Ihmiset    |   onnittelemme

Tehtaan poika ja totomies Virtanen

Jukka Virtanen, 75

Tilaajille

Jukka Virtanen on juuri ehtinyt kantakahvilansa pullatiskille, kun kännykkä soi. Soittaja on Ville, oma poika.

"Joo, on ne mulla tässä", Virtanen mutisee, kaivaa taskustaan mytyn paperia ja luettelee luuriin päivän V5-rivin.

Omaa hevosta Virtasella ei ole, sillä "sen pito on viheliäistä hommaa". Mutta totorivi taitaa syntyä joka viikko?

"Ei kun joka päivä. Älä vähättele tätä harrastusta", Virtanen murahtaa.

Virtanen laskee, että on elämänsä aikana nähnyt ravi- tai laukkakisat ehkä 26 maassa. Perussa, Boliviassa ja Chilessä nyt ainakin, ja on niitä muitakin.

Munkkivuoren ostoskeskuksessa, Virtasen kodin kupeessa, raveista voi puhua parturissa, viinakaupassa ja tietenkin kioskilla.

"Netissäkin voisi tehdä rivin, mutta en mä sellaista. Tämä on sosiaalista näin." Virtasen kännykkä piippaa taas. Sen ja sen poika sieltä ja sieltä päin haluaa onnitella, kun Virtanen perjantaina täyttää 75 vuotta. "Olet mahtava tyyppi", viestissä lukee.

"Tämmösiä mulle tulee, tuntemattomilta tyypeiltä." Hän ei tiedä miksi.

"Ehkä mä oon niin monelle sukupolvelle jo jutellut pimeitä." Sitten Virtanen arvelee, että hänen persoonassaan ja jutuissaan on jotain helposti lähestyttävää ja tunnistettavaa: jotain on tarttunut matkaan aiemmilta sukupolvilta, tehtaiden nurkilta ja ruokatauoilta, jämsänkoskelaisten työmiesten arvo- ja ajatusmaailmasta.

"Mulla on maailmaan paperimiehen näkökulma. Ja siinä maailmassa tuskat ja ahdistukset on aina pitänyt käsitellä huumorin kautta." Ja saman tien tuntematon nainen änkeää Virtasen pöytään: ei ole tv-viihteen tekijöitä niin kuin ennen, nainen sanoo.

Virtanen on eri mieltä.

Jämsänkoskella, vanhempiensa kotitalossa, Virtanen on viihtynyt tänäkin kesänä. Keski-Suomessa asuu muutama tärkeä lapsuudenkaveri, Hailowitsit, kuten porukka on ristitty. Nimi tuli sulfiittispriistä, pahanhajuisesta viinasta, jota työmiehet varastivat tehtaalta. "Kansallisjuoma siellä päin." Virtasesta ei tullut työmiestä, vaan kynämies. Pahasta lukihäiriöstä kärsinyt Virtanen on sanoittanut urallaan noin 250 kappaletta, kirjoittanut kirjoja, revyitä ja näytelmiä, runoillut, ohjannut ja kääntänyt. Hän on ollut perustamassa teatteria ja urheiluseuraa.

Tänä syksynä on kulunut 50 vuotta siitä, kun hän aloitti Ylen tv-uutisten ensimmäisenä uutistoimittajana ja 40 vuotta siitä, kun yökerholaulaja Virtanen ensimmäistä kertaa haki apua pahaan alkoholiongelmaansa. Hän on kertonut haastatteluissa syövästä ja ohitusleikkauksesta - ja saanut avoimuudellaan monen miehen uskaltautumaan eturauhassyövän seulontaan.

Miten Virtanen nyt voi?

"Älä niistä sairauksista kirjoita, tylsää. Mä voin oikein hyvin", hän sanoo.

Hautajaisia varten on sopiva kuva valittuna ja muistokirjoituksen otsikko mietitty: "Mies joka antoi syövälle ja juovalle kasvot." Muistelmissaan Kuvassa keskellä Jukka Virtanen hän saa hullujenhuonereissunkin kuulostamaan traagisen hauskalta.

Tällä viikolla kauppoihin ilmestyi levy Sanat Jukka Virtanen, jolla suomalaisartistit tulkitsevat Virtasen sanoituksia.

Kännykkä piippaa taas, nyt siellä on Marjatta Leppänen. Levyn myötä syksyllä järjestetään kolme konserttia, ja Leppänen emännöi tilaisuudet Finlandia-, Tampere-, ja Sibeliustaloissa. Leppäselle etsitään juontajaparia.

Elokuun alussa Virtaselta ilmestyy jälleen uusi kirja, raittius- ja urheiluseura Zoomin 45-vuotishistoria. Ja jotain muutakin on vireillä, mutta Virtanen ei kerro mitä.

Jalkapallokentälle tekee mieli, tänä kesänä hän on pelannut kahdesti.

"Vaikka kentällä mulla ei enää paljon tee." Esa Lilja

kulttuuri c 1 Monipuolinen solistijoukko tulkitsee Jukka Virtasen tekstejä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää