Ihmiset    |   MÖKILLÄ

Paraisten tupa suojaa jo kolmatta polvea

Tilaajille

Vehreällä pihalla on rauhallista. Pian viisi vuotta täyttävä Laura Wiklund keinuu, ja hänen pikkuveljensä Jimi, 1, kävellä viipottaa pitkin pihaa. Vanhemmat Miia ja Pasi Wiklund seuraavat tyyninä lasten puuhastelua.

Ollaan Pasin vanhempien, Jarmo ja Pirjo Wiklundin mökillä, Paraisten Fagerkullassa.

Perhe ei pahastu, vaikka Fagerkullan huvilalle paukahtaisi yllätysvieraita. Päinvastoin: "Olisi oikeastaan mukavaa, jos vieraita tulisi käymään ennalta ilmoittamatta", sanoo Jarmo Wiklund. "Valitettavasti ihmiset odottavat, että käsketään", turkulaisyrittäjä toteaa.

Wiklundit ovat Pirjoa lukuun ottamatta syntyperäisiä turkulaisia. Pirjo Wiklundkin muutti Turkuun Taivassalosta jo kymmenvuotiaana. Perhe on pysynyt Turku-uskollisena: molemmat aikuiset pojat, Toni ja Pasi, ovat asettuneet Turkuun, ja he työskentelevät perheyrityksessä vanhempiensa kanssa. Yritys suunnittelee laivan lastinkäsittelylaitteita.

Paraisten Fagerkullassa sijaitsevaan punaiseen tupaan mahtuu kolme sukupolvea. Jarmo ja Pirjo Wiklundin jälkikasvu perheineen viihtyy sukumökillä, onhan ulkosallakin tilaa vaikka jalkapallojoukkueelle.

"Lapsuudessani tänne matkustettiin Turusta kaksi tuntia moottoriveneellä. Sitä ennen tänne liikennöivät laivat", Jarmo Wiklund muistelee.

Nykyään Fagerkullaan kuljetaan Kirjalansalmen riippusiltaa pitkin. Automatka Turusta mökin pihaan kestää puolisen tuntia.

Omena- ja luumupuiden koristama piha sekä 1929 rakennettu huvila ostettiin Wiklundin suvulle 1930. Jarmo Wiklund vietti Fagerkullassa lapsuutensa kesiä.

"Silloin tänne tultiin viimeistään vappuna tai heti, kun jäät olivat lähteneet." Isoäiti asutti huvilaa, ja Jarmo Wiklundin isä rakensi viereiselle tontille uudisrakennuksen. 1986 vanha huvila siirtyi Jarmo ja Pirjo Wiklundin omistukseen.

"Sen jälkeen elämä täällä on ollut väsymätöntä työtä", Jarmo Wiklund hymähtää. 1990 valmistui sauna- ja varastorakennus. Muutama välivuosi rakentamisessa tuli, kun perheen vanhin poika Toni alkoi korjata vanhaa puutaloa Turussa. Apuun mentiin koko perheen voimin.

Muutama vuosi sitten Wiklundit ostivat viereisen laajan niityn, jonka kulmaan rakennettiin mittava varastorakennus. Tänä kesänä niitylle on noussut hirsinen vierasmaja.

"Tänne saavat lapset tuoda vieraitaan oman mielensä mukaan." Pasi Wiklund käy perheineen usein Fagerkullassa.

"Ei kaupungissa voi tehdä mitään", Pasi Wiklund toteaa. "Täällä saa olla paljon ulkona, ja tekemistä riittää." Rakennustöiden lomassa perhe ehtii kalastaa, sienestää ja marjastaa.

Naapurin kanssa Wiklundin taloudella on yhteiset verkot, ja kalassa käydään yhdessä tai vuorotellen. Ranta ei ole aivan tontin tuntumassa, mutta aikaisemmin pihalta oli näkymä merelle reilun sadan metrin päähän.

"Talon rakennuttanut kaljaasin omistaja piti alusta parkissa lahden poukamassa ja saattoi huvilalta seurata tuulen suuntaa ja aluksen kuntoa." Pihapiirissä on paitsi hedelmäpuita myös marjapensaita ja vihannesviljelmiä. Wiklundien intohimo on viininvalmistus, ja ainekset kotiviiniin saadaan muun muassa omista omenoista, karviaisista ja viinimarjoista.

Viime kesänä kuivui talon kaivo, ja isäntä päätti teettää porakaivon. Nyt vanha kaivo antaa vettä mökin vesijohtoihin, uudesta kaivosta saadaan saunavedet.

Mökillä ei eletä toimettomina. Rakennus-, kasvi- ja viiniprojektien lomassa on mukava odotella vieraita, jotta "pääsee hengähtämään".

Päivi Loponen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona
  3. Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille
  4. "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään Tilaajille
  5. Tunti sitten
  6. Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa
  7. 4 tuntia sitten
  8. Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”
  9. Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa
  10. Töyhtöiibis pelastui ja Sumatralta löytyi uusi serkku – eläinmaailmasta on kerrottavissa myös iloisia uutisia
  11. Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija
  12. Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy
  13. Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla Tilaajille
  14. Näytä lisää