Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT 50 vuotta sitten

Vyörymä vei autoja mereen

torstaina 8. lokakuuta 1953

Tilaajille

Neljä sai surmansa Oslon lähellä (Erikoisesti Hels. Sanomille)

Bekkelaget, lähellä Osloa, 7.10. (UP)

Neljä henkilöä sai surmansa keskiviikkona aamupäivällä viiden auton ja täynnä matkustajia olleen linja-auton syöksyessä mereen Oslosta etelään päin johtavalla maantiellä kaupungin itälaidalla sattuneen laajan maanvyörymän johdosta. Lisäksi pelätään yhden henkilön hautautuneen vyörymän alle. Samalla sortui se ratapenger, joka kulkee samansuuntaisesti maantien kanssa.

Vain viisi minuuttia aikaisemmin oli pikajuna ohittanut sortuma-alueen, missä rautatiekiskot nyt riippuvat ilmassa noin 100 metrin pituisella matkalla.

Ainakin neljä henkilöä sai surmansa ja yhdeksän muuta vammoja.

--- Tapauksen omin silmin nähneet kertoivat maan alkaneen huojua allaan ja sitten sortuneen. Silmänräpäystä myöhemmin alkoi rautatievalli suistua pitkin kivistä rinnettä.

Suurista graniittikivistä rakennettu valli näytti hetken huojuvan ilmassa ja katosi sitten maantiehen muodostuneeseen aukkoon. Ratavalli vei osan tietä mukanaan maan alle, mutta puristui samanaikaisesti laaksossa Oslon vuonon vuoren rinteen välisen laakson savea vasten.

Paine oli niin suuri, että päätielle johtava sivutie puristui kokoon harmonikkaa muistuttavaksi röykkiöksi.

Noin kymmenen kylää käsittävän viljavan laakson vesijohtolaitokset menivät epäkuntoon samoin kuin sähkö, mutta vain pari rakennusta joutui suoranaisesti maanvyörymän alle.

Bobby Greenlease

löydetty ammuttuna

(Erikoisesti Hels. Sanomille)

Kansas City, 7.10. (UP)

Yhdeksän päivää sitten kadonneen miljonäärin pojan Bobby Greenleasen ryöstö sai keskiviikkona traagillisen lopun, kun hänen ruumiinsa löydettiin matalasta haudasta St. Josephista Missourista ja kaksi henkilöä pidätettiin syytettynä tästä teosta.

St. Josephin paikalliset viranomaiset kumosivat ensiksi tiedon ruumiin löytämisestä, mutta jo muutaman minuutin kuluttua liittovaltion tiedoitustoimisto ilmoitti Kansas Cityssä ja Washingtonissa, että 6-vuotiaan Bobbyn ruumis oli löydetty.

--- Miljonääri Greenlease sai lievän kohtauksen kuullessaan poikansa murhasta. Häntä hoitava tohtori Donald Black ilmoitti myöhemmin, että hän on jo toipunut samoin kuin Mrs. Greenleasekin.

--- Heti kun oltiin varmoja siitä, että Bobby oli ryöstetty sopi hänen isänsä paikallisen pankin kanssa, että hän mihin vuorokauden aikaan tahansa saisi nostaa haluamansa rahasumman lunnaiksi poikansa ryöstäjille. Tietoa siitä, koska Greenlease nouti lunnasrahat ei ole saatu, mutta hän maksoi vaaditun summan viime sunnuntaina.

Hallitus sai voiton

kommunistien avulla

Sosialidemokraattien välikysymyksen käsittely päättyi eilen klo 14 toimitettuihin äänestyksiin, jolloin eduskunta ratkaisevassa äänestyksessä hyväksyi yksinkertaisen päiväjärjestykseen siirtymisen 106 äänellä 83 vastaan hallituksen saatua taakseen maalaisliiton ja ruotsalaisten lisäksi myös kommunistien äänet ja yhden äänen kokoomuksesta.

(Välikysymys koski työllisyyspolitiikan hoitoa.) Kyllikki Saaren juttu

ei vain selviä

Jääkö Kyllikki Saaren katoamistapaus sittenkin ratkaisemattomien rikosarvoitusten joukkoon, kysellään tällä hetkellä Isojoella. Sinne tuli näet Kuortaneelta eilen tieto, jonka mukaan Kaarankajärven naaraaminen täytyy toistaiseksi tuloksettomana lopettaa.

Se osa järven pohjasta, jolla kadonneen neitosen ruumiin oletettiin olevan, on nyt tutkittu melkeinpä metrin tarkkuudella. Myös ympäristön metsiä on haravoitu, mutta mitään ei ole löytynyt.

Puolalainen alus ei

"huomannut", sanoo "Kotkan" miehistö

Tukholma, 7.10. (STT-TT)

Puolalainen alus kulki vain muutaman sadan metrin päässä meistä niin, että kyllä sieltä nähtiin meidät...

Näin kertoi suomalainen merimiesryhmä, joka saapui Tukholmaan aamulla. He kuuluivat 1.000 tonnin kantoisen "Kotkan" miehistöön; alus upposi aivan Hoburgenin eteläpuolella, lähellä Gotlantia, eilen ja miehistö pelastui siirtymällä veneisiin, kirjoittaa Aftonbladet.

Niinä dramaattisina minuutteina, joina alus hitaasti meni kumoon, kulki eräs puolalainen 2.000 tonnin alus aivan heidän ohitseen, mutta se ei saapunut apuun. Sen sijaan pelastusalus Bror Ulrich saapui paikalle ja otti miehistön - viisitoista henkilöä, joista kaksi naista - huostaansa. He olivat yön Visbyssä ja saapuivat Tukholmaan aamulla matkustaakseen jo illalla Helsinkiin.

HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää