Ihmiset    |   MINNE MENNÄ

Nummisen koneet eivät hyydy

Tilaajille

Musiikin moniottelija M. A. Numminen on palannut juuri Göteborgin kansainvälisiltä elokuvajuhlilta, jossa hän kävi esittämässä vanhaa uusrahvaanomaista swing-jatsia. Se oli mukava työtilaisuus vapaalle taiteilijayrittäjälle, mutta muutamaan kertaan koettu.

"Ruotsalaiset ovat kiinnostuneita vain Kumipallosta, vaikka olen tarjonnut välillä jotain avantgardistisempaa", sanoo Ruotsissa jo 1970-luvulta keikkaillut M. A. Numminen, 65.

Numminen tähyää mieluummin saksankielisiin maihin, josta hän on löytynyt ymmärtävämmän yleisön myös yltiöpäisemmille hankkeilleen.

Numminen kiersi Saksaa jo 1970-luvulla, mutta arvelee olleensa silloin vain "eläkeläisten kaltaisten pienempien piirien kulttihahmo." Nyt Nummisen ympärillä pyörivät Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä jo suuremmat piirit: hän teki viime vuonna saksankielisissä maissa neljä kiertuetta ja joukon pistokeikkoja.

Nummisen toinen tuleminen alkoi hänen romaaninsa Tango on intohimoni (1998) saksannoksesta Tango ist meine Leidenschaft (2000) sekä äänitekokoelmasta Dägä Dägä - Finnwelten (2001). Sen satoa on myös tänään Suomessa ensi kertaa esitettävä laulusarja M. A. Numminen goes Heinrich Heine, saksalaisen Literaturhaus Berlinin tilaustyö.

Nummisen laajaa tuotantoa tarkemmin tuntevat tuskin yllättyvät: hän on säveltänyt William Blaken, Denis Diderotin ja Ludwig Wittgensteinin tekstejä sekä laulanut Franz Schubertin liedejä levylle jo 1968.

Pitäkää kuitenkin varanne, varoittaa M. A. Numminen. Hän on yhdistänyt Heine-teoksessaan eriparisia elementtejä uudella tavalla: DJ Sanen konekomppia, jousikvartettia ja jousikvartetin sovittajan Riku Niemen jazzikasta vibrafonia.

"Sävelsin laulut schubertiaalisella tekniikalla, mutta muutamin kohdin liiankin vaikeiksi, sillä en muistanut, että minun pitää itse laulaa ne." Romanttisen ironian taitajaksi luonnehdittu Heinrich Heine (1797-1848) ei ole ollut varsinainen popidoli. Sen sai tuta myös Numminen ehdottaessaan saksalaiselle julkaisijalleen Heinen teksteihin perustuvaa äänilevyä.

"Ei Heinen kaltaista pakkopullaa, parahti omistajapari, mutta myöntyi, kun muistutin lukeneeni Heinen tuhatsivuisen tuotannon ja löytäneeni kaksitoista kelvollista runoa." Heine on tuttu kielimiehenä tunnetulle Nummiselle jo 1960-luvun alusta, jolloin hän pänttäsi yliopistossa saksansa kertaheitolla kuntoon.

Laulusarja

M. A. Numminen goes Heinrich Heine sisältää toisenkin henkilökohtaisen takauman: monenlaiset sähköiset "koneet", joilla DJ Sane eli Santeri Vuosara muokkaa ja täydentää teoksen äänimaailmaa.

Nummisella on sijansa myös suomalaisen elektronimusiikin historiassa. Hän hämmästytti Akateemisten kulttuurikilpailujen yksinlaulusarjan yleisöä jo 1964 ihmisääntä muuntavalla sähkövempaimella. Ennakkoluulottoman pioneerin paikan hän saavutti Sähkökvartetilla (1968), toisella keksijä Erkki Kurenniemeltä tilaamallaan hämmenystä herättäneellä koneella.

Myöhemmin sähköavusteinen musiikki jäi, sillä koneet olivat liian kalliita, eikä niitä vinguttamalla olisi voinut riipiä kokoon elantoaan. Nyt ajat ovat suopeammat. Häpeilemättömäksi elitistiksi heittäytynyt Numminen ja DJ Sane ovat viimeistelemässä ensimmäistä konelevyään.

Harri Uusitorppa

M. A. Numminen goes Heinrich Heine Umo Jazz Housessa (Pursimiehenkatu 6) klo 20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää