Ihmiset

Vartija piirtää vankilaelämää sarjakuviksi

Jukka Heleniuksen

Tilaajille

Keravalainen vanginvartija Jukka Helenius, 34, saa luovuuden puuskan kerran kymmenessä vuodessa. Uusin puuska on alkanut pulputa sarjakuvia vankilan maailmasta.

"Älkää pettykö, olen aloittelija", koko ikänsä piirtämistä harrastanut mies yrittää vähätellä, kun hän kaivaa nähtäväksi yhden ensimmäisistä vankilatarinoistaan. Niitä julkaistaan Vankilavirkailija-lehdessä ensi vuoden alusta lähtien.

Tarina kertoo Oivasta ja Voitosta, kahdesta vanhainkodin asukkaasta.

Toinen heistä alkaa kuvata paikkaa, josta veljenpoika on kertonut.

"Lääkkeet saa joka päivä, ilmaisen ruuan kolme kertaa päivässä, ulos pääsee säännöllisesti, on lämmin yöpaikka", mies kuvaa.

Paratiisilta kuulostava paikka on vankila, ja sinne miehetkin päättävät hankkiutua. Viimeisessä ruudussa vanhukset ryöstävät pankkia pyssyt tanassa.

"Se on yksi mielikuva, joka ihmisillä on vankilasta. Kun oikein huonosti menee, päätäkin silitetään", Helenius naurahtaa.

Oivalle ja Voitolle käy kuitenkin nolosti. Se paljastuu toisesta sarjakuvasta. Heidät tuomitaankin yhdyskuntapalveluun - oman vanhainkodin keittiöön.

Heleniuksen sarjakuvissa on pilkahdus totuutta takana, korviin kantautuneita tarinoita tai itse nähtyä ja koettua. Ne kertovat vankilan maailmasta vartijan näkövinkkelistä: henkilösuhteista, työpaikan hierarkiasta, työn arvostuksesta.

Helenius itse työskentelee Keravan vankilassa nuoriso-osastolla ylivartijana.

Tarinoissa seikkailevat muun muassa moottoripyöräilevä vartija Mauri Suipponen ja ylivartija Yrmynen. Yksi keskeinen hahmo kuitenkin puuttuu: vanki.

"Vangin identiteettiä pitää suojella. En halua, että aletaan arvuutella, ketä piirros esittää. Joskus olen tosin miettinyt, voisiko vangin piirtää mukaan kasvottomana..." Hän signeeraa työnsä nimellä Vilkkuri. Nimeen liittyy tarina. Hänen äitinsä kertoi kerran pojan kuulumisia udelleelle naisihmisille, että se on vielä siellä Keravan vankilassa.

Nainen äityi voivottelemaan, että niinkö siinä kävi, mutta sellainen vilkkurihan se oli jo lapsena. Äiti ei ollut huomannut kertoa, että poika on vartijana.

"Vilkkuri on sellainen nuori pilkesilmäinen poika, villinlainen", Helenius avaa murresanan. Sen verran luonnehdinta osui kohdalleen, että hän nappasi sen taitelijanimeksi itselleen.

Monet tarinat ovat sisäpiirin juttuja, mutta Jukka Helenius soisi töiden vaikuttavan myös vankilamaailman ulkopuolella. Hän haluaa välittää myönteistä kuvaa vartijan työstä ja vähentää vankilan pelkoa.

"Vankila on monesti ihmisen omassa päässä", hän sanoo.

Hän kertoo hiljattain tehdystä tutkimuksesta, jossa selvitettiin nuorten mielikuvia vankilasta. Asenteet olivat pääasiassa kielteisiä. Se on tuttua myös Heleniuksen omasta lapsuudesta.

"Muistan, kun ajettiin Sukevan vankilan lähistöllä. Meitä peloteltiin vankilalla, se oli mystinen, kamala paikka." "Ja ajatellaan Sylvian joululaulua. Siinä 'vaiennut vaikerrus on vankilan'. Olen aina inhonnut sitä ilmaisutapaa." Samasta syystä Helenius ei katso vankilasta kertovia elokuvia tai sarjoja.

"Vanki on aina sankari ja vartija se roisto. Ne ovat korneja, eivät kerro mitään vankiloiden todellisista töistä." Vankila on ollut Heleniukselle mieluinen työpaikka. Vaimon veli työskentelee vartijana ja usutti hänetkin kokeilemaan. Helenius sai pestin kesävartijaksi, pakkasi kaikki tavaransa autoon ja lähti etelään.

"Lähdin tositarkoituksella, vaikkei ollut takuita, että saan jatkaa." "Olen Kainuun työttömyysalueelta, ja siellä arvostetaan sitä, että ylipäänsä työtä on ja että työ on vakituista ja vielä valtion leipää." Vankilavirkailija-lehden avustaminen lähti pähkähullusta ideasta, mies itse kuvaa sarjakuvan tekijäksi päätymistään. Piirtämistä hän on harrastanut lapsesta asti.

"Lähes koko kouluaika meni kirjan sivujen piirtämiseen." Myöhemmin hän teki lyijykynätöitä, piirsi ihmisille tauluja ja muun muassa koirien kuvia.

Nyt sarjakuvien tekeminen on hänelle tapa purkaa omia ajatuksia ja tuntemuksia, joita töissä syntyy.

"Se on eniten terapiaa itselle. On helpompi piirtää kuvia paperille kuin ruveta purkamaan paineita muuten." "Vaimokin on sitä mieltä", Helenius virnistää.

Jaana Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää