Ihmiset    |   TAPASIMME

Syövän jälkeen vuoria valloittamaan

Rista Ingeliuksen, Jonna Janssonin ja Katariina Rautalahden

Tilaajille

Kolme hyväkuntoista suomalaisnaista lähti perjantaina Sveitsiin totuttelemaan Eiger-vuoren maastoissa korkeaan ilmanalaan ja jäätikköolosuhteisiin. Viikon mittainen harjoitusleiri on osa valmentautumista Etelä-Amerikan korkeimman huipun Aconcaguan valtaamiseen helmikuussa.

Vuorille lähtee kapuamaan kaikkiaan kymmenkunta 35-60-vuotiasta naista Euroopan eri maista. Yhteistä heille on se, että he ovat sairastaneet rintasyövän.

Aconcaguan huippu Argentiinassa kohoaa 6959 metrin korkeuteen. Syöpäjärjestöjen tukeman retkikunnan tarkoituksena on osoittaa, että syövästä voi selvitä ja elämä voi olla ihanaa sen jälkeen.

Matkalla on mukana kiipeilyn ammattilaisia, lääkäri ja Belgian television kuvausryhmä. Varsinaisia vuorikiipeilijän taitoja ei Aconcaguan huipulle kapuamiseen kuitenkaan tarvita.

Rista Ingelius, 35, Tuusulasta, Katariina Rautalahti, 45, Järvenpäästä ja ryhmän varajäsen, hämeenlinnalainen Jonna Jansson, 40, ovat kohottaneet kuntoaan säännöllisellä treenauksella viime syksystä saakka ammattivalmentajan johdolla.

Heidän syöpädiagnooseistaan on aikaa 2,5-4 vuotta. Jokaisen kunto ja terveys on tutkittu perusteellisesti Helsingin yliopiston urheilulääketieteen laitoksella. Lisäksi jokaisen oma syöpälääkäri on antanut luvan retkeen. Kukaan naisista ei ole entinen vuorikiipeilijä.

Puutarhasuunnittelija Jonna Jansson lähti Sveitsiin varanaisena, sillä lopullista Argentiinan joukkuetta ei ole vielä koeteltu vuoriolosuhteissa. "Syöpä on varsinkin nuorelle naiselle melkoinen shokki", hän sanoo, "mutta siitä voi selvitä." "Tämä projekti on tuonut hienoja mahdollisuuksia sysätä syrjään se syöpä" , hän iloitsee.

Lentoemäntä ja pienen pojan äiti Rista Ingelius sanoo, että on hienoa saada mahdollisuus itsensä ylittämiseen.

"Jokainen retken osanottaja on jo joutunut sairautensa kanssa äärirajoille ikään kuin negatiivisessa mielessä syöpähoidoissa. Nyt meillä on mahdollisuus kokeilla rajoja positiivisessa mielessä." "Matka ei ole pelkästään meidän kolmen vaan koskee kaikkia niitä, joita rintasyöpä on kohdannut omana tai läheisen sairautena", hän sanoo.

Osastopäällikkö Katariina

Rautalahti, 45, on valtion virkanainen, jolla on kesälomaa jäljellä korkean paikan leiriin. Hän pitää tärkeänä vuoren valtauksen symboliikkaa. "Kiivetään askel kerrallaan vaikeuksien vuorelle samoin kuin sairauden kanssa." Hänestä syövältä pitäisi pystyä riisumaan se kohtalon viitta, joka sille on annettu.

Sveitsissä leiriläiset matkustavat tänä viikonloppuna junalla 3500 kilometrin korkeuteen ja kokeilevat Euroopan suurimman jäätikön oloja. Eigerin huippu vaatii kiipeilijän taitoja, sinne he eivät kapua.

Naisten tavoitteena oleva Aconcaguan huippu Argentiinassa on suomeksi nimeltään "Valkoinen Vartija". Vain Himalaja on sitä korkeampi.

Nousu Aconcagualle kestää hyvissä olosuhteissa pari viikkoa.

Helmikuussa Argentiinassa on kesä, mutta olosuhteet vuorella voivat silti olla vaihtelevat ja ennakoimattomat.

Kaikki sai alkunsa, kun Belgian radion toimittaja ja eräänlainen tutkimusmatkailija Katelijne

Van Heukelom esitti viime vuonna kansainvälistä retkeä rintasyöpää kohtaan tunnetun pelon hälventämiseksi, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti

Rautalahti kertoo.

Rintasyöpä on naisten ylivoimaisesti yleisin syöpä. Siihen sairastuu Suomen Syöpärekisterin arvion mukaan vajaat 3700 naista tänä vuonna. Tapausmäärät ovat kasvaneet. Suomessa elää jo noin 35000 rintasyövän kokenutta naista.

Taudin ennuste on hyvä: 85 prosenttia sairastuneista on elossa, kun rintasyövän toteamisesta on kulunut viisi vuotta.

Syövästä parantuneet miehet ovat tehneet jo aiemmin samantapaisia retkiä, mutta tämä on ensimmäinen naisten tempaus. Muut osanottajat tulevat Belgiasta, Tanskasta, Saksasta, Ranskasta, Britanniasta, Italiasta ja Luxemburgista.

Helena Kinnunen

Seikkailua voi seurata www.beyondthewhiteguard.org -osoitteessa. Internetsivuille tulee pian myös suomenkielinen teksti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää