Ihmiset

Monessa liemessä keitetty rentoutuu

Kalevi Hemilä, 50

Tilaajille

Elintarviketeollisuuden uusi nokkamies Kalevi Hemilä sanoo ottavansa nyt rennommin, kuin seitsemänä vuotenaan maa- ja metsätalousministerinä.

Hän vertaa ministerin työtä klovnin rooliin. Kaikki tuntevat klovnin, mutta klovni itse ei ketään.

"Vuosikausiin en pystynyt lohestamaan Teno- tai Tornionjoella. Irvistelijät olisivat tulleet kimppuun", hän sanoo.

Nyt Hemilä voi mennä metsällekin omana itsenään, ei ministerinä. "Siinä on suuri ero", hän sanoo. Hän jahtaa hirviä, peuroja, karhuja tai lintuja.

Hemilä on kolunnut

Listasta puuttuu oikeastaan vain yksi: hän ei ole koskaan palannut juurilleen, omaa tilaa viljelemään. Kärsämäkisen viisilapsisen viljelijäperheen toiseksi vanhimpana lapsena Hemilä oppi, että maanviljelijän työ on erittäin rankkaa.

"Kevyempiin hommiin piti päästä", Hemilä sanoo. "Aina kun olisi ollut vapaata, piti mennä pellolle tai navettaan. Mutta siinä oppi tekemään töitä."

Lapsuus ja nuoruus

Hemilä on maailmankatsomukseltaan sitoutumaton, mutta kallellaan oikealle. Sitoutumattomaksi hän on onnistunut vaikuttamaan harvinaisen paljon politiikassa.

Pohjoispohjalaisen pokkansa ja selvän ulosantinsa ansiosta hän on onnistunut viemään näkökantojaan läpi niin EU:ssa kuin kotimaassakin.

Hemilä on elämänsä aikana useasti vedetty yllätysnimenä huipputehtävään. Ensin hän kohahdutti suomalaisia tullessaan maatilahallituksen pääjohtajaksi vain 34-vuotiaana. Hänen suosijansa oli maatalousministeri Toivo Yläjärvi, keskustan tuolloinen kapinallinen.

Vanhoilliset

"Maatilahallitus oli nuorelle miehelle hyvä ympäristö ja työpaikka näyttää", Hemilä sanoo.

Hänellä oli nimittäin suunnitelmia, joita hän ei maatalouspiirien kauhuksi kätkenyt vakan alle. Hän puhui estoitta maatalouden ylituotannosta ja remontintarpeesta ja arvosteli suoraan sekä viljelijöiden MTK:ta että valtiovaltaa.

Hemilä oli itse

Ajatus saa hänet vieläkin kauhistumaan. "Olisi ollut aivan kamalaa, aivan hirveää jäädä eläkkeelle. Mitä sitä sitten olisi tehnyt?" Toisen kerran Hemilä sai mustana hevosena julkisuutta, kun Paavo Lipponen kutsui hänet 1995 Brysselistä ensimmäiseen hallitukseensa maa- ja metsätalousministeriksi.

Jos Lipponen ei olisi pyytänyt, Hemilä olisi jäänyt Brysseliin. Tie eurooppalaisiin kabinetteihin oli avoin, koska komissio värväsi vielä tuolloin roppakaupalla virkamiehiä uusista jäsenmaista.

Bryssel on vilahtanut Hemilän suunnitelmissa vain kertaalleen sen jälkeen.

Komissaari Franz Fischler haki pääjohtajaa maatalousosastolleen pari vuotta sitten. Hemilä oli ehdolla. Virka menikin suurten jäsenmaiden välisessä kierrätyksessä Espanjan edustajalle.

"Se meni sitten niin. Yhden päivän se harmitti, mutta ei enempää."

Hemilä on ollut

EU-jäsenyys sysäsi maatalouden ripeään rakennemuutokseen, joka Hemilän mukaan olisi pitänyt toteuttaa jo paljon aikaisemmin.

"1980-luvulla haluttiin vielä nähdä mahdollisimman monta savupiippua maaseudulla - ja turvata äänestäjät. Muutos alkoi kuitenkin kypsyä. Lipposen hallituksen aluksi 1995-97 tehtiin isoimmat ja merkittävimmät muutokset."

Oleellisinta oli,

"Aloimme keskittyä jatkaviin tiloihin, siihen, että elinkelpoisten tilojen tilanne olisi mahdollisimman hyvä", Hemilä sanoo.

Kiivaimman muutoksen

"Mutta viimeiset vuodet ministerinä menivät sitten mukavasti. Ihmiset ovat aina suhtautuneet minuun myönteisesti. Häiriköt ovat erikseen." Anna Karismo

Kalevi Hemilä, 50

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää