Ihmiset    |   tapasimme

Humoristi tanssii tarinoita

Lotta Kuusisto ottaa ideat usein omasta arjestaan

Tilaajille

Ooppera- ja teatteriseurue Kapsäkin tiloissa Helsingin Eläintarhantiellä on aamulla hiljaista. Juhlaviikoille valmisteltavan koko perheen Alli Huuppa -tanssiteoksen tekijät ovat vielä kotona kahvejaan ryystämässä.

Paitsi yksi. Peremmältä löytyy imurin varressa huhkiva teoksen käsikirjoittaja, tanssija Lotta Kuusisto.

Ennen Kapsäkin siivouspolitiikasta huolehtimista hän on ehtinyt huolehtia myös poikansa Topin, 12, ja Brunon, 6, kouluun.

Aamua varjostaa kuitenkin kamala tapaus: perheen 3-vuotiasta Börje-bokseria ei ole näkynyt koko yönä.

"Börje otti taas ritolat", Kuusisto huokaa.

Ei ihme, että Lotta Kuusisto ottaa tanssiteostensa aiheet useimmiten omasta arjestaan. Ammennettavaa löytyy.

Niin kuin nyt Alli Huuppaankin. Teos kertoo Allista, joka muuttaa Ruotsista Suomeen, suomalaisen Seijan naapuriin. Väärinkäsityksiähän siitä seuraa.

Tarina voisi olla suoraan Kuusiston ja pianistimiehensä Iiro Rantalan perheen arjesta Spjutsundin kylässä Sipoossa. Yhteisö on täysin ruotsinkielinen, mikä tuo hupaisia tilanteita suomenkielisen perheen arkeen.

"Ikinä ei ole ollut tunnetta, että meitä kierrettäisiin. Mutta hävettää mennä tilanteeseen, jossa keskustelu päivänpolitiikasta vaihtuu suomenkieliseksi sääkeskusteluksi." Alli Huupan kaltaisen humoristisen tarinan tekeminen ei olisi ehkä onnistunut Yhdysvalloissa. Ei ainakaan 1990-luvun alussa, jolloin Kuusisto opiskeli siellä Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksen opintojensa jälkeen.

"Yhdysvalloissa suositaan asettelua ja geometriaa liikkeessä. Minulle oli tarina tärkeämpi", Kuusisto muistelee.

Hänen opettajansa Alvin Nikolais oli kuitenkin kannustava - omalla tyylillään.

"Sulla on huumoria jutuissasi, se on harvinaista. Mutta voisit kyllä olla 8 pounds kevyempi", Kuusisto imitoi.

Nikolais suositteli nuorelle tanssijalle kouluissa kiertämistä, mikä sopi tälle hyvin.

Sittemmin Kuusisto on tehnyt kaikenlaisia tanssiprojekteja, mutta erityisesti koko perheen esityksiä. Häntä on nähty esimerkiksi Tanssiteatteri Rollon riveissä, Savonlinnan oopperajuhlien lastenoopperoissa ja Kapsäkin Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi -musikaalissa.

Olisihan Kuusisto voinut musiikkialankin valita. Kun lapsella sattuu olemaan säveltäjä Ilkka Kuusiston kaltainen isä, elämä on yhtä musiikkia.

"Jossain vaiheessa tajusin, että ai, kaikki muut eivät käykään joka viikko konserteissa." Viulistia ei Kuusistosta tullut, mutta musiikki jäi vahvasti hänen elämäänsä, ja Iiro Rantalan myötä se on siellä pysynytkin.

Pari tapasi, kun Espoon balettiopiston ryhmää tuli säestämään Espoon teatterin tanssiaisiin uusi, nuori trio, Trio Töykeät.

Espoon tanssiaisprojektin ja Alli Huupan lisäksi Kuusistolla ja Rantalalla on ollut muitakin yhteisiä projekteja, vaikka niitä onkin yritetty välttää.

"Arki muuttuu hankalaksi", Kuusisto sanoo, mutta täsmentää heti: "Aina on ollut hauskaa, kun on yhdessä tehty. Paitsi musikaaleissa, joissa mulla on laulua. Iiro sanoo aina, että tätähän me voidaan katsoa sitten kotona. Eikä koskaan katsota!" Mutta nyt Kuusistolla on tilaisuus kostoon.

Harjoitukset ovat alkamassa Kapsäkin talossa.

Alli Huupan tekijät ovat viimein saapuneet - Börjekin retkiltään.

Esityksen naisilla riittää repliikkejä, mutta spelman Rantalalla niitä on vain pari. Välillä hän nousee pianonsa takaa sanomaan painokkaasti "jassåå".

"Katsotaan niitä sun repliikkejäsi sitten kotona", Lotta Kuusisto heittää.

Mari Koppinen

Alli Huuppa Aleksanterin teatterissa (Bulevardi) 30.8.-2.9.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää