyttö pääsi takaisin oman äitinsä huostaan ja jatkoi koulunkäyntiä.

Koulu oli kaukana ja oppilaat asuivat asuntolassa. Koulussa oli erikseen huone sairaille, mutta hänen äitinsä ei antanut sijoittaa lahjakasta tyttöään sinne.

Kaseketi on kulkenut 19-vuotiaasta saakka kainalosauvoilla. "Yhteiskunta ei ole koskaan hyväksynyt minua normaali-ihmiseksi", hän sanoo.

Vammaisuus oli

vaikea este taiteenteolle.

"Kun etsin työtä ja lähetin paperini tai puhuin puhelimessa, kaikki oli ok. Mutta kun menin paikan päälle, kaikki muuttui. Näyttelemisen opettajat tai sponsorit eivät koskaan antaneet minun tehdä sitä, mihin olisin pystynyt. Edes kirkko ei antanut minun toimia." "Joskus ihmiset tarjoavat vieläkin minulle lantteja, koska vammaista pidetään kerjäläisenä." Kaseketi perusti

ystävineen 1989 vammaisten oman kiertävän teatterin. Asenteita on vaikea murtaa, mutta taiteen keinoin se on mahdollista, hän uskoo.

Hän tapasi runsaat kymmenen vuotta sitten suomalaisten vammaisten edusmiehen Kalle Könkkölän .

Sambiassakin on jo nykyään monia vammaisjärjestöjä. Kaseketi on käynyt Suomessa monta kertaa ja arvostaa yhteistyötä suomalaisten kanssa.

Tällä kertaa hän tapasi Helsingissä muun muassa "Salatut elämät" -televisiosarjan tekijöitä ja osallistui Afrikka 2002 -tapahtumaan.

Tapasimme vammaisten oikeuksia ajavan Kynnys ry:n Taikapaja-taideryhmän kokouksessa.

Miten Kaseketista

tuli filmintekijä?

Viisi vuotta sitten hän pääsi Unescon tukemalle kuusiviikkoiselle kurssille, jolla opetettiin perustaitoja filmin ja videon teosta. Kurssi pidettiin Sambian naapurimaassa Zimbabwessa.

Kaseketi luuli pyrkineensä näyttelijäksi, mutta huomasikin päätyneensä kameran taakse eikä eteen.

Alku oli niin vaikeaa, että hän melkein keskeytti. Mutta kurssin jälkeen hän pääsi viiden parhaan joukossa Etelä-Afrikan Johannesburgissa toimivaan Newtownin filmi- ja televisiokouluun. Hän valmistui sieltä priimuksena vuonna 2000.

Sen jälkeen hän on tehnyt ilman palkkaa Sambian televisiossa saippuasarjaa "Pikku-Banaani". Siinä käsitellään teini-ikäisten asioita, rakkautta, hiviä ja sen torjuntaa.

Sambian elokuvateollisuus

on vasta syntymässä. Kaseketi on ensimmäinen alan koulutuksen saanut elokuvaohjaaja ja ensimmäinen naisohjaaja kotimaassaan.

Kaseketi haluaa viihdyttää ja valistaa.

"Haluan kertoa ensin asioiden myönteisistä puolista. Jokaisessa tarinassa on kaksi puolta. Jos keskittyy kielteiseen, ihmiset pelästyvät", hän sanoo.

Hänen seuraava elokuvansa filmataan Sambiassa. Käsikirjoituksen hän on jo kirjoittanut. Filmin nimi on Kamukola, suomeksi loukussa. Se kertoo nuoresta tytöstä, jota uhkaa ennalta sovittu avioliitto.

Helena Kinnunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää