Ihmiset    |   HELSINGIN SANOMAT 100 VUOTTA SITTEN

Kieltolakioppia haettiin Amerikasta

Tilaajille

Sata vuotta sitten eläneet suomalaiset ryyppäsivät aika vähän, murto-osan siitä mitä nykyiset jälkeläisensä.

"Vuonna 1905 käytettiin Suomessa väkijuomia 2,54 l. henkeä kohti, mutta vuonna 1906 on väkijuomain käyttö vähentynyt niin, että niitä on nautittu 2,42 l. henkeä kohti eli vuonna 1906 yhteensä 6,998,889 litraa." Näin kertoi pieni tilastouutinen Helsingin Sanomissa huhtikuussa 1907. Saman uutisen mukaan reilut kymmenen prosenttia kulutetuista viinaksista oli tuontitavaraa; konjakkia, arrakkia, rommia ja likööriä. Loppu oli lähinnä kotoista kirkasta.

Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna suomalaisten vuosikulutus 1906{minus}10 oli vain reilut puolitoista litraa henkeä kohti, ja noilla lukemilla Suomi oli sata vuotta sitten Euroopan kuivimpia maita.

Toisenlaisiakin aikoja täällä oli nähty. 1800-luvun alussa kotipolttoinen viina virtasi vapaasti, sitä kiskottiin niin köyhälistön kuin säätyläistenkin keskuudessa. Kun kotipoltto-oikeus vuonna 1866 lakkasi, kääntyi viinan kulutus tasaiseen laskuun.

Vaikka juominen viime vuosisadan alussa oli vähäistä, ei tilanne suinkaan tyydyttänyt viinan täyskiellon ajajia. Suomessa oli 1800-luvun puolivälistä saakka toiminut erittäin aktiivinen raittiusliike, ja 1900-luvun alussa myös poliittiset puolueet suhtautuivat kieltolakiin myönteisesti.

Raittiuden Ystävät {minus} joka on Suomen vanhin edelleen toimiva raittiusjärjestö {minus} asetti 1905 komitean valmistelemaan kieltolakiehdotusta. Työ valmistui huhtikuussa 1907, ja yhteenveto komitean ajatuksista julkaistiin myös Helsingin Sanomissa.

Sen mukaan "alkoholipitoisten aineiden valmistaminen, maahan tuominen ja myyminen olkoon kielletty, paitsi lääkinnölliseen, teknilliseen tahi tieteelliseen tarpeeseen". Alkoholia saisi myydä ainoastaan apteekeille, sairaaloille ja tieteellisille laitoksille. Alkoholiksi laskettiin kaikki nesteet, jotka sisälsivät vähintään 2,5 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.

Kieltolakia mietittäessä haettiin oppia Yhdysvalloista asti. Rapakon takana oli kokemusta alkoholin täyskiellosta, ja niinpä Suomen hallitus lähetti matkaan ryhmän tarkkailijoita.

Keväällä 1907 Helsingin Sanomissa julkaistiin näiden matkalaisten kirjoittamia laajoja artikkeleita otsikolla "Väkijuomalainsäädäntö Amerikassa".

Tarkkailijoiden mukaan kieltolakia oli kokeiltu 17 osavaltiossa, mutta kokemukset olivat niin huonoja, että laista oli vähitellen luovuttu.

Mainen osavaltiossa viinakielto oli edelleen voimassa, mutta käytännössä sitä ei noudatettu. Viinaa juotiin paljon, minkä lisäksi se oli huonolaatuista ja erittäin väkevää, jopa 90-prosenttista. Poliisikaan ei kaikista humalaisista piitannut.

"Erittäinkin syrjäisemmissä kaupunginosissa oli se [juopumus] niin suuri, etten varmaan missään ole yhdellä kertaa niin paljon juopuneita nähnyt", raportissa kerrottiin.

"Julkisten kapakkain sijaan on saatu kotikapakoita, joissa lapset suuremmassa määrin kuin ennen ovat tilaisuudessa näkemään juoppoutta ja luultavasti myöskin tilaisuudessa maistamaan väkijuomia." Lapsia laitettiin myös vakoilemaan poliiseja ja ilmoittamaan salakapakan pitäjille virkavallan liikkeistä. Muutenkin viinan piilottelu oli ovelaa.

"Jokaisessa klubissa on kullakin jäsenellä lokeronsa, johon hänellä on oma avain. {minus} {minus} Erityisessä suuressa huoneessa oli tuollaisia lokeroita ympäri seiniä ja voivat ne sisältää kymmenkunnan pulloa kukin." Suomessa eduskunta hyväksyi kieltolain lokakuussa 1907, mutta senaatti piti asiaa hankalana, ja niinpä kieltolaki astui voimaan vasta 1919.

Vuonna 2006 Suomessa kulutettiin 10,3 litraa sataprosenttista alkoholia asukasta kohti.

HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää