Ihmiset

Lönnrotin patsas paljastettiin salamyhkäisesti yöllä

Tilaajille

Elias Lönnrotin (1802 - 1884) patsaan paljastus Helsingissä lokakuussa 1902 oli aikamoinen jännitysnäytelmä. Suuriruhtinaanmaassa elettiin sortovuosia ja kenraalikuvernöörin byrokratia vahti tarkasti kaikkia kansallistunnon ilmenemisiä.

Päivälehden lukijat saivat lauantain 18. lokakuuta lehdestään lukea seuraavan uutisen: "Lönnrotin patsaalta poistettiin peite viime yönä klo 12 ja 6 min. Patsaan ympärille keräytynyt, pariin sataan henkilöön nouseva väkijoukko seisoi verhon pudottua hetkisen paljastetuin päin, äänetönnä, sekä hajausi muutaman minuutin kuluttua. Pitkin aamuyötä kävi yleisöä näin paljastettua patsasta katselemassa." Heti seuraavana päivänä, sunnuntaina 19. lokakuuta oli Päivälehden Yleisölle-osastossa luettavissa seuraavaa: "Allekirjoittaneet, joille Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran puolelta oli annettu toimeksi kuvanveistäjä, Herra Emil Wikströmin kanssa paljastaa Elias Lönnrotin kuvapatsas, pitävät velvollisuutenaan saattaa yleisön tiedoksi, että heidän tänään klo 7 aamulla saapuessaan paikalle patsas oli jo paljastettu tuntemattomien alotteesta sekä samalla ilmottaa vastalauseensa tätä kuulumattoman julkeaa omavaltaisuutta vastaan. Helsingissä 18 p. lokakuuta 1902. Eliel Aspelin, Seb. Gripenberg, Kustavi Grotenfelt, A.R. Niemi." Miksi näin? Poliittisen tilanteen vuoksi - mitä ilmeisimmin.

Kun patsaskilpailun voittanut kuvanveistäjä Emil Wikström oli saanut teoksensa monien mutkien jälkeen valmiiksi, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura anoi kenraalikuvernööriltä lupaa paljastusjuhlallisuuksiin.

Puheet ja suunniteltu musiikkiohjelma vaadittiin etukäteen tarkastettaviksi.

Siksi seura päätti peruuttaa kaikki juhlallisuudet ja tiedusteli vain, mistä päivästä lähtien patsas saisi olla yleisön nähtävillä. Päivälehti kertoi uutisen torstaina, 2. lokakuuta: "Lönnrotin patsaan paljastus. Suomalaisen kirjallisuuden seuran kokouksessa eilen ilmotettiin kenraalikuvernöörin kansliasta saapuneen kirjelmä, jossa ilmotetaan kuluvan lokakuun 18 päivä määrätyn siksi ajankohdaksi, mistä lähtien Lönnrotin patsas saadaan jättää yleisön nähtäväksi." Kaupungilla alkoi liikkua huhuja, että patsaan paljastuspäivänä pannaan toimeen mielenosoituksia. SKS:ssa arveltiin, että ne voitaisiin laittaa seuran syyksi ja siksi paljastaminen annettiin erityisen viisimiehisen lähetystön suoritettavaksi. Nimettyjen oli määrä poistaa verho varhain aamulla lauantaina 18. lokakuuta.

Vuodelta 1935 Lönnrotin elämäkerran toisen osan mukaan "joku hämäräperäinen mies, jonka epäiltiin olleen santarmilaitoksen palveluksessa, oli houkutellut erään hyväuskoisen maalaispojan poistamaan patsaan verhot, joten lähetystön oli palattava tyhjin toimin".

Herää kysymys: mistä tuolloisessa Helsingissä kuitenkin pari sataa ihmistä tiesi koleana ja pimeänä lokakuun keskiyönä kokoontua patsaalle paljastamaan sitä ja pitkin aamuyönä sitä katselemaan?

Patsaan paljastusta käsiteltiin kahdessa Päivälehden viikonloppunumerossa yhteensä noin puolentoista sivun verran: pääkirjoituksessa pohdittiin Lönnrotin merkitystä, patsashankkeen vaiheet kerrattiin erillisessä jutussa ja SKS:n esimiehen Eliel Aspelinin juhlapuhe Ylioppilastalossa pidetyillä juhlaillallisilla julkaistiin kokonaan sekä selostettiin tarkasti juhlaa.

Ylioppilastalon juhlassa muun muassa monet tunnetut ajan kulttuurihenkilöt puhuivat ja Eino Leino lausui patsaan paljastuksesta tekemänsä runon.

Kaupungilla levisi heti lauantaiaamusta huhu patsaan keskiöisistä paljastajista ja nimetkin tiedettiin. Päivälehden toimittaja oli käynyt "näitä merkillisiä patsaanpaljastajia puhuttelemassa. He asuvat kauppias Nymanin tuvassa Eerikinkadun varrella, sanovat olevansa yksityisillä asioillaan".

Yksi miehistä oli Uudenmaan läänin Pyhäjärveltä ja kaksi Sammatista. Kertomansa mukana he olivat jo nukkumassa perjantai-iltana, kun äkkiä ovelle oli koputettu ja huudettu, että "patsas paljastetaan, joutukaa katsomaan". Ilmoittaja oli ollut joku mustapukuinen mies.

Patsaalla oli ollut uutisen mukaan joukko outoja miehiä, joista yksi kehotti Lindfors-nimistä pyhäjärveläismiestä "vetämään alas kankaan patsaan ympäriltä".

"Miehet sanoivat tulleensa siihen käsitykseen, että paljastuksen piti tapahtua nyt ja että se toimi uskottiin heille, maalaisille. Lindfors oli kumminkin kiellellyt, vaan kun hänelle näytettiin nuorat, mistä hänen pitäisi vetää ja uudelleen kehotettiin, niin hän veti ja kangas putosi alas." "Tuokio siinä ääneti seistiin. Oli joku joukosta kehottanut laulamaankin, vaan siitä ei kumminkaan tullut mitään. Hetkisen perästä lähtivät miehet tiehensä. Eilen aamulla heidät kutsuttiin poliisikamariin kuulusteltavaksi siitä, mitä oli tapahtunut." Omituisesti paljastetun patsaan suosio oli kuitenkin Päivälehden mukaan suuri: "Aamusta asti kävi eilen laajalukuiset joukot helsinkiläisiä ja vasiten tänne tulleita maalaisiakin Lönnrotin patsasta katsomassa. Mahdoton määrä seppeleitä kaikista osista maata, suuria kauniita seppeleitä, tuotiin patsaan ympärille, niin että koko kumpu jo aamusta asti oli niiden peitossa. Ja kaikki keskustelivat tuosta salaperäisestä paljastuksesta, jota tietenkin sekä ihmeteltiin että paheksuttiin." Olipa tsaarin byrokratia mitä mieltä tahansa, Lönnrotin patsaalle virtasi tavallisen kansan lisäksi paljastuspäivän mittaan myös lukemattomia virallisluontoisia lähetystöjä Kaikkien tärkeiden lähetystöjen osanottajat lueteltiin lehdessä ja kukkalaitteet kuvailtiin. Sunnuntain lehdessä julkaistiin vielä puolen sivun verran seppelenauhojen tekstejä.

Puheitten pidosta tai pitämättä jättämisestä ei mainittu sanaakaan kunnianosoituksia kuvattaessa. Sen sijaan kerrottiin, että iltaan kuuteen mennessä oli ainakin kolme kertaa kansa puhjennut spontaanisti Maamme-lauluun.

Väkeä tulvi paikalla vielä iltapimeässäkin, vaikka valaistusta ei ollut ehditty järjestää "ja laulut kajahtelivat tuon tuostakin ilmoille illan pimeään, jota sankka sumu vielä teki yhä sakeammaksi. Vielä kello 10 illalla seisoi HS

"Ja kaupungilla loistivat kauppojen ja useiden yksityisasunnoiden ikkunoista juhlavalaistukset. Kirjakaupat ja monet muut myymälät ovat asettaneet seppelöityjä Lönnrotin rintakuvia akkunoihinsa ja ympäröineet ne Kalevalalla, Kantelettarella sekä kaikellaisilla kuvilla ja kirjallisuudella, mikä suinkin saattaa Lönnrotin muiston mieliin johtaa." HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää