Ihmiset    |   onnittelemme

Moskova opetti lehtimiestä

Erkki Kauppila, 80

Tilaajille

"Ehdottomasti huippukohtani, elokuun 21. päivän 1968 julkilausuma!" huudahtaa Erkki Kauppila kotonaan Helsingin Ruoholahdessa.

Kansan Uutisten entinen päätoimittaja muistelee pian 40 vuoden takaista Tšekkoslovakian miehitysaamua, jona hän ja tiedotussihteeri Toivo Pohjonen muotoilivat Skp:n vastalauseen maahantunkeutumiselle. Taistolaiset tukivat interventiota - ja muut puolueet lähinnä pahoittelivat.

"Se päivä nousee mieleen aina kun elokuu lähestyy." Kauppilan kaltaiset reformikommunistit pettyivät raskaasti, kun yritys inhimillistää sosialismia lyötiin maahan. Nkp:stä oli heillekin muuta vakuuteltu.

Kauppilaa asia kosketti niinkin, että Prahan kevään päähahmo Alexander Dubcek oli hänen kurssitovereitaan 1950-luvun puoluekoululla Moskovassa. Samaten hän oli ystävystynyt tšekkien Helsingin-lähettilään Zdenék Urbanin kanssa.

Lehtimiesammatti pysyi Kauppilalla kauan vain etäisenä haavekuvana. Kiiminkiläisen mökinpojan kansakoulu oli jäänyt neljään vuoteen, mutta puolueopintojen jälkeen hän pääsi Vapaan Sanan toimittajaksi 1956.

Ja siitä Kansan Uutisiin.

"Että jouduin toimituspäällikkö Hilkka Ahmalan kurssitukseen, oli upeaa. Hän opetti journalismin alkeet, raivosi ja joskus kehaisi. Ihmeellistä, että meistä tuli hyvät ystävät", Kauppila sanoo.

Lehdessä ja politiikassa Kauppilan piti tapella moneen suuntaan.

Päärintama avautui perinteisesti oikealle - suurpääomaa ja porvareita vastaan - mutta tuon tuosta hän sai kimppuunsa myös venäläiset ja oman puolueopposition.

Ensimmäinen Nkp-konflikti tuli lokakuussa 1964. Kun Kauppila Moskovan-kirjeenvaihtajana polemisoi Nikita Hrushtševin äkkisyrjäytyksen virallisia syitä, isännät olivat heti ovella.

"Eritoten Vladimir Fjodorov oli ne päivät kimpussani kuin herhiläinen. Jo puoluekoulu oli jättänyt epäilyjä mutta nyt vakuutuin, ettei siitä maasta ole miksikään kansainväliseksi malliksi", hän ajoittaa irtiottonsa.

Päätoimittajana hänelle syntyi jokapäiväinen suhde Nkp:n ja Tehtaankadun kuraattoreihin. "Melkein jo tiesin mitä valitusta sieltä on tulossa." Aikalaiskollegoiden mukaan hän saattoi joskus ohjata sanantuojan melko päättäväisesti ulos työhuoneestaan.

Kovimmin Kauppilaan iski Skp:n oma repeämä: "Kipeintä oli, että muodostui se taistolaissivusta ja että tämä nuori fiksu porukka sitten luisui yhteistyöhön niiden kanssa." Kansan Uutistenkin ansioksi hän lukee, etteivät taistolaiset kuitenkaan onnistuneet saamaan Skp:tä valtaansa.

Laitavasemmiston journalisteista Kauppila solmi kattavimmat yhteydet läpi puoluekentän.

"Kolmessa vuosikymmenessä kääntyi kaikki toisin, hyytävästä torjunnasta kollegoiden kumppanuuteen.

Sarlund, Kairamo, Friberg, Salonen, Jansson, Paro...", hän luettelee ystäviään.

Kauppila kirjoittaa edelleen, mutta improvisoiden ja vapain teemoin.

"Kun ei tarvitse vastata lehdestä, saa tehdä kolumnin siitä mikä kulloinkin sydämeen koskee." Veli-Pekka Leppänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää