Ihmiset    |   KUOLLEET

Jazzmuusikko ryhtyi toimittajaksi

Musiikkitoimittaja Hannu Saxelin

Tilaajille

Yleisradion pitkäaikainen musiikkitoimittaja Hannu Saxelin kuoli vakavaan sairauteen Helsingissä 16. huhtikuuta. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Kymissä 27. tammikuuta 1938.

Monien musiikkitoimittajien tavoin hänelläkin oli soittajatausta. Ensimmäisen oppinsa hän sai isältään, joka soitti haitaria.

Hän meni 1951 oppilaaksi Mikkelin varuskuntasoittokuntaan, soittimenaan klarinetti. 18-vuotiaana hän jätti armeijan ja ryhtyi tanssimuusikoksi.

Ruotsalainen orkesterinjohtaja Sven Olofsson kuuli Hannu Saxelinin soittavan tenorisaksofonia eräässä ravintolassa ja kiinnitti hänet saman tien orkesteriinsa. Viisikymmentäluvun lopun hän soitti Olofssonin kanssa Tukholmassa, Göteborgissa ja Oslossa.

Palattuaan Suomeen 1960-luvun alussa Saxelin soitti muun muassa Onni Gideonin orkesterissa, Radion tanssiorkesterissa sekä Laila Kinnusen ja Katri Helenan yhtyeissä. Pääsoittimeksi tuli alttosaksofoni. Samaan aikaan hän opiskeli huilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Hannu Saxelin tuli tunnetuksi taitavana ja monipuolisena muusikkona, ja 1968 hän oli Suomen edustajana Tukholmassa Euroopan radioliiton jazzkonsertissa. Hän esitti siellä Albert Mangelsdorffin kanssa Heikki Sarmannon sävellyksen Helsinki at noon. Samana vuonna arvostelijat katsoivat hänet olleen Porin jazzfestivaaleilla eräs sen hetken tärkeimmistä suomalaisista muusikoista.

Vuonna 1967 vanha soittajakaveri Raimo Henriksson, josta oli tullut Yleisradion uuden sävelradiotoimituksen toimituspäällikkö, oli kuitenkin saanut hänet houkutelluksi päivätöihin radioon. Saxelin jätti sen jälkeen soittamisen vähemmälle.

Hän aloitti Unioninkadun sävelradiotoimituksessa syyskuussa 1967 ja jäi eläkkeelle Pasilasta Radio Suomen musiikkitoimituksesta tammikuussa 2001.

Saxelin teki pitkän päivätyön Yleisradiossa musiikkiohjelmien toimittajana ja tuottajana. Työtoverit muistavat hänet tunnollisena ja tasaisena luonteena, joka ei pyrkinyt itse julkisuuteen.

Levytyksistä voi päätellä, että hänellä olisi ollut menestymisen mahdollisuuksia myös esiintyvänä taiteilijana, mutta hän käytti mieluummin vapaa-aikansa eräretkiin. Eläkkeelle jäätyään hän palasi vielä soittamaan Raimo Henrikssonin johtaman Jaso Big Bandin riveihin.

Pekka Gronow

Kirjoittaja on Yleisradion

äänitearkiston päällikkö ja Hannu Saxelinin työtoveri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää