Ihmiset    |   tapasimme

Karhutohtori hakee ymmärrystä kontiolle

Jonna Katajisto tutkii karhuja skandinaavisessa suurhankkeessa

Tilaajille

Kansallismuseon ovea vartioiva helsinkiläiskarhu ei pure, vaikka sitä vähän nipistäisi. Samaan aikaan saloilla oikeat kontiot heräilevät ennätyslyhyiltä talviuniltaan.

Kuinka vaarallista olisi kohdata unenpöpperöinen metsän kuningas?

"Todennäköisyys, että karhu aiheuttaa kohdatessa minkäänlaisen loukkaantumisen on äärimmäisen pieni, puolen promillen luokkaa", kuittaa karhututkija Jonna Katajisto.

"Karhun näkeminen on ylipäätään hyvin harvinaista. Vaikka moni sitä toivoisikin." Jos otukseen kuitenkin törmää, niin kannattaako Aku Ankasta tuttu keino: leikkiä kuollutta?

"Aku Ankka asuu Amerikassa ja siellä on omat karhunsa", Katajisto nauraa. "Mutta en suosittelisi ensimmäiseksi. On parempi puhua karhulle ja perääntyä rauhallisesti." Hiljattain karhun elinympäristönvalinnasta ja kannanvaihtelusta väitellyt Katajisto, 31, työskentelee Helsingin yliopiston Metapopulaatiobiologian tutkimusryhmässä. Sen lisäksi hän on tutkinut otsoja kahdeksan vuotta Skandinaavisessa karhuprojektissa.

Ruotsissa 1984 aloitettu suurhanke kartoittaa Homo sapiensin ja Ursus arctoksen sopuisan yhteiselon avaimia. Mukana on lähes 400 radiolähetinpantanallea ja tutkijoita Pakistania myöten. Ainoana Suomen edustajana Katajisto koettaa soveltaa tuloksia meille.

Ruotsin karhukanta on kolminkertainen reiluun 800 yksilöömme verrattuna, metsästys maltillista eikä petohysteriasta tietoa. Sikäläinen asutus on kuitenkin keskitetympää ja eläimillä enemmän pirstoutumatonta elintilaa.

"Jos Suomessa kävelee umpimähkään parikymmentä kilometriä, on ihme, ellei törmää vähintään kesämökkien pihoihin. Sama se on karhuilla." Eläimiltä silti vaaditaan "suorastaan maagista" erehtymättömyyttä, tutkija kritisoi. "Karhu asutuksen liepeillä nähdään automaattisesti häirikkönä, joka toimii röyhkeän suunnitelmallisesti. Vaikka se on siellä luultavammin vahingossa ja läpikulkumatkalla." Syrjäseutujen hunajatilat Katajisto suojaisi silti kunnon aitauksella. "Lukitaanhan kaupungissakin pyörät." Yhdeksän kymmenestä suomalaiskarhusta kuolee luotiin. Katajisto ei kieltäisi metsästystä suoralta kädeltä, mutta kaipaa tutkimusta sen vaikutuksesta. Hänestä Suomeen sopisi enemmänkin karhuja - ja suvaitsevaisuutta niitä kohtaan. "Onhan se vähän surkeaa, että häviämme Ruotsille 6-0." Ensimmäisen mesikämmenensä Katajisto kohtasi 1999 länsinaapurissa, jossa hän teki gradua maailmanluokan karhugurun, professori Jon Swensonin ryhmässä.

"Karhu kulki aamuvarhaisella tien yli. Jätin auton keskelle tietä ja juoksin perään. Jälkikäteen ajateltuna se ei ollut kovin fiksua. Jättää auto sillä lailla." Alkanut kevät vie hänet jälleen rämeille ruskeaturkkisia "tyyppejä" merkkaamaan. "Ja pitäisi ehtiä myös räjähtäneen puutarhan kimppuun", Helsingin Ala-Tikkurilassa asuva nainen huokaa.

Hän haluaa työllään lisätä tietämystä suurpedoista, hälventää pelkoa sekä tukea päätöksentekoa. Tärkeää on myös eri intressiryhmien vuorovaikutuksen lisääminen.

Parkanossa varttunut ekologi innostui karhuista opiskeluvuosinaan.

"Ihan ensin olin kiinnostunut ahmoista. Ne kun ovat vieläkin söpömpiä", hän leukailee - ja nauraa heläyttää päälle.

Niin, karhutohtori on avoimesti itsensä: nuori, elämäniloinen kaupunkilaisnainen. Mutta kohtaako hän vähättelyä, kun selostaa maakuntien isännille, mistä karhu pissii?

"En oikeastaan. Ja ehkä on hyväkin, että minua ei koeta uhkana. Pääsen puhumaan rauhassa ja asiahan se lopulta ratkaisee." Marko Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää