Ihmiset    |   TAPASIMME

Naiset, Tekniikan museo odottaa

Kaisa Vähähyypän

Tilaajille

Valtakunnallisen Tekniikan museon museonjohtajana tammikuussa aloittanut Kaisa Vähähyyppä, 50, ei ole jakkupukutyyppiä.

"Minä en omista jakkupukua, enkä hanki sellaista", Vähähyyppä nauraa.

Johtaja tuntuu muutenkin välttävän kaikenlaisia stereotyyppejä ja krumeluureja.

Rennon oloinen Vähähyyppä on kotoisin Kannuksesta ja kuvittelee keskipohjalaisuuden ilmenevän itsessään nimenomaan suoraviivaisena toimintana ja sovittujen asioiden hoitamisena.

Kauniaisissa asuva Vähähyyppä ei tuntenut Helsingin Vanhaakaupunkia juuri lainkaan siinä vaiheessa, kun hän ensi kerran tuli uudelle työpaikalleen. Nyt hän ihastelee näkymiä ja odottelee työtovereiden maalaamien kesämaisemien lämpiämistä todeksi.

Säätiön omistama Tekniikan museo on Kuninkaankartanonsaaressa, jonne kuningas Kustaa Vaasa 1550-luvulla rakennutti sotilas- ja hallintokäyttöön Kuninkaankartanon.

Helsingin kaupunkikin sijaitsi Vantaanjoen suulla vuoteen 1640 asti. Paikalla toimi myös lähes sadan vuoden ajan kaupungin vesilaitos, jolta jääneisiin rakennuksiin vastaperustettu museo muutti 1969.

Vähähyyppä on filosofian maisteri, joka opetti matematiikkaa Turussa, toimi suunnittelijana Turun yliopistossa, työskenteli yhteyspäällikkönä Tiedekeskus Heurekassa viitisen vuotta ja teki runsaan vuoden pestin Opetushallituksen ylitarkastajana.

"Vähän minua nolotti ja huono omatuntokin vaivasi, kun niin lyhyen työsuhteen jälkeen hain tänne töihin", Vähähyyppä myöntää.

Hän on kuitenkin niin innostunut uudesta työstään, että hän muistuttaa melkein uloslähtöä odottelevaa koiraa.

Alaiset ovatkin varovasti käyttäneet johtajaansa Tekniikan museon varastoissa. "Ja väkisin vetäneet takaisin ihmisten ilmoille." Nyt jo Vähähyypällä on kuitenkin kaksi surua.

"Täällä ei käy juuri naisia. Eitekniikka mitään kummallista ole. Tekniikka on kulttuuria siinä missä taide ja teatterikin. Minä toivoisin, että tänne tulisi perheitä. Että ne ottaisivat tavakseen. Pikku siivu yhdellä kerralla ja toinen pala toiste." Museofriikki Vähähyyppä on myös itse. Varsinkin taidemuseot kiehtovat häntä. Tekniikan museoonkin hän oli ehtinyt tutustua aikaisemmin, ja syttynyt jo silloin.

Toinen ja luultavasti parantumaton suru pulpahtaa esiin jatkuvasti kertomuksen aikana. Raha ja sen puute. Kun olisi rahaa, niin...

"Meidän toimintaamme ylläpitää Tekniikan museon säätiö, joka saa vuotuista avustusta valtiolta. Helsingin kaupunki omistaa rakennukset. Me emme pysty ostamaan esineistöä, mutta onneksi saamme lahjoituksia", Vähähyyppä selittää.

"Täällä on esimerkiksi 30000 teknisen alan kirjaa aina 1800-luvulta asti. Ne on diarisoimatta, koska ei ole varaa palkata ketään kokopäiväisesti sitä varten. Minä haaveilen, että ne saataisiin luetteloitua, ja niistä koostuvassa käsikirjastossa voisi kuka vain käydä tutkimassa niitä." Jotakin edistystä Vähähyyppä sentään pystyy lupaamaan oikopäätä.

Museon nykyisellään hyvin suppeat nettisivut pyritään uudistamaan. Uudistamiseen liittyy suunnitelma virtuaalinäyttelystä. Museolla on näet eri aloilta olevia laajoja valokuvakokoelmia, jotka ovat tähän asti olleet tavallaan piilossa.

Perusnäyttelyiden lisäksi Tekniikan museossa on pari kertaa vuodessa vaihtuvia näyttelyitä. Helmikuussa avattava näyttely on jo uuden johtajan ideoima.

"Sen nimi on Mikätin - mitä sillä tehdään? Se sai alkunsa erään keräilijän lainakokoelmasta, ja sitä täydennetään museosta löytyneillä esineillä", Vähähyyppä selittää.

Mikättimet ovat tavallisia kotitaloudessa käytössä olevia tai olleita esineitä, joista ei pysty äkkiseltään sanomaan, mitä niillä tehdään tai mikä niiden nimi on.

Sessa Rautalin

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää