Ihmiset    |   TAPASIMME

Rauhallinen Roland kuljettaa kuningatarta

Anna Ryynäsen ja Rolandin

Tilaajille

Roland on uljas, valkoinen ori (alun perin), mutta nykytilassaan ruuna. Komearyhtisenä, sopusuhtaisena ja ennen kaikkea hienokäytöksisenä Rolandista on tullut hurmaava oopperanäyttelijä, kenties laulajakin Pavarottin tapaan.

Sitä ei vain tiedetä, sillä Roland ei ole koskaan pukahtanut lavalla.

Don Carloksessa Roland on ratsu, joka kuljettaa selässään kohtalokasta sopraanoa, prinsessa/kuningatar Elisabethia.

Ensimmäisen näytöksen näky on ylväs ja komea, ja pelottava. Elävä, herkkä otus askeltaa näyttämöllä primadonna selässään ja montussa on liuta rumpua, pataa sekä pasuunaa - yksikin kova törähdys niin...

Ei syytä huoleen.

Verdi käy laatuun, tässä kohtauksessa ei ole äkkinäisiä pamauksia.

Roland on lisäksi säyseä, estradiin tottunut ja luottavainen. Se on tehnyt roolinsa jo niin monta kertaa, että homma hoituu poukkoilematta. Näin vakuuttaa Rolandin näyttämötoveri Anna Ryynänen.

Esityksissä Ryynänen taluttaa paasipoikana Rolandin ja sen selässä olevan sopraanon lavalle ja lavalta pois. Samalla hän pitää huolta hevosesta.

Anna Ryynänen ja Roland ovat olleet Carloksessa vuodesta 1996.

Ensimmäisen kerran kumppanukset kohtasivat jo runsaat kymmenen vuotta sitten Helsingin Ruskeasuon talleilla. Sieltä Roland kutsuttiin aikanaan oopperan palkeille, ja nyt se on niin kokenut, että on kuin kantahenkilökuntaa... ei kun -kaviokuntaa.

Roland on vieraillut myös Svenska Teaternissa. Siellä Ryynänen ei ollut tukena, mutta Roland selvisi omineenkin.

"Kun aplodit kajahtavat, Roland alkaa hehkua. Se nauttii esiintymisestä", Ryynänen vakuuttaa. Hän kehuu samalla illan sopraanoa Raili Viljakaista. Tämä on hätäilemätön ja tyyni.

Kerran joku toinen sopraano jännitti niin, että veti ohjakset liian tiukalle sykerölle. Roland hämääntyi eikä tohtinut liikkua. Löysäämällä siitä selvittiin.

Viljakainen sanoo, ettei hän ollut ratsastanut koskaan ennen kuin Carloksessa. Kun rooli aikoinaan alkoi, hän otti muutaman ratsastustunnin.

Viljakainen tuo ennen esitystä Rolandille pussin porkkanoita. Hepo hoplottaa ne nopeasti nieluunsa näyttämön takana. Ne murenat, jotka eivät millään pysy suussa, kasautuvat keoksi lattialle.

Kas, siitähän ne sitten näyttämövisiitin jälkeen löytyvät ja taas maistuvat Rolandille kiitoksina.

Anna Ryynänen, 24, on sipoolainen opiskelija, joka on ollut hevostyttö pienestä pitäen. "Hevosten hoitaminen on ollut minulle aina tärkeämpää kuin ratsastus. Vanhemmilleni olen ollut taatusti hankala lapsi, joka jo varhain katosi talleille", Ryynänen pohtii.

Ryynänen on pitänyt huolta Majlen Fazerin tammoista, joista toinen palaa kohta hoitajalleen varsaloma jälkeen.

Roland on myös 24-vuotias. Näyttämökumppanukset ovat tavallaan ikätoverit , mutta tosiasia on, että Roland on paljon vanhempi, hevosten parissa suorastaan ikämieshevonen. Sitä ei kylläkään huomaa mistään. Karva kiiltää ja silmät säihkyvät.

"Minua on alkanut jännittää, vieläkö Roland on, kun Carlos taas joskus tämänkertaisten näytösten jälkeen palaa ohjelmistoon", Ryynänen suree.

Siviilissä Ryynänen ja Roland eivät paljon tapaa toisiaan. Roland palvelee ratsastajia ratsuna Vihdin Vihtijärvellä, ja Ryynäsen hevoskaverit ovat Sipoossa.

Rolandin omistaa Jaana Rokka. Rokka tuo hevosen Kansallisoopperaan Töölönlahdelle aina vähän ennen näytöstä ja vie sen esiintymisen jälkeen takaisin kotitalliinsa.

Rolandilla ei ole omaa pukuhuonetta oopperassa.

Figaron häiden oikeilla puudeleilla kylläkin oli. Ovessa luki: Koirat.

Riitta Heiskanen

Giuseppe Verdin Don Carlosta esitetään Kansallisoopperassa seuraavan kerran maanantaina 12. toukokuuta kello 19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää