Ihmiset    |   ONNITTELEMME

Kännykkätulevaisuus on idässä

Jari Veijalainen, 50

Tilaajille

Ohjelmistotekniikan professori Jari Veijalainen on nähnyt tulevaisuuden. Se siintää kaukana idässä, missä kellokin on kuusi tuntia edellä Suomeen nähden.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Veijalainen tutkii kännykkätekniikkaa ja sitä, mitä kaikkea matkapuhelimilla voikaan tehdä.

Tai siis yleisemmin ottaen mobiililaitteilla, koska nykykännykkä ei ole pelkkä puhelin. Sillä voi ottaa valokuvia, kuunnella radiota ja pian katsoa televisiotakin. Tulevaisuuden ihmekännykkä taikoo autonkin nopeammaksi vaihtamalla konepellin alla hyrräävän ohjelmiston.

Kysymys on konvergenssista. Muotisana tarkoittaa, että puhelimen, television ja muiden laitteiden rajat hämärtyvät.

Ilmiö näkyy muun muassa siinä, että valokuvia ottavat kamerakännykät alkavat olla arkipäivää. "Nyt on tullut markkinoille myös televisiopuhelimia. Radiota kännykällä on voinut kuunnella jo jonkin aikaa", konvergenssia paljon tutkinut Veijalainen toteaa.

Konvergenssin kaikki kasvot näkyvät Japanissa. Se on kännykkäalan eturintama, jossa uudet asiat tapahtuvat vuosia ennen muuta maailmaa.

Veijalaiselle Japani on tuttu paikka. Hän vieraili viime vuonna professorina yksityisessä Waseda-yliopistossa Tokiossa. Puolen vuoden aikana hän opetti ja tutki mobiilialaan liittyviä asioita. Hän on tehnyt maahan myös lyhyempiä työvierailuja.

Paikannuspalvelut ovat Veijalaisen mukaan Japanissa erityisen edistyneitä.

Puhelimella voi löytää vaikkapa karanneen kissan, jos kaulapannassa on siihen tarkoitettu lähetin.

Uudet puhelintoiminnot otetaan myös nopeasti käyttöön. "Kerran televisio näytti kännykällä kuvatun videopätkän onnettomuudesta moottoritiellä", Veijalainen sanoo.

Japanin lisäksi Veijalaisella on kansainvälistä kokemusta Saksasta. Siellä hän on työskennellyt vuosia monessa eri tutkimuslaitoksessa.

Kaukoidän kuulumisia kuunnellessa Veijalaisen työ kuulostaa säkenöivän jännittävältä. Onko se sitä myös kotiyliopistossa Jyväskylässä?

"Täytyy sanoa, että en ole 92-vuotiaalle äidilleni onnistunut selittämään , mitä minä oikein teen työkseni. Istun toimistossa ja näppäilen konetta", Veijalainen nauraa.

Hetken mietittyään hän toteaa, että työaikaa suttaantuu paljon esimerkiksi matkalaskujen käsittelyyn.

Veijalainen johtaa Jyväskylän yliopistossa Tietotekniikan tutkimusinstituuttia. Kyseessä on yksikkö, joka ei saa penniäkään tutkimusrahaa yliopiston budjetista. Toiminta on rahoitettava esimerkiksi yrityskumppanien varoin.

Rahaa pitääkin koko ajan olla anomassa mistä keksii. "Kyllähän se on aikaa vievää ja raskasta työtä. Viime viikollakin olin maanantaina Helsingissä ja torstaina Oulussa neuvottelemassa vain projekteista", Veijalainen kertoo.

Mobiiliprofessori ei kuitenkaan valita, toteaapahan vaan. Kollega kuvaa häntä työteliääksi ja aikaansaavaksi.

Töiden jälkeen aivotyö vaihtuu ruumiilliseen aherrukseen.

"Viimeiset kolme vuotta vapaa-aika on mennyt mökin rakentamiseen Rantasalmelle. Ostin sieltä lapsuuden kotitilani neljä vuotta sitten." Olavi Koistinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää