Ihmiset    |   onnittelemme

Poro laukaisi funkkiskyyneleet

Kaisa Blomstedt, 60

Tilaajille

Sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin juhlapäivä osuu hektiseen ajankohtaan.

Juuri tänään hän seisoo viimeistä päivää Konttikylässä, jonka hän ideoi ja rakensi Habitare-näyttelyyn.

Mutta, jos tapaat ystäviäsi Helsingissä esimerkiksi Kappelissa, Café Ursulassa, Kluuvikadun Fazerilla tai Aleksi 13:n kahvilassa, istut hänen suunnittelemassaan miljöössä.

Ravintola Bulevardia sen sijaan ei enää ole. Paikalle avatun suomalaisen ravintolan ovea vartioimaan asetettiin täytetty poro.

"Vuodatin pari funkkiskyyneltä, kun Bulevardi tuhottiin", sanoo funktionalismin tulisieluiseen aatteen paloon loppuiäkseen ihastunut Blomstedt.

"Sellaista on suunnittelijan elämä. Työt katoavat. Tämäkin konttikylä puretaan huomenna." Konteissa esitellään yhdeksän kansainvälisen taiteilijan tai ryhmän ajatuksia globaalista muotoilusta ja liikkuvasta maailmasta.

Blomstedtilta pyydettiin Habitareen jotain poikkeavaa ja säväyttävää, joka myös keräisi kävijöitä. Idea napsahti helposti.

Hänen toimistonsa ikkunoista näkyy Hernesaaren värikäs konttivarasto. "Olin usein pohtinut, mitä niistä voisi kehittää. Jotenkin ne symboloivat hienolla tavalla ajatusten ja tavaroiden liikkumista. Kontit yhdistävät Alvar Aallon pallit ja japanilaisen designin tai italialaiset huonekalut." Kontit ovat käteviä. "Ne kulkevat kaikissa elementeissä: vedessä, maalla ja ilmassa." Blomstedt puhuu nykyään kontinkieltäkin. Koisokantti Komstedtblontti on hänen konttinimensä.

Suomalaista tai mitään muutakaan kansallista muotoilua ei Blomstedtin mielestä enää ole. Suomalainen suunnittelee tuolin italialaiselle yhtiölle, joka valmistuttaa sen Koreassa.

"Kansalliset alkujuuret ovat hämärtyneet.

Ilkka Suppanen tai Harri Koskinen ovat maailmalla huippusuunnittelijoita, joita harva mieltää juuri suomalaisiksi." Istuessamme Konttikylässä, ohitse virtaa kiittäjien ja olalle taputtelijoiden jono.

Aina ei ole ollut näin.

Kaisa Blomstedt on sitkeydellä taistellut uransa suomalaisen sisustuksen huipulle.

"Olen aina elättänyt itseni omalla työlläni, lapion varressa." Utopia on kasvanut toimistoksi, jossa on viisi työntekijää ja leegio yhteistyökumppaneita arkkitehdeista muurareihin.

Hänen perheensä oli aivan tavallinen. "Ei oltu rikkaita, mutta toimeen tultiin." Jotain erikoista perheessä kuitenkin oli. Äiti oli ihastunut Italiaan. "Kun muissa perheissä syötiin makaronia, meillä syötiin pastaa." Kaisa Blomstedt on äitinsä tytär, joka hankki Italian Liguriasta, Välimeren rannalta, kakkosasunnon. Mereen katsova asunto sijaitsee 1000 vuotta vanhan linnan kivimuurissa.

Toinen rakas piilopaikka on Uudenmaan metsässä nyökkivä satavuotias hirsihuvila, jonka huonekaluihin ja seiniin on kirjoitettu pala suomalaista kulttuurihistoriaa. Ja sen valtaavat säännöllisesti kivijalassa asuvat muurahaiset.

Pihaa varjostavat ikiaikaiset omenapuut, joiden alla istuessaan voi helposti saada lasiinsa suoraan puusta putoavan Newtonin omenan. Suunnittelijan päässä ideat eivät kuitenkaan synny omena- tai muissakaan rituaaleissa. Ne tulevat elämällä ja liikkumalla, viimeksi "uuden ja vanhan törmäyspisteessä elävässä Albaniassa".

Blomstedtin tiloilla on tunnetila, äänimaailma ja ehdottomasti tarina.

"Tarinat ovat kertyneet minuun. Tarvittaessa ne aktivoituvat." Maailmanmatkaaja Blomstedt onkin elänyt värikkäästi, täysillä ja pelottomasti. Avioliittoja, lapsi ja nyt lapsenlapsia.

Hänen lempisanontansa on "carpe diem", tartu hetkeen. Sitä nimeä kantaa myös korukokoelma, jossa puuttuvan lenkin voi liittää toiseen, kun on sen hetki.

Kirsikka Moring

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää