Ihmiset    |   KUOLLEET

Vientimies neuvotteli Suomen sähkötariffeja

Diplomi-insinööri Kauko Montonen

Tilaajille

Diplomi-insinööri Kauko Montonen kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen kesämökillään Heinolassa 24. elokuuta. Hän oli 66-vuotias, syntynyt Vahvialassa Karjalankannaksella 22. marraskuuta 1937. Luovutetulta alueelta hän muutti vanhempiensa mukana Lahteen, jossa kirjoitti ylioppilaaksi 1956.

Montonen valmistui Helsingin teknillisen korkeakoulun sähköosastolta 1963. Imatran Voiman käyttöosastolle hän tuli jo teekkarina 1961.

Toimistopäälliköksi Montonen nimitettiin 1968, ja hän oli uuden sähkötariffin keskeisiä laatijoita.

Myyntiosaston johtajaksi Montonen tuli 1978. Jälleen kehitettiin uusi tariffi, joka määritteli paitsi I n myös laajemmin Suomen sähköntoimituksia koko 1980-luvun ajan.

Suomen voimalaitosten yhteiskäyttöjärjestelmä oli paljolti Montosen käsialaa. Järjestelmä oli maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen. Kehitysprosessi kesti yli 10 vuotta ja vaati sitkeitä neuvotteluja eri sähköntuottajaryhmien, teollisuuden, kaupunkien ja Imatran Voiman kesken.

Tuloksena syntyi Sähköntuottajien Yhteistyövaltuuskunta. Osapuolten hyväksymä järjestelmä määräsi Suomen sähkön tuotannon pelisäännöt lähes viime vuosisadan loppuun saakka, jolloin uusi sähkömarkkinalaki muutti tilanteen.

Montonen neuvotteli myös useita yhteisvoimalaitoshankkeita I n ja kaupunkisähkölaitosten kesken.

Montosen myyntiyksikölle kuului myös sähkön tuonti ja vienti rajojen yli. Hän osallistui itätuonnista vastanneen ns. Moskovan ryhmän toimintaan.

Tuonnin kauppaehdot sovittiin moskovalaisen Technopromexportin kanssa, mutta sähkön toimittaja oli Lenenergo, jonka osakkaana Fortum nyt on.

Montoselle kuuluivat myös Ruotsin ja Suomen väliseen voimanvaihtoon liittyneet neuvottelut. Norjalaisen Statkraftin ja I n kesken hän neuvotteli pohjoista voimansiirtoa koskeneen yhteyden rakentamisen.

Montonen oli myös Suomalais-venäläisen rajavesikomission jäsen aina vuoteen 1997, jolloin hän jäi eläkkeelle Kauko Montonen oli sotilasarvoltaan luutnantti.

Lauri Mäkelä

Kalervo Nurmimäki

Kirjoittajat ovat Kauko Montosen monikymmenvuotisia kollegoja Imatran Voimasta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää