Ihmiset    |   onnittelemme

Päätoimittaja penkoo ja pakinoi

Erkki Susi, 60

Tilaajille

Tämän viikon Tiedonantaja on keskiviikkona illalla viittä vaille valmis. Pakina vain puuttuu. "Sen kirjoitan aina viimeiseksi", päätoimittaja Erkki Susi sanoo.

Susi kertoo joskus ihmetelleensä, miksi pakinaa aiemmin kirjoittanut toimittaja teki jutun aina viime tingassa ennen deadlinea. "Nyt ymmärrän hyvin: pakina ei synny ennen kuin pöytä on puhdas muista jutuista." Onko päätoimittajalla pakinan aihe jo päässään?

"Ei vielä", Susi huokaa.

Vuosi oli 1971, kun Erkki Susi jätti poliittisen historian gradun alkuasteelle ja siirtyi Tiedonantajan toimittajaksi.

Ajat olivat monella tapaa toiset. Tiedonantajan keskimääräinen levikki oli 30000, kun nyt tilaajia on viitisentuhatta.

Suden mukaan lehden vaikutusvalta ei levikistä huolimatta ollut 1970-luvullakaan paljon nykyistä suurempi.

"On tosiasia, että silloinkin Tiedonantaja oli oppositiossa ja syrjitty. Minä en usko, että 'taistolaiset' pompottivat koko maata. Ei se niin ollut." Susi on aina paneutunut lehdentekoon täysillä: uransa alkuvuosina hän saattoi jopa nukkua työpaikalla. Moiseen päätoimittaja ei enää sortuisi.

"Nuorempana sitä ei ollut niin väliksi, missä nukkui." Tiedonantaja on Suomen kommunistisen puolueen (Skp) äänenkannattaja, jonka linja on määritelty marxilaiseksi ja EU-kriittiseksi.

Lehden toimitus sijaitsee Helsingin Merihaassa samoissa tiloissa Skp:n toimiston kanssa. Merihakaan neljän hengen toimitus muutti Herttoniemenrannasta pari vuotta sitten.

"Se oli hyvä muutos. Vaikka olisi kuinka ujo, niin täällä ei pääse eristäytymään ihmisistä. Palautetta tulee koko ajan." Susi itse on kommunistisen puolueen keskuskomitean ja poliittisen toimikunnan jäsen.

"Normaaliin puoluetoimintaan minulla ei ole paljonkaan aikaa. Lehtityö on minulle puoluetoiminnan päämuoto. Enkä tällä laita yhtäläisyysmerkkejä siihen väliin." Millainen suhde politiikalla ja journalistisella objektiivisuudella sitten Tiedonantajassa on?

"Objektiivisuus on sikäli meillä eri juttu, että emme ole objektiivisia väkeään pihalle pistävän yrityksen ja pihalle pistettyjen työntekijöiden välillä. Otamme kantaa ihmisten puolesta. Mutta objektiivisuus on ehdottoman tärkeää siinä mielessä, että ei olla asenteellisia ilman faktoja. Kaivamme faktat esiin ja kerromme, mitkä ovat yhteiskuntaa liikuttavat tekijät." Kansainvälisen politiikan seuraaminen on Erkki Sudelle intohimo, joka vetää aina vain enemmän puoleensa.

"Mitä enemmän pengon esimerkiksi USA:n ja Iranin vastakkainoloa, sitä pahemmin se näyttää sotaan päättyvältä. Väliin tulee ihan epätoivoinen olo: pitääkö minun ainoana varoittaa sodan vaarasta? Mutta ennakoiva asioiden penkominen, se on journalistin tehtävä." Eläkkeelle jäämistä Susi ei ole ajatellut. Jopa kysymys nostattaa ihmetystä hänen kasvoilleen. "Sitten vasta se varmaan tulisi edes mieleen, jos ei enää millään jaksaisi pitää yllä entisenlaista työtahtia ja määrää." Kun eilen perjantaina avasi tuoreen Tiedonantajan, saattoi varmistua, ettei puhtaan pöydän taktiikka pettänyt. Pakina on paikallaan.

Puolueiden vaalitunnusten lisäksi nimimerkki Eero kirjoittaa pakinassaan myös vanhenemisesta, "sattuneesta syystä".

"On lohdullista, että ihmisen vanheneminen tapahtuu vähän kerrallaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Siihen ehtii sopeutua ja mukautua." Sanna Kangasniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää