Ihmiset    |   PIENIÄ TEKOJA

Onnellinen mies näinkin

Tilaajille

Jos kuka, niin Karhulan kasvatti, pian 53-vuotias Olli Lax odottaa kevättä. Muuttolintuja, kyllä. Kevätpuroja, kyllä. Mutta ennen kaikkea sitä, kun pääsee 21-vaihteisella polkupyörällään taas tien päälle.

Nyt joutuu kulkemaan busseilla. Ne kuitenkin pysyvät paremmin liukkailla teillä ja kaduilla pystyssä. Järki täytyy säilyttää joka hommassa. Kulkee se posti bussillakin: "Jaan kaupungin sisäistä postia työkseni", Olli Lax kertoo.

Mutta sitten, kun tiet ovat jäistä ja lumesta vapaat, on sama, satoi tai paistoi, Olli Lax on tienpäällä omalla pyörällä.

Viime vuonna polkaistuja kilometrejä kertyi Laxin matkamittarin mukaan 10200.

"Oli siinä huviajoakin", hän myöntää - jos teki mieli vaikka käväistä Karhulasta isän luona Kouvolassa, vaikka noin päiväseltään. Mitä nyt tuommoiset kolmisen tuntia suuntaansa.

Mutta pääasiassa työajoa sellaiset 350 kilometriä viikossa.

Viime keväänä hän hyppäsi tosimielessä pyöränselkään 25. maaliskuuta. Tämän kevään tapahtumat osaa ennustaa vain tosi etevä sammakko.

Olli Lax pitää työstään, jonka hän aloitti 6. elokuuta vuonna 2001. Ja ihmiset tykkäävät Ollista.

"Se on parasta, kun saa tavata ihmisiä. Ja pyörän selästä näkee maisemat, olipa mikä vaihde päällä hyvänsä", hän kehuu kulkumuotoaan - vähän niin kuin herra Hulot, Lystikäs kirjeenkantaja ranskalaisessa Tatin elokuvassa. Hulot tosin hurjasteli amerikkalaiseen malliin. Olli Lax ajelee toiseen, eurooppalaiseen malliin kirjesalkkunsa kanssa.

"Ihmiset ovat mukavia, vaikka olen kehitysvammainen. Ei miusta naamasta huomaa. Sain tämän vamman, kun viisivuotiaana kaveri linkosi kiven ohimoon." "Mutta vammanen on ihminen, siinä kun muutkin. Miulla on paljon ystäviä." Talvet kuluvat arvostetun työn ohessa uimahallikäynteihin vähintään kaksi kertaa viikossa.

"Ettei rapistu." Niin ja Olli Lax on intohimoinen koripallon ystävä. Ei jää yksikään KTP:n matsi näkemättä ja televisiosta loput urheilut.

Aurinko paistaa 29,5 neliön yksiön parvekkeelle kehitysvammaisten palvelutalossa Karhulan Emmännänraitilla, juuri oikeasta suunnasta iskee iltapäivisin.

Asunnostaan Olli Lax on erityisen iloinen. Saa tulla ja mennä niin kuin haluaa.

Enää ei ole niin ikävä Alliakaan. Vaikka onkin. Kaksitoista vuotta he olivat kihloissa ja sitten Alli kuoli joulukuun 22. päivä 1996 kello kymmenen illalla.

Ei unohdu. Meriaiheiset taulut seinällä antavat iloa ja lohduttavat nekin tällä elämän purjehduksella, jonka kareja ei saata aina aavistaa.

Olli Lax sanoo, ettei hänellä ole haaveita sinänsä. Hän on onnellinen mies näinkin.

Vasta ulosmennessä, rappukäytävässä vieras tulee ajatelleeksi, että jospa pystyisi olemaan yhtä positiivinen kuin Olli Lax, edes päivän.

Tai edes tunnin ja jopa heti aamusta vielä.

Esa Kero

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää