Ihmiset    |   TAPASIMME

Namibian vapaustaistelun arkistot päivänvaloon

Jade McClunen

Tilaajille

"En taida olla niin musta kuin luulit", naureskelee kolmikymppinen namibialaismies Jade McClune.

"On osa maani historiaa kolonialismin alla, että meitä on kaiken sävyisiä." Ollaan Suomalaisen kirjallisuuden seuran kansanrunousarkiston sydänkammiossa, jossa säilytetään muun muassa Elias Lönnrotin alkuperäisiä Kalevalan keruuliuskoja. McClune ihastelee sitä, että tavallisen kansan tarinat on kelpuutettu Suomessa taltioitavaksi.

"Ette kerää vain rikkaiden ja mahtavien historiaa, ette vain Mannerheimin sanoja, vaan näette arvoa myös pienten ihmisten muistelmissa. Se on upeaa. Meillä pieniä ihmisiä, etunenässä mustia, on pidetty arvottomina ja samoin heidän tarinoitaan." Namibian kansallisarkiston Archives of anticolonial resistance and the liberation struggle (AACRLS) -hankkeen tutkimuskoordinaattorina työskentelevä McClune kokoaa ja tutkii kotimaansa vapaustaisteluun liittyviä asiakirjoja.

Dokumentit ovat paljolti hajallaan maailmalla. Materiaali on tarkoitus tuoda tavallisen namibialaisen ulottuville digitaalisten kopioiden kautta.

Afrikan oloissa harvinaisen ellei ainutlaatuisen projektin tarkoituksena on edistää tasapainoisen kansallisen identiteetin rakentumista. Tähän kuuluu kipupisteiden käsittely.

"Valtion tarinan arkistointi ei ole kotialbumin laatimista, johon valitset vain ne valokuvat, joissa näytät hyvältä. Kokonaisuuteen kuuluvat myös tuskalliset ja nöyryyttävät hetket", McClune korostaa.

McClune vietti Suomessa kahden muun afrikkalaiskollegansa kanssa kolmen viikon koulutusjakson, joka perehdytti heitä suomalaiseen arkistotyöhön ja -kulttuuriin. Koulutuksen rahoittivat opetusministeriö ja Suomalaisen kirjallisuuden seura.

Etelä-Afrikka miehitti Namibian 1915 Saksan siirtomaavallan päättyessä. Vuonna 1964 Namibiassa virallistettiin systemaattinen rotuerottelu eli apartheid, joka jatkui maan viisitoistavuotta sitten koittaneeseen itsenäistymiseen asti.

McClune syntyi Walvis Bayn rannikkokaupungissa. Hän eli lapsuutensa mustien ghetossa, jonka nimi Houjoubek tarkoittaa suomeksi 'Pidä suusi kiinni'.

"Poliisi ja sotilaat tunkeutuivat usein koteihimme öisin, hakkasivat ihmiset, käänsivät kaiken ylösalaisin. Sellainen pani jo nuorena ajattelemaan, että jotain täytyy olla perinjuurin väärin", McClune muistelee.

Hän pääsi onnekseen opiskelemaan hollantilaisten lähetyssaarnaajien kouluun, jossa oppilaita kohdeltiin suhteellisen tasavertaisesti.

Pulpetissa nuori McClune alkoi hioa älyn peistä.

"Siinä missä monet muut lähtivät aseellisen taistelun tielle, oli minun vastarintani älyllistä. Opiskelin kovasti, kunnes saatoin voittaa valkoisia väittelyssä. Näin romutin heidän ennakkoluulonsa ja jopa ystävystyin heidän kanssaan." Suomen ja Namibian kohtalonyhteys juontaa juurensa Ambomaalla 1870-luvulla aloitettuun lähetystyöhön.

Namibian itsenäistymisprosessin loppuvaiheista 1990 vastasi YK:n tuolloinen alipääsihteeri Martti Ahtisaari. Nyt Suomessa toimii asiantuntijoista koottu AACRLS-yhteistyökomitea.

"Suomella ei ole kolonialistista historiaa, mikä antaa teille hyvät lähtökohdat ystävystyä eri maiden kanssa." "Apartheidin aikana tavalliset suomalaiset kotirouvatkin boikotoivat eteläafrikkalaisia hedelmiä", McClune huomauttaa kiitollisena.

Marko Leppänen

Tänään lauantaina vietetään yhteispohjoismaista

arkistojen päivää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää