Ihmiset    |   KUOLLEET

Suomalainen ekumeenikko tunnettiin maailmalla

Teologian kunniatohtori Inga-Brita Castrén

Tilaajille

Teologian kunniatohtori Inga-Brita Castrén kuoli Helsingissä 31. joulukuuta. Hän oli 84-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. maaliskuuta 1919.

Inga-Brita Castrén kuului viime vuosisadan ekumeenisen liikkeen uranuurtajiin. Hän oli pitkän uransa aikana mukana muovaamassa kirkon ja kristittyjen yhteyspyrkimyksiä ja niitä palvelevia järjestöjä.

Castrén oli Suomalaisen yhteiskoulun kasvatti, jolle koulutoverit ja nuoruuden ystäväpiiri säilyivät läheisinä elämän loppuun saakka. Samoin Martti Simojoen ja Irja Kilpeläisen toimintaan liittynyt ns. Meritullin piiri antoi ratkaisevia virikkeitä.

Valmistuttuaan teologian ja filosofian maisteriksi Inga-Brita Castrén toimi Suomen kristillisen ylioppilasliiton naistyön ja ulkoasiain sihteerinä. Hänen työtovereihinsa kuuluivat Mikko Juva ja Risto Lehtonen.

Tie johti Geneveen ylioppilaiden kristillisen maailmanliiton palvelukseen sen Afrikan työn sihteeriksi vuosiksi 1959-62. Sen jälkeen Castrén siirtyi NNKY:n maailmanliiton ekumeenisen työn sihteeriksi. Hänen Geneven kautensa päättyi Kirkkojen maailmanneuvoston lähetyskasvatussihteerin virkaan.

Inga-Brita Castrénin kansainvälinen ura jatkui pitkän Geneven kauden jälkeen vielä Suomessa Seurakuntaopiston konferenssitoiminnan sihteerin ja Suomen ekumeenisen neuvoston (SEN) pääsihteerin tehtävissä. Hän toimi neuvoston pääsihteerinä 1974-84, jolloin jäi eläkkeelle.

Sen jälkeenkin hän oli tarkoin selvillä kansainvälisestä ekumeenisesta kehityksestä ja tapasi säännöllisesti entisiä ekumeenisia työtovereitaan.

Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta myönsi Inga-Brita Castrénille teologian kunniatohtorin arvon 2000.

Myös iän karttuessa ja voimien vähetessä Inga-Brita Castrén säilytti optimistisen mielenlaatunsa, loistavan huumorintajunsa ja herpaantumattoman kiinnostuksensa ihmisiin ja asioihin.

Risto Cantell

Kirjoittaja on kirkkohallituksen ulkoasiain osaston johtaja ja Helsingin yliopiston ekumeniikan dosentti, joka toimi Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä 1970-73.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää