Ihmiset    |   TAPASIMME

Hautojen kunnostaja ihastui kauniiseen Hietaniemeen

Risto Paakkasen

Tilaajille

"Täällä elämä ja kuolema käyvät käsi kädessä." Näin filosofoi Risto Paakkanen, 59, Helsingin Hietaniemen hautausmaan vanhalla puolella.

Kesällä yrittäjä kunnostaa vanhoja hautoja Etelä-Suomessa aina Pohjois-Karjalaa myöten. Mäntyharjulla syntyneen miehen ehdoton suosikki on Hietaniemi.

Parin vuoden takaisen infarktin myötä perimmäiset kysymykset on mietitty valmiiksi: "Eläke ei kiinnosta. Täällä työni ääreen kuolisin kaikkein mieluiten", sanoo rauhalliseen tapaan haastava Paakkanen.

Yhteensä 28 vuotta vierähti suntiona, seurakuntamestarina, hautausmaan hoitajana ja haudankaivajana. Paikkakunnat olivat Joutseno, Elimäki, Anjala, Puumala ja nykyinen kotikunta Tuupovaara. Nuoruudessaan Paakkanen kaivoi käsivoimin seitsemänsataa hautaa.

Hautojen kunnostuksesta ja kesähoidosta Paakkanen löytää paljon hyviä puolia: "Työ on itsenäistä ja sitä voi tehdä omaan tahtiin. Voi myös istua ja katsella, kun siltä tuntuu." "Kun tulin Hietaniemeen ensi kerran, koko päivä meni ihmetellessä, että voiko näin kaunista hautausmaata ollakaan", Paakkanen väläyttää hymyn.

Siitä on nyt kuutisen vuotta.

Hietaniemen vanha hautausmaa on samalla myös upea puisto. Maaperä elää ja isojen puiden juuret nostavat ja kankeavat hautakiviä vinoon.

"Kulkijoille ei saisi olla vaaraa hautakiven kaatumisesta. Haudan haltija on korvausvelvollinen, jos hautakivi kaatuessaan aiheuttaa vahinkoa vaikka naapurihaudalle", Paakkanen tietää.

Vainajan nimi ja kiven muut tekstit voivat olla lian peitossa. Valkea marmori on voinut jäädä mustien likakerrosten alle.

"Haudan entisöinti on pitkä prosessi. Työ alkaa kiven pesusta. Joskus pinttynyttä likaa täytyy liottaa useammankin kerran." Kirvan uloste on sellainen liisteri, joka kiiltäväksikin hiotussa hautakivessä tarjoaa vaikkapa jäkälälle oivat jalansijat. On makuasia, onko jäkälän peittämä hautakivi kaunis, mutta tekstejä siitä on vaikea lukea.

"Yhden hautakiven kunnostukseen voi mennä 40 työtuntia. Kirjainten kultaaminen voi viedä tästä 10. Käytän italialaista 22 karaatin lehtikultaa", Paakkanen kertoo.

Aikaa sitten ohi menneen muodin mukaan haudat rajattiin rauta-aidoin. Aitojen alkuperäinen väri oli musta. Ruostuessaan pinta muuttuu huokoiseksi ja punaiseksi. "Aita on puhdistettava käsin. Hiekkapuhallin voisi vain pahentaa tilannetta." Ohitamme historiankirjoista tutun merkkimiehen ison mustan hautamuistomerkin. Lähellä huomaa, että se koostuukin erillisistä kivistä. Kivien saumoista tunkee lehtipuiden vesoja.

"Jos tällainen suku on sammunut, pitäisi olla vaikka joku säätiö, joka hoitaisi hautaa." Asiakkaan kanssa neuvotellaan hautaan sopivista istutuksista. Kasvitkin vaikuttavat siihen, miten hyvin oiotut hautakivet pitävät ryhtinsä.

"Ihmisen täytyy myös antaa surra rauhassa. Silloin ei pidä hölöttää. Täytyy kuunnella mitkä ratkaisut ovat asiakkaalle itselleen luontevia. Kuuntelemisen taito on lahja." Yksityiselämässään Risto Paakkasella on ollut mahdollisuus kuunnella myös neljää lastaan ja Sofia-vaimoaan. Puoliso löytyi aikoinaan Joutsenon seurakuntanuorista. Sofia Paakkanen ja perheen Nathalie-kuopus osallistuvat entisöintiurakoihin. Talvella vaimo tekee sisustustöitä ja myy hautakiviä. Risto Paakkanen on silloin koti-isänä.

Säde Nenonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää