Ihmiset    |   KUOLLEET

Paukun roolin takana oli pitkän linjan teatterimies

Näyttelijä Matti Tuominen

Tilaajille

Näyttelijä Matti Tuominen kuoli sairauskohtaukseen 25. tammikuuta Helsingissä. Hän oli 65-vuotias, syntynyt Turun läänin Lapissa 9. maaliskuuta 1940.

Suuri yleisö muistaa Matti Tuomisen erityisesti Kauppaneuvos Paukun roolista television ajankohtaisessa viihdesarjassa Hyvät Herrat. Vuosina 1990-96 tuotetussa ohjelmasarjassa saunotettiin eri alojen yhteiskunnallisia vaikuttajia kaikkiaan yli 200 jakson verran.

Sarjasta nähtiin vastikään uusintana kymmenen vuoden takaiset jaksot, joissa vieraili tämänkertaisten presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kolme pääehdokasta.

Sarjan mukanaan tuomasta julkisuudesta huolimatta Matti Tuominenoli ennen kaikkea pitkän linjan teatterinäyttelijä. Hän aloitti uransa 15-vuotiaana avustajana Turussa ja sai ensimmäisen kiinnityksensä Lahden kaupunginteatteriin 1965.

Kuopion Yhteisteatterin ja Kotkan kaupunginteatterin kautta Tuominen siirtyi 1973 Oulun kaupunginteatteriin, mistä hän tuli teatterinjohtaja Paavo Liskin mukana Helsingin kaupunginteatteriin 1975.

Hyvien Herrojen myötä Tuominen jättäytyi vapaaksi näyttelijäksi. Erilaisten juontokeikkojen ohessa hän vieraili ahkerasti teattereissa eri puolilla Suomea. Televisiotyö sai jatkoa muun muassa TV2:n maalaiskomediasarjoissa Vain muutaman huijarin tähden ja Peräkammarin pojat. Tuominen oli ehtinyt tehdä sopimuksen myös ensi kesänä kuvattavaksi kaavailtua uutta komediasarjaa varten.

Teatterirooleistaan Tuomiselle muodostui rakkaimmaksi siirtolaismies Eddien osa Arthur Millerin näytelmässä Näköala sillalta, jota hän sai näytellä parissakin teatterissa.

Tuntemattomassa sotilaassa hän esitti luutnantti Koskelaa sekä Paavo Liskin että Jouko Turkan ohjaamissa näyttämösovituksissa.

Tuomisen pitkäaikainen puoliso, näyttelijä Raili Tiensuu, kertoo miehensä olleen yksityishenkilönä kauppaneuvos Paukun täydellinen vastakohta.

Isoksi mieheksi Tuominen oli arka ja ehdottoman oikeudenmukainen. Hän ei harrastanut lainkaan suuria eleitä ja teatterissakin hän viihtyi paremmin tekniikan miesten joukossa.

Lauri Meri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää