Ihmiset    |   ONNITTELEMME

Asemapäällikön talosta Sipoossa tuli Vallilan runoilijan tukikohta

Teemu Hirvilammi, 50

Tilaajille

Sataa sällin kaula-aukkoon

marraskuun räntä Taskussa kanikuitti kitarasta Sataa sällin niskaan helvetin räntä.

Tänä päivänä Teemu Hirvilammin esikoisteoksen säkeet eivät kuulosta hurjilta, mutta 1977 ne olivat niin radikaaleja, että 22-vuotias nuori runoilija joutui kustantamaan itse esikoisteoksensa Aika tallaa torakat.

Nyt teoksen ympärille syntynyt kohu hymyilyttää Hirvilammia.

"Runoudessa oltiin siihen aikaan kovin konservatiivisia", hän hymähtää.

Itse hän ei pidä esikoistaan mitenkään kumouksellisena. "Se on sellaista Vallilan pojan kotipaikkarunoutta." Kummeksuttu slangin käyttö ei sekään ollut itsetarkoituksellista, vaan kyse oli Hirvilammin kotikielestä.

"Äiti oli ruotsinkielinen, mutta isä ei antanut sen opettaa minulle ruotsia. Niinpä meillä puhuttiin slangia kotona." Ajat olivat kuitenkin muuttumassa, ja Hirvilammi huomattiin nopeasti. Toisen kokoelman, 1979 ilmestyneen Niille jotka dallaa sateessa julkaisi suurkustantaja WSOY.

Samoihin aikoihin Hirvilammi pääsi todistamaan aitiopaikalta uudenlaisen nuorisokulttuurin nousua toimessaan vastikään vallatussa Lepakossa nuorisotyöntekijänä.

"Vastuullani oli vahtia työkaluvarastoa, josta puolet tuntui olevan aina kateissa", hän muistelee.

Hirvilammi ei kuitenkaan lue itseään mukaan punk-liikkeeseen.

"25-vuotiaana koin olevani siihen jo liian vanha. Monet lepakossa pyörineet olivat 10 vuotta minua nuorempia." Muutama vuosi myöhemmin Hirvilammi mullisti elämänsä toisella tavalla. Voimakkaasti stadilaiseksi leimautunut runoilija muutti 1982 asumaan VR:ltä vuokrattuun autioon asemapäällikön taloon Sipoon Martinkylään.

"Kun kävin paikalla ensimmäistä kertaa, öljyjuna ohitti talon muutaman metrin päästä. Tajusin, että viis sähköjunaradasta johon ei lapsena ollut varaa. Tässähän minulla on oikea rata." Asemarakennus on pysynyt Hirvilammin tukikohtana siitä lähtien.

"Paras apuraha, jonka olen koskaan saanut", hän kiittelee.

Koko 1980-luvun Hirvilammi julkaisi ahkerasti ja kiersi maata lausumassa runojaan. Vuosikymmenen loppupuolella hän asui pitkiä aikoja Kreikassa Peloponnesoksella.

Palattuaan Suomeen 1991 Hirvilammi hiljeni kuitenkin kahdeksaksi vuodeksi.

"Olin yksinkertaisesti palanut loppuun", hän kertoo.

Pitkän tauon aikana Hirvilammi elätti itseään erilaisilla hanttihommilla.

Tauko ei silti ollut täydellinen. Ajoittain Hirvilammi esiintyi yhä, lukien runojaan joko yksin tai Ari Taskisen säestämänä. Vuonna 1997 hän esiintyi kaksi kuukautta Kaapelitehtaalla Teatterimuseon runoutta ja tanssia yhdistävässä Pentafoni-esityksessä.

Kun Hirvilammilta pyydettiin 1998 uutta kokoelmaa, oli hän valmis. Vuonna 1999 julkaistua Pyramidipipoa tervehdittiin vahvana paluuna.

Sen jälkeen Hirvilammi on julkaissut viisi uutta teosta, joista viimeisimmän, Volga-asiamiehen liiketoiminta -nimisen monistevihon lokakuussa Turun kirjamessuilla.

"Vihko on hauska formaatti, joka tuo mieleen 1970-luvun lopun omakustannelehdet. Hintakin, 2 euroa, on painettu kanteen kuin jossakin neuvostoajan julkaisussa", Hirvilammi selittää.

Tarkoitus on tehdä vielä kaksi vihkoa ja lopulta koota trilogia kirjaksi.

Muutenkin katse on vahvasti tulevaisuuteen.

"Vihkojen jälkeen voisi alkaa tehdä vaikka kuunnelmaa tai näytelmää." Juha Merimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää