Ihmiset    |   onnittelemme

"Joku pakko tätä teettää"

Jouni Kesti, 60

Tilaajille

"Herkkyys, inhimillisyys, väljyys ja ajan kulumisesta huolehtimattomuus ovat kadonneet nykyisestä tieto- ja kilpailuyhteiskunnasta. Tietotekniikan ja hyvinvoinnin piti helpottaa ihmisten elämää, mutta onko niin käynyt?", kysyy taiteilija Jouni Kesti.

Ei, hän vastaa, vaan kriisit ja paineet vain lisääntyvät.

"Ihminen on ajettu sellaiseen pyssyyn, mihin se ei mahdu. Työpaikoilla ihmisiä hiostetaan ja työttömät ovat nykyajan orjia. Kaikki on päin helvettiä", Kesti jyrähtää.

Hänen mielestään on taiteilijoiden, viestinten ja pappien tehtävä tuoda näitä asioita esiin. Papit vain ovat Kestin mukaan heittäneet pyyhkeen kehään jo ajat sitten, ja myös viestimissä todellinen kuva ihmisestä on häipynyt näkyvistä. Eteenpäin puksutetaan talousuutisten ehdoilla.

Jäljelle jäävät siis taiteilijat, joista ainakin Kesti hoitaa oman osuutensa: hän soittaa rumpuja, säveltää, maalaa ja kirjoittaa. Sisäinen pakko tuottaa ja vaikuttaa ajaa eteenpäin.

"Olen ammatiltani henkisen kehon rakentaja, ja olen sitoutunut osoittamaan omalla työlläni, millainen ihminen on. Meidän pitää saada olosuhteet muuttumaan. Kulutus ei tuota kuin kulutusta. Jotakin pitäisi tajuta ennen hautaanmenoa!" Kestin mielestä maailma paranisi paljon jo sillä, että vanhemmat viettäisivät enemmän aikaa lastensa kanssa, olisivat saatavilla. Koulussakin pitäisi opettaa ymmärtämistä.

Kutsu Kestin "synttärikaffeille" on hänen poikansa ideasta otsikoitu Jonne 300 vuotta. Kun säveltäjä, taidemaalari, kirjailija, lyömäsoitintaiteilija ja henkilö Jouni Kesti kaikki täyttävät 60, yhteensä luku on muhkea.

Mikä on Kestin tuotteliaisuuden salaisuus?

"En tee mitään muuta kuin omaehtoista ilmaisua. Jos haluan rentoutua musiikista, maalaan, jos maalaamisesta, teen musiikkia, jos molemmista, kirjoitan." Hän lisää, ettei häneltä tai keneltäkään taiteilijalta ole kysytty mitään.

"Joku pakko tätä teettää. Hetkeksi helpottaa, kun saa jotakin tehtyä, ja sitten taas mennään. Tämä on sellaista konduktöörin hommaa. Hyvä, että tätä voi kuitenkin tehdä kotoa työhuoneesta", Kesti naurahtaa.

Kesti kiersi aikoinaan Suomea tanssiorkestereiden rumpalina ja tienasi paremmin kuin koskaan. Kuvataiteilijan ura alkoi, kun taiteilija Juhani Hakalahti halusi rumputunteja ja opetti vastineeksi Kestille kuvataiteen tekemistä.

Kesti on saanut kritiikkiäkin monessa mukana olosta.

"Ei tämä ole helppo taival ollut, mutta kokemuksen tuloksena näyttää, että kuvanteko vaikuttaa säveltämiseen, joka taas ruokkii rumpalia kirjoittamaan värikkäämmin henkilöni kontrolloidessa koko sirkusta." Oulun Pikisaaressa asuva Kesti joutui viime kesänä taistelemaan muiden taiteilijoiden kanssa ateljeeasuntojensa puolesta. Vaikka taiteilijat saivat jäädä, pieni epävarmuus jäi kytemään.

Kestin mielestä Oulun kulttuurielämässä on muutenkin paljon pielessä, ja hän kokee velvollisuudekseen ottaa epäkohtiin kantaa. Johdolta puuttuu intohimo, ja virkamiesten pitäisi keskittyä muuhun kuin taiteilijoiden kiusaamiseen.

Myös epävarma toimeentulo harmittaa.

"Kun saisi tehdä rauhassa ilman taloudellisia huolia. Taiteilija on sattumalta uusiutuva luonnonvara, ja aina kun sellainen tulee, siitä pitäisi pitää huolta", Kesti korostaa.

Työskentelyn suhteen hän kokee olevansa elämänsä kunnossa. Lisäpuhtia tuovat päivittäiset 20-30 kilometrin pyörälenkit, eikä enää tarvitse opetella, voi vain luoda.

Leena Sandström

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää