Ihmiset

Temppuja henkensäkin uhalla

Tilaajille

"Sirkus antoi minulle loistavan elämän", taikuri Solmu Mäkelä sanoo katsellessaan omasta urastaan koottua videoesitystä Teatterimuseossa. Juuri avattu Suurenmoinen sirkus -näyttely kertoo suomalaisen sirkuksen historian sen pioneerivaiheista uuteen sirkukseen.

Näyttelyssä on ahdasta ja tunnelmallista kuin pienessä sirkuksessa. Esiintymisasut, täytetyt eläimet, kahlekuninkaiden kahleet, jongleerausvälineet, julisteet ja taikurinvälineet kertovat taiteilijoiden työstä.

"Uusi sirkus on minusta täysin hullua. Kaikki kiehtovat elämykset on jätetty pois. Perinteisen sirkuksen salaisuus on sen monipuolisuudessa", Solmu Mäkelä sanoo.

Mäkelä teki taikatemppuja kuusikymmentä vuotta. Temppu irtoaa vieläkin yli 80-vuotiaalta taiteilijalta sopivan tilaisuuden tullen.

Uutta sirkusta näyttelyssä edustaa muun muassa free- lance-taiteilija Jenni Kallon esiintymisasu Oikkupossun roolissa Hurjaruuthin Talvisirkus Siriuksessa.

"Uusi sirkus antaa monipuolisia mahdollisuuksia. Perinteisessä sirkuksessa taiteilijalla on vain muutama numero. Esiintyminen ja rooli ovat uudessa sirkuksessa tärkeitä. Se lähestyy teatteria", Jenni Kallo sanoo.

Hänen mielestään perinteiseen sirkukseen liittyy romantiikkaa. Sirkuselämään yhdistetään kiertolaisuus, sirkus on ihmiselle koko elämä. Uudessa sirkuksessa ei kierretä. Sirkustaiteilijan ammatti on samantyyppinen kuin näyttelijän.

Suomessa on syntynyt uuden sirkuksen ammatillisesti pätevä sukupolvi. Jenni Kallon mielestä on harmi, että monet joutuvat hakemaan töitä ulkomailta, kun Suomessa ei ole tarpeeksi kysyntää.

Suurenmoinen sirkus -näyttelyssä hän pysähtyy katsomaan kuvia norsuista.

Uudessa sirkuksessa ei ole eläimiä, eikä esimerkiksi elefantteja ole pidetty perinteisessäkään sirkuksessa 1980-luvun jälkeen.

Jenni Kallo ei suhtaudu fanaattisesti eläinsuojeluun.

"Sirkuslaiset pitävät hyvää huolta eläimistä. Norsu on iso ja älykäs eläin. Jos se ei viihdy sirkuksessa, se pääsee sieltä pois." Jenni Kallon mielestä sirkuksen salaisuus on huumorissa ja viihdyttämisessä.

"Sirkusta tehdään sydämellä. Ihmiset pistävät itsensä likoon henkensäkin uhalla." Sirpa Pääkkönen

Suurenmoinen sirkus -näyttely Teatterimuseossa Kaapelitehtaalla 9. tammikuuta 2005 saakka. Tallberginkatu 1G. Ti-su 12-19.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää