Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT 50 vuotta sitten

Pieniä kitkan oireita pohjoismaiden neuvostossa

maanantaina 31. tammikuuta 1955

Tilaajille

(Hels. San. lähettämältä kirjeenvaihtajalta)

Tukholma, 30.1. (Kerttu Kontu)

Valiokuntatyö oli tänään pohjoismaiden neuvostossa, jonka toiminnan tieto Tanskan pääministerin Hans Hedtoftin kuolemasta eilen melkein lamaannutti, sunnuntaista huolimatta käynnissä.

Tanskan hallituksen ministerit palasivat tänään kotimaahansa samalla junalla, jolla pääministerin maalliset jäännökset kuljetettiin Kööpenhaminaan, mutta valittu valtuuskunta on jäänyt jatkamaan työtä.

Neuvoston työohjelmassa on kaikkiaan 75 asiaa. On jo valitettu sekä niiden paljoutta että sitä, että kaikki todella suuret kysymykset on työnnetty taka-alalle.

---Valiokuntia on neljä, taloudellinen, juridinen, sosiaalipoliittinen ja sivistyksellinen. Taloudellisessa valiokunnassa tulevat esille kauaskantoisimmat kysymykset. Ne ovat jo herättäneet ristiriitoja. Norjalainen vivahdus keskusteluissa, kuten ruotsalaiset sitä nimittävät, ilmenee vastustuksena laajaa yhteistyötä kohtaan.

---Taloudellinen valiokunta on käsitellyt mm. yhteisiä liikennesääntöjä koskevaa kysymystä. Tässä yhteydessä tuli esille toivomus, että Ruotsi siirtyisi paljon puhuttuun oikeanpuoleiseen liikenteeseen. Keskusteluissa valiokunta totesi, että kysymys on Ruotsin sisäinen asia, mutta samalla lausuttiin toivomus, että ruotsalaiset pitäisivät odotettavissa olevassa kansanäänestyksessä mielessään, että muiden pohjoismaiden kansalaiset ovat hengenvaarassa Ruotsin maanteillä.

Lumeen hautautunut

metsämies eli 8 vrk riekoilla ja tuohella

(Hels. San. kirjeenvaihtajalta)

Tukholma, 30.1. (H)

Umasjösta kotoisin oleva 32-vuotias riekonmetsästäjä löydettiin sunnuntaina makaamasta 70 cm paksuisen lumivallin alta. Hänet keksittiin vain sen ansiosta, että hänen oli onnistunut hinata jäinen lumikimpale lähellä olevan koivun oksaan ja kiinnittää siihen paperilappu.

Hän oli lähtenyt metsälle eräänä aamuna, ja lumivyöry oli peittänyt hänet alleen jo kahdeksan vuorokautta sitten. Lumen alla, 70 km:n päässä kodistaan, hän oli saanut maata tähän asti. Sukset olivat yhä kiinnitettyinä jalkoihin, sillä ne olivat tarttuneet niin pahasti kiinni, ettei hän saanut jalkojaan irroitetuksi.

Kaamean vankeutensa aikana hän oli elättänyt itseään ampumillaan riekoilla, joista hän oli jo ehtinyt syödä kolme. Lisäksi hän oli vuollut lähellä lumen alla olevasta koivusta tuohta ja syönyt myös sitä.

Metsästäjä oli melko hyvässä kunnossa, mutta molemmat jalat olivat paleltuneet. Hänet kuljetettiin helikopterilla sairaalaan saamaan hoitoa.

HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää