Ihmiset    |   onnittelemme

Menneisyyden tulkille on aina töitä

Seppo Hentilä, 60

Tilaajille

berliini. Jos Helsingin yliopiston poliittisen historian opiskelijat kysyvät Seppo Hentilältä, mitä heistä tulee isona, Hentilällä on tapana vitsailla: "Kun näette lehdessä ilmoituksen, jossa haetaan Past Coping Manageria, se on teidän paikkanne." Past Coping Manager eli menneisyyden "hallitsija" - sellaiseksi Hentilä mieltää roolinsa tutkijana, jonka ala on Suomen lähihistoria.

"Tarvitaan tulkintaa, koska kansakunnan historiassa on kipupisteitä, jotka selvästi vaivaavat ihmisiä." Joskus kipupisteitä löytyy yllättävistä paikoista. Hentilä havahtui taannoin virinneeseen kiihkeään keskusteluun Mannerheimin mahdollisesta homoudesta.

"Historioitsijan päivä oli pelastettu. Meillä näyttää olevan töitä." Hän pani merkille, että aiheen koskettelu aiheutti tuohtumusta "aivan järkevissäkin ihmisissä".

"Mitä pahaa siinä olisi, vaikka Mannerheim olisi ollut biseksuaali? Ei kai hänkään pyhimys ollut, vaan ihminen, lihaa ja verta." Hentilä on lähtöisin pohjoissuomalaisesta työläiskodista. Isä oli luottamusmiestason kommunisti, äiti kiertokoulun käynyt kotiäiti. Isä työskenteli muun muassa metsätyönjohtajana Sotkamossa.

Vähältä piti, ettei Hentilästä tullut yhtä niistä monista ikätovereistaan, jotka 1960-luvulla päätyivät hitsareiksi Volvon tehtaille Ruotsiin.

"Ratkaisevaa minun kannaltani oli, että metsätyöt loppuivat, kun tulin kouluikään. Se pakotti meidät muuttamaan Ouluun." Oulun kouluissa työläiskodin kasvatille oli tarjolla monipuolisempia näkymiä, ja opettajilla oli silmää lahjakkuuksille kotitaustaan katsomatta.

"Minusta tuli ensimmäinen ylioppilas koko suvussa." Loppu on Suomen poliittista historiaa, monessakin mielessä.

Hentilästä tuli Helsingin yliopiston poliittisen historian professori, ja nykyään hän on akateeminen julkkis.

Julkkis Hentilästä on tullut, koska hän osaa kirjoittaa viihdyttävää laatututkimusta aiheista, jotka vaivaavat suomalaisia. Hänen puoleensa on viime vuosina käännytty tiuhaan, kun on haettu tulkintoja suomettuneisuuden aikaan ja ennen kaikkea Suomen DDR-suhteisiin.

Staseista ja ruseista on kohistu kovasti, mutta Saksan arkistot perin pohjin tunteva Hentilä on koettanut vakuuttaa, että "derkkujen" kanssa veljeily oli sittenkin puuhastelua. Jos suomalaisia halutaan käräyttää maanpetoksista, pitää jaksaa odottaa Neuvostoliiton tiedustelupalvelun KGB:n arkistojen avautumista.

Historioitsijalle keskustelu on kuitenkin tehnyt selväksi yhden asian: "Suomettuneisuuden aika on yhä avoin haava, jolla voi tehdä politiikkaa suuntaan jos toiseenkin." Hentilä on herättänyt huomiota ruotimalla omaa poliittista menneisyyttään ja suhdettaan Itä-Saksaan.

Kirjassaan Harppi-Saksan haarukassa hän kirjoittaa, että ilman opiskelukokemuksia DDR:ssä hänestä olisi luultavasti tullut taistolainen.

Hentilä havaitsi 1970-luvun alun Itä-Saksassa räikeän eron sosialismin ihanteiden ja todellisuuden välillä. Se pakotti hänet tarkistamaan omaa maailmankatsomustaan.

Palattuaan Suomeen jatko-opinnoiltaan Leipzigista hän liittyi Sdp:hen.

"Sdp oli minulle poliittinen turvapaikka." On tavallaan hyytävää, kun Hentilä kertoo pidäkkeistä, joita historiantutkijoilla oli Neuvostoliiton järjestelmän romahtamiseen eli aina vuoteen 1989.

"Ei tullut edes mieleen alkaa tutkimusmielessä kosketella vaikeita asioita. Se oli omaa itsesensuuria, sillä suomettuneisuuden puhkominen olisi ollut poliittinen itsemurha." "Mutta olemme aina myös sokeita nykyhetkelle", Hentilä korostaa.

Jää siis tulevan tutkijasukupolven tehtäväksi kertoa, mistä suomalaiset 2000-luvun alussa vaikenivat.

Ilkka Ahtiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää