Ihmiset    |   PÄIVÄLEHTI 100 VUOTTA SITTEN

Rouvien kirjelmät herättivät palvelijattarissa suuttumusta

Tilaajille

Palvelijattarien eli kotiapulaisten olot olivat sata vuotta sitten usein esillä Päivälehdessä. He alkoivat osana nousevaa työväenliikettä vaatia työolojensa ja palkkauksensa kohentamista, ja siitä aiheutui jännitteitä.

Vuoden 1904 alussa oli Helsingin työväenyhdistyksen palvelijatarosaston kokous, jossa käsiteltiin Helsingin emäntäyhdistykseltä ja Suomen naisyhdistykseltä tulleita vastauskirjelmiä anomukseen, joka oli lähetetty näille järjestöille sekä Naisasialiitto Unioonille. Anomukseen oli yhtynyt myös Helsingin palvelijataryhdistys.

Uniooni ei ollut vielä virallisesti vastannut, mutta lehtitekstin mukaan tiedettiin, että "Unioonin toimesta kuuluu tulevan pidettäväksi emäntäin ja palvelijatarten yhteinen kokous, jossa koetetaan päästä sovintoon".

Palvelijatarten ammattiosasto puolestaan päätti ehdottaa Helsingin palvelijataryhdistykselle, että työntekijäpuolen järjestöt valmistautuisivat yhteiskokoukseen omassa, keskinäisessä kokouksessaan.

Rouvien järjestöjen kirjelmien käsittelyä tammikuun alkupuolella Päivälehti selosti seikkaperäisesti pitkässä kirjoituksessa. Siinä kokousväen tunnelmista kerrottiin: "Kun edellämainitut kirjelmät oli luettu, herättivät ne ilmeistä katkeruutta ja suuttumusta, joka sitten puhkesi terävänpuoleiseen, jopa paikoin pilkalliseen arvosteluun." "Rouvien itsepintaisuuden arveltiin johtuvan vain siitä, etteivät he tunne sopivaksi ruveta palvelijain kanssa mihinkään neuvotteluihin ja sovitteluihin; näitten elinehtojen tulee järjestään olla rouvien määrättävät, muussa tapauksessa syntyy 'epäsopua'." Palvelijattaret olivat anoneet, että pisin työpäivä määrättäisiin 10-tuntiseksi ja että se ei saisi alkaa ennen kuutta aamulla eikä "ilman ylimaksua " eli ylityökorvausta jatkua yhdeksän jälkeen illalla. Lisäksi olisi saatava vapaata puolet sunnuntaista, "vuoroon aamu- ja iltapäivällä" ja yksi arki-ilta viikossa seitsemän jälkeen illalla. Alin palkka haluttiin määrättäväksi 12 markaksi kuukaudessa.

Sekä emäntäyhdistys että Suomen naisliitto vastustivat alimman palkan ja ylimmän työajan määräämistä. Emäntäyhdistys oli halukas hyväksymään, että sunnuntaina olisi aamu- tai iltapäivä vapaa ja yksi ilta viikossa, "milloin tämä käy laatuun".

"Mitä tulee vapaa-aikaan, jonka moni palvelija tahtoisi käyttää aivan oman mielensä mukaan, niin on emännillä tässä aivan erilainen mielipide, nimittäin: että palvelijan ei tule lähteä kodista saamatta siihen lupaa ja että yöt välttämättä ovat kotona vietettävät." Naisyhdistys torjui jyrkästi kaikki yleiset määräykset, mutta myöntyi sen verran, että "lienee mahdollista molemminpuolisella hyvällä tahdolla, niin kuin jo nytkin useasti tapahtuu, saada toimeen sopimus emäntien ja palvelijoitten kesken määräaikaisesta vapaudesta, missä palvelija sellaista toivoo, voidakseen ottaa osaa oppikursseihin, korjatakseen vaatteitaan, ollakseen läsnä jumalanpalveluksessa y.m." Emäntäyhdistys todisteli lehtiselostuksen mukaan kirjelmässään, että "kodissa on mahdoton tunnilleen määrätä, milloin jonkun työn voi saada suoritetuksi, varsinkin kun palvelijain kyky on niin erilainen".

Palkkaakaan ei tarkkaan voisi määrätä, koska työn lomassa voisi - tehtävien niin salliessa - pitää "pieniä lepotaukoja".

Palvelijattarien joukossa "vakuutus kodin piiriin kuulumisesta herätti lähinnä leikinlaskua". Todettiin, että koskaan eivät palkolliset ole olleet perheen muitten jäsenten veroisia, eivät maaseudullakaan.

"Vapaudesta vastaanottaa tai hyljätä sopimatonta palvelusta" arveltiin, että "se on rajoitettu kuolemanrangaistuksen uhalla, nimittäin nälkäkuoleman".

"Ja katsoen kaikinpuoliseen holhoushaluun, joka herrasväessä vallitsee palvelusväkeä kohtaan, ei tässä suhteessa katsottu valikoimallakaan voitavan löytää paikkaa, joka lähimaillekaan tyydyttäisi ihmisarvonsa tuntemukseen herännyttä ihmistä." Työväentalossa kokoontuneet palvelijattaret pitivät "pahimpana ivana" sitä, että rouvat vertasivat heidän palkkojaan pankissa, rautateillä, sähkölennätinlaitoksissa, postissa jne. palvelevien "herrasneitosten" palkkoihin.

"He koulu- ja harjotteluaikanaan saavat elatuksensa herraskodeistaan (ja hoidon palvelijattarilta) ja virkaan päästyään heidän palkkansa kohoavat monin verroin suuremmiksi." Emäntäyhdistyksen palkkalaskuja pidettiin "kerrassaan kieroina".

"Mainitaan palvelijatarten palkaksi 200 mk vuodessa, siis noin 16 mk kuussa, mutta sentään vastustetaan 12 mkn alinta kuupalkkaa!" "Palvelijain keräämät ja kunnan työnvälitystoimistosta saadut tiedot osottavat, että todellisuudessa useat monia vuosiakin palvelleet tytöt saavat palkkaa 8-10 mk, siis 96-120 mk vuodessa." Ruuan arvoksi ei kokousväen mukaan voinut laskea kuukausipalkassa kuin enintään 30 markkaa kuussa, "puhumatta paikoista, joissa ruokaa ei saa edes riittävästi".

"Kuvaavaa sille

, millaiseksi rouvat ajattelevat palvelijatartensa ihmisarvoa, pidettiin sitä, että he palvelijatartensa rahanalaisiin tarpeihin ovat lukeneet ainoastaan vaatteet, mutta jättäneet laskuista tykkänään pois kirjallisuuden, oman lehden, jalostavat huvit samoin kuin vapaa-aikojenkin käyttämisestä puhuessa kajoovat vain kirkossa ja herrasväen laittamissa oppikursseissa käyntiin eivätkä ole tietävinäänkään palvelijatarten omista yhteispuuhista, teatterista y.m." HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää