Ihmiset    |   ONNITTELEMME

"Etsin taas puhdasta väriä"

Inari Krohn, 60

Tilaajille

Taiteilija Inari Krohn tunnetaan grafiikastaan ja maalauksistaan, mutta nyt helsinkiläisessä Galleria G:ssä on esillä myös tilateos. Se on nimeltään Silmän ruokaa. Pöytä on katettu herkullisin värein: erilaisissa astioissa hohtaa kirkkaita pigmenttejä.

Krohnin ateljeessa, kotona Nummelassa Vesikansan vanhassa kansakoulussa, värikulhoja on paljon lisää.

Viime aikoina Krohn on tehnyt vesiväripuupiirrosta. "Se on alun perin japanilainen tekniikka, josta olen tehnyt oman sovellukseni. Tässä väri maalataan laatalle, ja kun teen itse vesivärit, saan niistä paljon vahvempia." Hän näyttää, kuinka pigmenttiin sekoitetaan arabikumiliuosta.

"Minulla on sellainen päähänpinttymä, että kaikki pitää tehdä itse. Teen myös paperit. Se on tavallaan vastareaktio teknisyyteen ja grafiikan perinteiden vaalimista." "Grafiikka on käsityölaji, se on kieli jonka voi oppia ja jolla voi sitten ilmaista." Kuvataideakatemiassa 1990-luvun lopulla grafiikan professorina toiminut Krohn kiittelee, että laitos toimii hyvin myös nykyään: siellä yhdistyvät traditiot ja uuden löytäminen.

"Kun opiskelijoille tarjotaan mahdollisimman laaja kirjo tekniikoita, jokainen voi löytää omansa." Krohnille ne omat ovat puupiirros ja metalligrafiikka. Ne ovat hitaita ja työläitä tekniikoita, mutta ehkä juuri siksi ne kiehtovatkin. Myöskään maalauksesta Krohn ei aio luopua.

"Maalaus on sekin vaativaa, mutta erilaista. Siinä näkee koko ajan, mitä tekee, ja voi maalata päälle, maalaus rakentuu silmien alla. Grafiikka rakentuu mielikuvissa, mukana on sattumaa ja yllätyksellisyyttä." Opetusjakson jälkeen, 1998 alkaen, Krohn on keskittynyt omaan taiteeseensa.

"Nuorena tein värikkäitä maalauksia. Välillä se jäi vähemmälle, mutta nyt etsin taas puhdasta väriä. Haluan lisää väriä, se tuntuu fyysisesti." Näyttelyn aiheissa näkyvät yhä luonto, kasvit ja eläimet, mutta myös ihmiset.

"Aina sanotaan, että aiheeni on luonto, mutta se ei ole ei vain se, vaan elämä. Elämän synty, jatkuminen ja kuolema. Oma olemassaolo, miten lyhyt se on. Jotenkin pitää pystyä käsittelemään lyhyyden ahdistusta ja sitä, että on pitkän jatkumon osana." Kirjailija Leena Krohnin kuvataiteilijasisarelta ilmestyi viime vuonna kirja.

Muusa kirjahyllyssä on muistelmateos.

"Ammatiltani olen kuvantekijä, mutta olen aina kirjoittanut." Neljännen polven helsinkiläinen kertoo kirjassa kaupungin 50-luvusta, mutta myös kesäpaikoista maalla.

Tärkeäksi paikaksi muodostuu Kustavi, jossa Krohn viettää kesänsä.

"Kesällä en osaa olla ilman merta. Ei ole mitään ihanampaa kuin lähteä tervantuoksuisella veneellä avomerelle, kun on vain sininen vesi, horisontti ja purjeet ylhäällä." Krohn pohtii jopa, olisiko merellä olo vielä parempaa kuin kuvanteko.

"Tai on maalaaminen ja piirtäminen yhtä ihanaa silloin, kun se menee eteenpäin", hän sanoo. Parhaimmillaan purjehtimisessa ja taiteessa, riittää päämääräksi matkalla olo.

Kirjassaan Krohn kertoo siitäkin, kuinka piirustuksenopettaja Sirkka Markkanen, "Penni", sai hänet ajattelemaan taiteilijuutta ammattina.

Myöhempi historia näkyy ateljeessa: lasten piirustuksia, ystävien kuvia, esineitä matkoilta, kuvataideakatemian opiskelijoiden tekemä kultainen buddha, josta on tullut työhuoneen suojelushenki.

Nummelaan houkutteli alun perin työtila, mutta paikasta tuli myös pitkäaikainen koti perheelle. Nyt siellä asumisessa tulee täyteen 30 vuotta.

"Toisin kuin moni maalle muuttanut, me jäimme. Helsinki on niin lähellä, että emme ole joutuneet luopumaan sosiaalisista suhteista." Arja Maunuksela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää