Ihmiset    |   TAPASIMME

Keräilijä tuntee barbin elämänkaaren

Markus Rautavuoren

Tilaajille

Vanhan maatalon olohuoneen pöydällä nököttää parisenkymmentä muotinukkea, barbia, Sindya ja Daisya. Erikokoisten ja -näköisten nukkejen välissä seisoo Ginger, barbin koira, kiharat ojennuksessa.

Markus Rautavuori, 28, esittelee markkinoiden uusinta uutta, vihreäviittaista noitabarbia. "Sarjaan kuuluu patoja ja juomajauheita, joilla saa tehtyä kuplivaa juomaa." Barbi ja kumppanit ovat Rautavuorelle tuttuja lapsuudesta, jolloin hän leikki niillä siskonsa kanssa. Ensimmäiset aikuisiällä hankitut nuket tarttuivat Rautavuoren mukaan sattumalta.

"Törmäsin kirpputorilla kahteen vanhaan Sindy-nukkeen. Ne oli pakko saada lapsuuden nostalgian takia. Olin tosin jo aikaisemmin ostanut vanhoja nukkeja, mutta ne eivät olleet muotinukkeja", Rautavuori muistelee.

Muotinukkeja? "Rajaus vaihtelee, mutta itse lasken muotinukkeihin teininuket, joilla on korkokenkäjalat ja rinnat", hän selvittää.

Rautavuoren kokoelma alkoi pikkuhiljaa karttua uusista kirpputorilöydöistä. Tosissaan hän innostui keräilystä muutamia vuosia sitten, kun huomasi internetissä seikkaillessaan, ettei suinkaan ollut ainoa muotinukeista kiinnostunut aikuinen.

Nyt nukkeja on reilut sata, ja niiden lisäksi kokoelmaan kuuluu muutamia taloja ja autoja sekä loputtomasti vaatteita ja muuta pienempää tilpehööriä.

Rautavuori on äskettäin muuttanut toiseen asuntoon, ja suurin osa kokoelmasta on vielä muuton takia hänen vanhempiensa luona Pohjois-Karjalassa. Kunhan lasti saadaan oikealle puolelle Suomea Kanta-Hämeeseen, Rautavuori aikoo pyhittää uudesta kodistaan kokonaisen huoneen kokoelmalleen.

"Ostan uusia nukkeja vain, jos ne sattuvat miellyttämään silmää erityisesti", hän kertoo. "Noitabarbin ostin, koska sen kasvoissa on niin upea veistotyö. Se ei ole niin siirappinen." Erityisesti Rautavuori pitää 70-luvun nukeista niiden erikoisten kasvojen ja hulvattomien vaatteiden takia. Vuosikymmeniä sitten barbeilla oli vielä erimallisia kasvoja, mutta nykyään samaa mallia tehdään usein vuoden verran.

Rautavuori kertoo nukkejen ja niiden oheistavaroiden peilaavan selkeästi omia aikakausiaan, naisen asemaa ja kauneusihanteita.

"Aikaisemmin barbi kävi yliopistoa ja kävi treffeillä Kenin kanssa ja valmistui sairaanhoitajaksi tai opettajaksi. Nykyään ne ovat jo astronautteja tai jopa armeijan korkeissa viroissa. Ja Ken varmaan hiihtelee jossain siellä vanavedessä", Rautavuori kuvaa barbin urakehitystä.

Hän ei usko, että muotinukkejen täydellinen luksuselämä vääristää niillä leikkivien lasten käsityksiä naisvartalosta tai elämästä ylipäätään. Etenkään, jos lapsella on fiksut vanhemmat ja muutenkin tavalliset puitteet elämässään.

"Nukethan ovat osa satuleikkiä", Rautavuori tuumii. "Ja kuka tahtoo lihavan ja ruman barbin, jolla on mielenterveysongelmia? Lapset leikkivät aina omia juttujaan, ja meidänkin leikeissä nukeilla oli myös kurjaa kaikesta huolimatta. Ja siskon kanssa leikimme nukkejen lisäksi myös autoilla ja rakentelimme hiekkalaatikolla." Harrastajat ostavat nukkensa pääasiassa kirpputoreilta ja internetin kautta ulkomailta, minkä lisäksi he käyvät vaihtokauppaa keskenään. Rautavuori pitää yhteyttä muihin keräilijöihin ylläpitämällään keskustelupalstalla internetissä.

"Olen saanut postia myös joiltakin suomalaisilta mieskeräilijöiltä. On meitä muitakin, mutta monet eivät halua tulla julkisuuteen nauretuksi tulemisen takia. Ulkomailla, esimerkiksi Yhdysvalloissa, keräily on yleisempää." Kukaan ei ole koskaan avoimesti pilkannut Rautavuoren harrastusta.

"Ihmisten ilmeistä voi kuitenkin päätellä kaikenlaista, enkä minä tätä juuri mainosta", hän sanoo.

Eeva Eronen

Muotinukkeharrastajat tapaavat Helsingissä Vanhan ylioppilastalon kahviossa 29. marraskuuta kello 12 Nukke- ja nallemarkkinoiden yhteydessä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää